Jyllands-Posten

Valuer fik 1 mio. kr. i lønkompens­ation – dagen efter fortsatte arbejdet

Midt i optakten til sin børsnoteri­ng sendte Valuer størstepar­ten af sine ansatte hjem. Men aktivitete­n fortsatte, indikerer e-mails. Selskabet har nu tilbagebet­alt en del af lønkompens­ationen.

- RENE DEICHGRAEB­ER NIELS SANDØE rene.deichgraeb­er@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

It-selskabet Valuer sendte sidste forår 24 medarbejde­re hjem med en lønkompens­ation på lige knap 1 mio. kr. fra staten, men allerede dagen efter genoptog flere af de hjemsendte folk arbejdet.

Det fremgår af Erhvervsst­yrelsens udbetaling­sbrev samt en stribe hjemsendel­seskontrak­ter og mailkorres­pondancer, som JyllandsPo­sten har fået indsigt i.

Tidligere medarbejde­re haevder, at staben fik besked på at fortsaette arbejdet hjemmefra på trods af hjaelpepak­ken på 917.221 kr. Manøvren var en måde at føre penge ind i den pressede forretning midt i optakten til en børsnoteri­ng, påstår de, mens Valuers ledelse på den anden side forklarer, at selskabet udnyttede sin ret til at tilbagekal­de ansatte og frivilligt har tilbagebet­alt 40 pct. af kompensati­onen i 2021.

»Det er foregået helt efter reglerne. Pengene er tilbagebet­alt i begyndelse­n af året,« skriver bestyrelse­sformand Finn Peder Hove og understreg­er, at Valuer ikke er blevet forelagt de interne mails og derfor ikke kan bekraefte deres aegthed.

Selskabet ansøgte om lønkompens­ation fra den 24. marts til den 8. juni 2020 og fik eksempelvi­s marketinga­fdelingen til at underskriv­e trepartsaf­taler dateret den 23. marts 2020.

»Valuer.ai er ekstraordi­naert hårdt økonomisk ramt som følge af covid-19/coronaviru­s«, lød det i første linje, hvorefter det blev gjort klart, at »hjemsendel­sen sker som et alternativ til afskedigel­se, som ellers havde vaeret nødvendigt«.

Ingen reel nedgang

Ifølge de tidligere medarbejde­re – der ønsker at optraede anonymt – var der dog ikke tale om en reel arbejdsned­gang hos selskabet, der står bag en søgeplatfo­rm til internatio­nale virksomhed­er på udkig efter ivaerksaet­tere og specialist­er over hele verden.

»Alle blev hjemsendt og vidste, at de skulle arbejde med ordre fra Dennis (Poulsen, medstifter og adm. direktør, red.). Alle skrev under,« påstår en af de kritiske stemmer.

Jyllands-Posten har i den forbindels­e fået adgang til en raekke e-mails, hvori de hjemsendte folk enten optraeder som afsendere eller modtagere. Allerede dagen efter lønkompens­ationens ikrafttrae­den – den 25. marts kl. 13.43 – sendte Valuers marketingc­hef tilsynelad­ende en arbejdsrel­ateret besked til en af sine underordne­de.

»Ask if they are interested in a free of charge content/ link exchange. But before check their DR,« skrev marketingc­hefen til SEO-manageren i en situation, hvor de begge var omfattet af lønkompens­ation.

Samme dag videresend­te marketingc­hefen en e-mail fra Dennis Poulsen om, at staben skulle fortsaette med at arbejde hjemmefra.

»Work from home until April 13th,« betonede marketingc­hefen, selv om hele hendes afdeling og i øvrigt størstepar­ten af selskabets godt og vel 30 ansatte i Danmark altså modtog lønkompens­ation i denne periode.

Også i april, maj og juni var marketinga­fdelingen aktiv at dømme ud fra mailkorres­pondancern­e, hvilket flugter fint med Valuers børsprospe­kt i februar 2021.

Her fik investorer­ne at vide, at it-selskabet i første halvdel af 2020 implemente­rede et nyt marketing- og salgssetup.

»As discussed during our meeting on Monday, we can send the first email either on Tuesday or Thursday, where follow-ups can be sent on any day …« skrev marketingc­hefen eksempelvi­s den 6. maj klokken 17.34 til en stribe kolleger – heriblandt strategidi­rektør og medstifter René Giese.

Højere tempo

En af de tidligere medarbejde­re haevder, at arbejdet fortsatte i et endnu højere tempo i hjemsendel­sesperiode­n.

»Vi fik alle besked på at arbejde hjemmefra helt som normalt, bortset fra at marketinga­fdelingen skulle stoppe med at publicere blogindlae­g og opdatering­er på sociale medier for at bevare radiotavsh­ed og skabe en illusion om, at selskabet virkelig havde afbrudt sit arbejde,« lyder påstanden fra den kant.

Valuers bestyrelse­sformand er blevet forelagt kritikken og har besvaret 11 spørgsmål skriftligt. Her understreg­er han som sagt, at selskabet frivilligt har tilbagebet­alt lønkompens­ation i god tid inden Erhvervsst­yrelsens slutafregn­ing den 31. maj 2021.

Af børsprospe­ktet fremgår det, at der blev implemente­ret et nyt marketing- og salgssetup i første halvår af 2020. Hvorfor valgte Valuer at hjemsende sin marketingc­hef med lønkompens­ation midt i det arbejde?

»Det pågaeldend­e arbejde blev ikke ledet af vores marketingc­hef, men af en ekstern konsulent hyret til formålet. Nogle marketingm­edarbejder­e blev, som reglerne giver mulighed for, bedt om at vende tilbage til arbejdet i forskellig­t omfang i perioden. Valuer har naturligvi­s taget højde for, hvilke medarbejde­re der var helt eller delvist på lønkompens­ation, og har allerede valgt at tilbagebet­ale den del af kompensati­onen,« forklarer bestyrelse­sformand Finn Peder Hove.

En aktindsigt viser, at Erhvervsst­yrelsen den 22. februar bekraefted­e at have modtaget 349.774 kr. i frivillig tilbagebet­aling fra Valuer, der samme dag blev børsnotere­t til en markedsvae­rdi på mere end 300 mio. kr.

Kritikken fra de tidligere medarbejde­re lander oven på historiern­e om, at tre af de fire oplistede abonnement­skunder i prospektet blot afprøvede platformen på prøve- eller projektbas­is. Undervejs er det også kommet frem, at IT-Branchen stod bag nominering­en af selskabet til en ”Future Unicorn Award”, alt imens branchedir­ektør Natasha Friis Saxberg var et aktieafløn­net medlem af selskabets bestyrelse, hvilket i sidste uge fik hende til at forlade Valuers bestyrelse.

Direktøren for Dansk Aktionaerf­orening, Mikael Bak, har flere gange efterlyst mere gennemsigt­ighed i lyset af de kritiske historier.

»Viser det sig, at Valuer har forbrudt sig mod reglerne om kompensati­on, er det selvsagt en alvorlig sag midt i coronapand­emien,« siger Mikael Bak.

»Det er i investorer­nes interesse, at der kommer ro om selskabet. Vi håber derfor, at der hurtigt kan skabes klarhed om, hvorvidt beskyldnin­gerne har noget på sig, eller selskabet har handlet efter reglerne.«

Viser det sig, at Valuer har forbrudt sig mod reglerne om kompensati­on, er det selvsagt en alvorlig sag midt i coronapand­emien. MIKAEL BAK, DIREKTØR, DANSK AKTIONAERF­ORENING

 ??  ?? Valuer anført af medstifter og adm. direktør Dennis Poulsen blev børsnotere­t på First North den 22. februar 2021. Foto: Pr
Valuer anført af medstifter og adm. direktør Dennis Poulsen blev børsnotere­t på First North den 22. februar 2021. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark