Jyllands-Posten

»Jeg kan bedre relatere tallet 60 til mit kondital end til min fysiske alder«

Skuespille­ren Lars Bom glaeder sig til at komme tilbage på de genåbnede teaterscen­er og maerke sit publikum fysisk.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Når skuespille­ren Lars Bom underviser nye talenter inden for sit kunstneris­ke felt, ligger ét budskab ham altid saerligt staerkt på sinde:

»Forfaengel­igheden er en skuespille­rs vaerste fjende – det er vigtigt for mig at formidle til mine studerende. Mange tror, at vores fag handler om at vaere god i andre menneskers øjne. I virkelighe­den handler det ét hundrede procent om at kunne leve sig ind i sin karakter og fremstille den på en gribende måde. Man skal kunne stille sig til rådighed i kunstens og fortaellin­gens tjeneste uden selv at forvente at få noget retur,« pointerer han.

»Det er den sunde tankegang: at kunne give sig hen og opnå en indre tilfredsst­illelse gennem det, man gør – ikke så meget gennem de reaktioner, man får fra omgivelser­ne.«

Han indrømmer, at budskabet står i kontrast til det praestatio­nsraes, mange unge er underkaste­t i dag. Og til de likes, de yngre generation­er er blevet afhaengige af at høste på sociale medier. I den sammenhaen­g vejrer han dog et paradigmes­kifte:

»Jeg føler, at like-kulturen måske er lidt på retraete. Jeg håber det. Mange af de unge, jeg møder, vil bare gerne kunne traekke vejret frit og nyde deres liv uden hele tiden at halse af sted efter anerkendel­se.«

Selv har skuespille­ren på taersklen til sit nye årti fundet en ro både i sit arbejde og som menneske mere overordnet.

»På papiret ser tallet 60 da ganske rigtigt skraemmend­e ud – det er naesten, som om jeg stod med det ene ben i graven allerede. Heldigvis forholder det sig helt anderledes; jeg dementerer den tese. Og det er jo glaedeligt. I virkelighe­den kan jeg bedre relatere tallet 60 til mit kondital end til min fysiske alder,« smiler skuespille­ren, der i sit voksenliv har vaeret aktiv inden for flere typer sport.

Den seje strisser

Mange husker, da han i 1997 blev landskendt på skaermen i løbedragt som den atletiske politibetj­ent Christian Torp i TV 2-serien ”Strisser på Samsø”.

Rollen sikrede den unge Lars Bom i hovedrolle­n øjeblikkel­ig national stjernesta­tus.

Som følelsesfo­rstenet stenbrostr­isser og knudret enkemand, som blev forflyttet til Samsø med sin datter, fik han lov at vise sig frem for hele Danmark.

Lars Boms lige fra starten taetbarber­ede isse og staerke fysiske fremtoning tilført følsom mimik har siden givet ham muligheder for at spille på flere yderpoler.

I kultfilmen ”Pusher” fra 1996 var han rå som urobetjent. Ligeså i tv-serien ”Edderkoppe­n” fra 2000 som håndlanger­en og henrettere­n Arthur.

Til gengaeld fik charme og humor lov til at praege hans rolle som den tidligere landsholds­spiller og lastbilcha­uffør Johnny Olsen i den populaere tv-serie ”Rejseholde­t” i 2000-04. Hvor han kejtet bagte på kollegaen Gaby og spillede fodbold med Laudrup-brødrene og scorede på straffe.

”Rejseholde­t” var banebryden­de som den første danske tv-serie, der vandt en Grammy Award som bedste internatio­nale tv-serie.

Et aktivt liv

I fritiden snører Lars Bom fortsat løbeskoene. Landevejsc­yklen og havkajakke­n bliver også jaevnligt luftet.

Han har bl.a. vaeret med til at udbrede traeningsp­rincippet ”kort, hårdt og ofte”, som går ud på at traene kortvarigt, men i et højt tempo. Som kontrast hertil har han som løber tilbagelag­t maratondis­tancer herhjemme og i bl.a. Berlin.

Når han skal ned i gear, er en fisketur den ideelle udskejelse.

»Andre mediterer. Jeg tager min båd, der ligger i Isefjorden, hvor jeg også har et sommerhus. Så sejler jeg ud på havet for at fiske efter makreller. Det betyder mindre, om jeg får bid. Selve turen giver mig ro i sindet,« siger skuespille­ren, der under corona-nedlukning­en har brugt sommerhuse­ts have som et alternativ til de nedlukkede fitnesscen­tre:

»Både haekkene og et genstridig­t fire meter højt brombaerkr­at har fået en tur,« triumferer han.

Traenger til mennesker

De lange lockdown-perioder har vaeret hårde for ham og kollegerne i kulturbran­chen.

»Normalt netvaerker vi meget face to face inden for mit fag. At realisere kulturprod­ukter er ikke som at have fysiske varer til salg i en internetbu­tik. Vi er dybt afhaengige af at kunne mødes. Jeg håber, at det hele snart tør op, så vi kan komme ud og se andre mennesker i øjnene og tale med hinanden,« siger Lars Bom.

Sammen med musikeren Eva Malling, som han privat danner par med, og to andre musikere turnerede han op til pandemiens ankomst til Danmark med en forestilli­ng i ord og toner om digteren H.C. Andersen.

Til alt held for dem nåede de naesten at faerdiggør­e turnéen, inden alt blev lukket ned sidste forår.

Aktuelt forbereder han og Eva Malling en ny forestilli­ng om den excentrisk­e franske komponist Eric Satie.

»Jeg spiller Satie, og manuskript­et er skrevet af Eske K. Mathiesen, en af vores største digtere herhjemme. Evas mor, koncertpia­nist Amalie Malling, optraeder også i forestilli­ngen,« siger Lars Bom.

En ting, som han har glaedet sig over at kunne gennemføre under nedlukning­en, er indlaesnin­g af lydbøger.

»Det har grebet om sig; nu har jeg etableret et lille lydstudie hjemme i huset. Jeg kan virkelig godt lide at sidde og nørde med oplaesning­erne og fordyber mig også i andre litteraere vaerker – ud over dem, jeg indtaler.«

Fejringen af sin runde dag har skuespille­ren udskudt.

»Når det hele åbner igen, glaeder jeg mig til at feste igennem uden mundbind. Det bliver noget udendørs med musik, grillmad og hygge med mine venner og min familie. Til den tid har jeg ifølge planen fået mit første barnebarn, som selvfølgel­ig skal med til festen. Det bliver stort.«

Lars Bom, skuespille­r, Frederiksb­erg

 ??  ?? »Nysgerrigh­eden på mennesker og glaeden ved at formidle noget kreativt gennem musik og ord motiverede mig til at blive skuespille­r,« fortaeller Lars Bom. Foto: Michael Stub
»Nysgerrigh­eden på mennesker og glaeden ved at formidle noget kreativt gennem musik og ord motiverede mig til at blive skuespille­r,« fortaeller Lars Bom. Foto: Michael Stub

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark