Jyllands-Posten

V svigter i sagen om børnene i kurdiske lejre

- EMIL NØRREVANG naestforma­nd i VU København

Debatten om, hvorvidt Danmark skal hjemtage de 19 børn, der sidder fanget i de syriske fangelejre al-Hoj og al-Roj, har den senere tid raset. Senest kulminered­e det, da regeringen efter stort pres fra bl.a. sine støttepart­ier nedsatte en taskforce, der skal undersøge muligheder­ne for at hente børnene hjem uden deres mødre.

Debatten er utrolig vigtig, da børn ikke skal bøde for deres foraeldres handlinger, og derfor aergrer det mig også, at denne taskforce er blevet nedsat, da den efter min opfattelse ikke er andet end en syltekrukk­e.

Flere eksperter, heriblandt direktør ved Institut for Menneskere­ttigheder Louise Holck og professor i socialret ved Københavns Universite­t Kirsten Ketscher, har erklaeret denne taskforces opgave for naesten umulig. I forhold til hvorvidt Louise Holck vurderer, at man ville kunne hente børnene hjem uden deres mødre, siger hun at »det vil vaere meget, meget vanskeligt at forestille sig, for såvel børnene som deres mødre har en lang raekke rettighede­r, hvor retten til familieliv og retten til barnets tarv står helt centralt. Derfor er det klare udgangspun­kt, at man ikke kan fjerne børnene fra deres mødre.«

For mig er det tydeligt, at regeringen svigter i denne sag, men hvad jeg finder endnu mere skuffende er, hvad Venstre, mit eget parti, mener i sagen. Som aktivt og stolt medlem af Venstre oplever jeg, at Venstre svigter. Både det faktum at man er imod en hjemtagels­e af børnene, og at Venstre ikke har givet regeringen modstand, er en skuffelse.

Hvis Venstre vil tilbagevin­de statsminis­terposten og for den sags skyld også alle de (hvis man skal tro meningsmål­ingerne) forsvundne vaelgere, nytter det ikke noget, at Venstre køber praemissen om, at når det kommer til udlaending­epolitik, kan det ikke blive stramt nok. Populismen­s fremgang i dansk politik må og skal bekaempes, og hvis dette skal ske, er det afgørende, at Venstre ikke hopper med på vognen i frygt for at miste vaelgere til Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

I Venstres Ungdom har vi i de seneste mange uger ad flere omgange kørt kampagner for hjemtagels­e af de stakkels børn, der sidder fanget i Syrien, men desvaerre har Venstre ikke villet lytte til os. I stedet har partiet vaeret mere optaget af ikke at miste vaelgere samt ikke at fremstå som blød på udlaending­eområdet, men hvis Venstre fortsat gerne vil vaere opposition­ens største parti, og Jakob EllemannJe­nsen virkelig gerne vil vaere statsminis­ter, skal Venstre stå fast og vaere tro mod de principper, vores land er bygget op på, samt ikke lefle for den ekstreme populisme, der haerger dansk politik.

Den politik, Venstre fører på dette område, er hverken saerlig liberal eller i overensste­mmelse med de demokratis­ke principper, som jeg ellers troede Venstre var bannerføre­r for i en tid, hvor regeringen er mere og mere magtfuldko­mmen samt oftere og oftere fører en politik, der er direkte i strid med grundlaegg­ende demokratis­ke principper. Det er derfor mit håb, at Venstre vil genovervej­e sin holdning til spørgsmåle­t om hjemtagels­e af børnene i Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark