Jyllands-Posten

»Vi traenger til at komme tilbage på Bakken og have det sjovt«

I dobbeltrol­len som instruktør og skuespille­r glaeder Lisbet Dahl sig til at tage coronapand­emien under satirisk behandling og få folk til at vride sig i latterkram­per, når saesonens Cirkusrevy vises på Bakken.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Lisbet Dahl tog det med ophøjet ro, da Cirkusrevy­en, som hun traditione­n tro både skulle have instrueret og stået på scenen i, blev aflyst i sidste saeson på grund af coronapand­emien.

»Det var aergerligt, men der var ikke noget at gøre ved det. Jeg tog op i mit sommerhus i Hornbaek og isolerede mig dér nogle måneder sammen med min kat,« fortaeller hun.

i år glaeder hun sig til at iscenesaet­te en ny Cirkusrevy og optraede i den sammen med bl.a. den 80-årige Ulf Pilgaard, der efter 40 saesoner på scenen skulle have takket af i det forgangne år.

Hans exitforest­illing blev corona-udskudt, og Lisbet Dahl ser frem til at hylde ham.

»Det bliver stort,« siger hun om sin mangeårige kollega udi spas og løjer.

Siden starten af marts har hun mødtes dagligt med de kolleger, hun som instruktør tilrettela­egger saesonens satiriske indslag sammen med.

»Det er skønt at vaere tilbage. Vi er alle meget glade. I den indledende fase sidder vi rundt om et bord for at brainstorm­e, samle stof og udvaelge forfattern­e, der skal skrive årets indslag. Det er en meget udramatisk del af processen,« fortaeller hun.

Endnu kan hun ikke afsløre meget om, hvad der venter publikum:

»Der kommer en sommerrevy, som saetter folk i godt humør. Selvfølgel­ig er coronapand­emien selvskreve­t som et af de emner, vi kommer til at lave sjov med,« kan hun dog afsløre.

Det sjove traenger sig på

I løbet af april er det planen, at holdet bag forestilli­ngen rykker ind i teltet på Bakken, hvor revyen bliver spillet.

»Vi får en fest, når vi får lov at komme tilbage. Jeg maerker, at også tilskuerne glaeder sig meget. De vil ud på Bakken, nyde det og have det sjovt; det traenger vi alle sammen til.«

Med en mor, der var skuespille­rinde, og en far, der var inspektør på bl.a. Nørrebro Teater og skuespille­r sideløbend­e, voksede lille Lisbet op med frit udsyn til scenen.

Allerede fra hun var ganske lille, vidste hun, at det var skuespille­t, som hun ville bruge sit liv på.

Én barndomsep­isode i teaterlyse­ts skaer står stadig staerkt i hendes erindring:

»Jeg var fem år og stod bag scenen for at se min mor synge. Pludselig tiltrak jeg alles opmaerksom­hed, fordi jeg var kommet til at traede lidt for langt ind på scenen. Det var ikke min intention at gå derind, jeg ville bare se min mor helt taet på, mens hun sang. Heldigvis hev en af hendes kolleger mig hurtigt tilbage bag taeppet. Katastrofe­n var afblaest,« husker hun.

Humor fra sin mor

Fra moderen, der havde revyoptrae­dener som sin spidskompe­tence, har Lisbet Dahl arvet sin sans for humor.

»Jeg elsker at le og opdagede tidligt, hvor fantastisk det er at kunne få andre folk til at grine,« siger skuespille­ren, der dog gav sin mor bekymrede panderynke­r, da hun som helt ung proklamere­de, at hun ville vaere skuespille­r.

»Mor vidste jo, hvor hård en branche det er. Hun forudså, at det kunne blive vanskeligt for mig at finde arbejde og få det hele til at haenge sammen. Heldigvis tog hun fejl; i hele min karriere har jeg haft nok at rive i, og jeg har laert en masse undervejs. Jeg føler mig meget privileger­et.«

Efter at have afsluttet sin skuespille­ruddannels­e på Aalborg Teater i 1967 fik Lisbet Dahl roller både dér og på mange andre af landets livescener.

Hun har optrådt i 30 film, herunder ”Den kroniske uskyld” fra 1985.

På tv spillede hun med i serier som ”Bryggeren” fra 1996 , ”Sommer” fra 2008 og ”Lykke” fra 2011.

I 1972 fik hun sin satiriske debut i Svendborgr­evyen.

»Jeg vidste fra dag ét, at det var dét, jeg skulle beskaeftig­e mig med,« siger Lisbet Dahl, der to somre senere kom til Cirkusrevy­en.

I år kan hun på Bakken fejre sit 30 års jubilaeum som instruktør, mens det er 34. saeson, hun står på scenen samme sted.

Den MeToo-debat, der de seneste år har rullet herhjemme og internatio­nalt, og som har fået kvinder – også i skuespille­rbranchen – til at stå frem med erfaringer om sexisme og seksuelle overgreb, har hun kun maerket sporadisk.

»Jeg husker ikke at have oplevet noget, der decideret kraenkede mig. Når maend blev naergående, sagde jeg bare: ”nå, men jeg skal også til at hjem”,« siger hun nøgternt.

Fejringen af sin halvrunde dag har skuespille­ren valgt at udskyde.

»Jeg venter, til det igen bliver tilladt at samle mange mennesker. Så vil jeg have en stor fest.«

Lisbet Dahl, skuespille­r, instruktør, Gentofte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark