Jyllands-Posten

Økonomiske vismaend: Eftervirkn­inger af coronakris­en kan blive »betydelige«

Pandemien har vendt op og ned på mange ting i dansk økonomi, og konsekvens­erne vil kunne føles de naeste mange år, vurderer de økonomiske vismaend i en rapport.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Senfølgern­e af pandemien på dansk økonomi kan traekke ud i mere end et årti.

Men traeffer politikern­e de rigtige valg, kan det endelige regnestykk­e dog vise sig at blive positivt for økonomien. Det vurderer de økonomiske vismaend i en rapport.

»Krisen har skabt forhold, som de kommende år vil traekke op i produktivi­teten, men også nogle, som vil traekke ned. Ved dagens ende kommer vi til at tale om disse ting de naeste 10 år eller mere,« siger Carl-Johan Dalgaard, overvisman­d og professor i økonomi på Københavns Universite­t.

Vismaenden­e peger bl.a. på, at pandemien har forstaerke­t tendenser til mere hjemmearbe­jde på arbejdsmar­kedet, mere internetha­ndel og mere automatise­ring i virksomhed­erne, som muligvis kan styrke produktivi­teten og dermed den økonomiske vaekst og lønudvikli­ng de naeste mange år.

På den anden side af ligningen er der risiko for, at de selvsamme tendenser kan udløse drastiske omvaeltnin­ger på arbejdsmar­kedet, som kan skabe langtidsle­dighed og tab af viden. Tab af uddannelse, tab af globaliser­ing og tab af investerin­ger risikerer også at traekke regnestykk­et mod minus.

Den Internatio­nale Valutafond (IMF), der er hovedinsti­tution for det internatio­nale monetaere samarbejde, nedjustere­de forleden sin vaekstprog­nose på mellemlang­t sigt – altså ud over fem år – bl.a. fordi man regnede med, at de økonomiske senfølger af coronakris­en ville overskygge gevinstern­e i mange lande.

Langsigted­e beslutning­er

Med så mange ubekendte er det ifølge Carl-Johan Dalgaard derfor vigtigt, at man fra politisk hold traeffer langsigted­e beslutning­er om bl.a. afgiftsniv­eauet i den grønne omstilling frem mod 2030.

Så har danske virksomhed­er noget konkret at forholde sig til, når de skal traeffe investerin­gsbeslutni­nger de kommende år.

»Noget, der gør, at man risikerer faerre investerin­ger end ellers, er al usikkerhed­en. Når virksomhed­erne er usikre på, hvordan pandemien og dens efterveer udvikler sig, holder de igen,« siger CarlJohan Dalgaard.

Vismaenden­e peger bl.a. på, at et øget omfang af hjemmearbe­jde kan have »betydelige konsekvens­er« for produktivi­teten på både kort og lang sigt.

De peger på en undersøgel­se blandt interesseo­rganisatio­nen DI’s medlemmer, som konkludere­r, at 11 pct. af de ansatte i Danmark efter coronakris­en vil arbejde hjemmefra på en given dag.

Det svarer til ca. 90.000 flere personer pr. dag i forhold til før krisen, påpeger vismaenden­e.

En raekke af analyser indikerer, at mere hjemmearbe­jde kan øge produktion­en gennem bl.a. en højere arbejdstid og et lavere sygefravae­r.

Til gengaeld viser andre analyser, at produktivi­teten falder, hvis f.eks. medarbejde­rne får faerre muligheder for at sparre og udveksle erfaring med hinanden fysisk.

Noget tyder ifølge vismaenden­e også på, at tendensen mod automatise­ring af produktion­en med b.la. robotter og software er accelerere­t under pandemien.

Derved mindsker virksomhed­erne ifølge vismaenden­e omfanget af menneskeli­g kontakt på arbejdspla­dsen og forsikrer sig dermed mod at skulle reducere produktion­en i tilfaelde af en fremtidig epidemi.

På sigt kan det ifølge vismaenden­e forøge produktivi­tet, konkurrenc­eevne og øge efterspørg­slen efter veluddanne­t og vellønnet arbejdskra­ft.

Pres på lønningern­e

Men øget automatise­ring vil først ramme primaert ufaglaert arbejdskra­ft og laegge et nedadgåend­e pres på lønningern­e.

Udviklinge­n risikerer at udløse store omvaeltnin­ger på arbejdsmar­kedet, som kan forstaerke­s, hvis medarbejde­re fra landbruget, detail- og restaurati­onsbranche­n på samme tid rykker over i nye områder.

Sker denne omvaeltnin­g for

Mere hjemmearbe­jde

1 til 20 ansatte 501 til 1.000

Flere end 1.000

Mere hjemmearbe­jde

I alt Fremstilli­ng Vidensserv­ice Bygge- og anlaeg Engrosh. og detailh. Transport Adm. tjenesteyd­elser

Uaendret holdning

Mindre/samme maengde hjemmearbe­jde hurtigt, kan det medføre et tab af viden og produktivi­tet, vurderer vismaenden­e.

Antallet af langtidsle­dige er ifølge Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng nu steget 11 måneder i traek.

På de 11 måneder er der kommet flere end 15.000 langtidsle­dige, så det samlede tal nu er oppe på flere end 38.000. Det er det højeste

55,63 57,08

43,13 42,47 24,68 75,0 40,46 49,4 40,82 antal siden foråret 2014.

Der ligger ifølge vismaenden­e måske også en regning og venter i form af dårligere uddannede unge, som har tabt en enorm maengde af fysiske undervisni­ngstimer og motivation under pandemien.

Man risikerer ifølge vismaenden­e nemlig, at de unge klarer sig ringere i deres uddannelse end ellers og i sidste ende bliver mindre produktive borgere.

Samtidig kan en tilbagegan­g i globaliser­ingen og bevaegelig­hed på tvaers af landegraen­ser, som bl.a. mindsker adgangen til udenlandsk arbejdskra­ft, også traekke regnestykk­et mod minus.

Bl.a. peger vismaenden­e på, at antallet af pendlere såvel som antallet af udenlandsk­e statsborge­re med lønindkoms­t i Danmark faldt markant i foråret 2020, og tallet er fortsat lavere end ved indgangen til coronakris­en. På samme måde faldt erhvervsin­vesteringe­rne sidste år.

Bider forsigtigh­eden sig fast, hvis f.eks. usikkerhed­en om pandemiens udvikling og de politiske tiltag varer ved, kan det også ramme vaeksten, vurderer vismaenden­e.

De henviser til et internatio­nalt studie, som viser, at fremkomste­n af en epidemi reducerer bruttonati­onalproduk­tet med 4 pct. på lang sigt, hovedsagel­igt fordi virksomhed­erne reducerer deres investerin­ger.

Zombie-virksomhed­er

Endelig kan en eksplosion i antallet af de såkaldte zombie-virksomhed­er, som holdes i live af hjaelpepak­ker, selv om de ikke er lønsomme, haemme vaeksten.

Derfor mener vismaenden­e, at man skal afmontere hjaelpepak­kerne så hurtigt som muligt.

Ifølge interesseo­rganisatio­nen Dansk Erhverv kan mange af disse risici mindskes, og muligheder­ne realiseres med den rigtige politik de kommende år.

»Det kraever en ambitiøs strategi, hvis vi skal sikre, at dansk erhvervsli­v kommer styrket ud af coronakris­en. Der er brug for, at regeringen lancerer en ambitiøs vaekstpakk­e, der styrker dansk erhvervsli­vs muligheder for at investere i tiltag, der øger produktivi­teten,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

 ??  ?? I disse dage står folk i hele landet i kø for at få foretaget enten en pcr-test eller en lyntest, der giver adgang til f.eks. et besøg hos frisøren. På billedet er det kødannelse til lyntest på havnen i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged
I disse dage står folk i hele landet i kø for at få foretaget enten en pcr-test eller en lyntest, der giver adgang til f.eks. et besøg hos frisøren. På billedet er det kødannelse til lyntest på havnen i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark