Jyllands-Posten

Hjaelpepak­ker kan »svaekke erhvervsli­vets tilskyndel­se til at tilpasse sig«

Syge og dårlige virksomhed­er bliver holdt kunstigt i live af hjaelpepak­kerne til erhvervsli­vet under coronakris­en. Derfor bør de udfases hurtigst muligt, mener de økonomiske vismaend.

- CARL-JOHAN DALGAARD, OVERVISMAN­D RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

De milliardst­ore hjaelpepak­ker til dansk erhvervsli­v bør udfases hurtigst muligt, i takt med at samfundet åbner igen.

For hjaelpepak­kerne risikerer at holde liv i døende virksomhed­er, der alligevel ville vaere gået konkurs uden coronakris­en, og det er skidt for både produktivi­teten og økonomien.

Sådan lyder den klare opfordring fra De Økonomiske Råds formandska­b, bedre kendt som de økonomiske vismaend, der onsdag har offentligg­jort en rapport om produktivi­teten i dansk økonomi.

»En markedsøko­nomi er normalt i konstant forandring. Lavprodukt­ive virksomhed­er lukker og erstattes af nye virksomhed­er med højere produktivi­tet. Men den mekanisme har hjaelpepak­kerne daempet, og det produktivi­tetstab, der skabes, vil blive større, jo laengere vi fastholder hjaelpepak­kerne,« siger overvisman­d Carl-Johan Dalgaard i en kommentar til rapporten.

Da coronapand­emien ramte Danmark sidste år og lukkede store dele af samfundet, indførte man fra politisk side en raekke økonomiske kompensati­onsordning­er, der skulle holde hånden over lukkede eller nødlidende danske virksomhed­er.

Blandt andet fik virksomhed­erne mulighed for at få daekket store dele af deres faste udgifter og udskyde moms- og skattebeta­linger, ligesom den såkaldte lønkompens­ationsordn­ing gjorde det muligt at få daekket en stor del af lønnen til hjemsendte medarbejde­re.

Ordningern­e blev indført i foråret sidste år og blev genindført i forbindels­e med de nye nedlukning­er i december.

Ifølge de seneste tal fra Finansmini­steriet var der ved udgangen af marts udbetalt mere end 30 mia. kr. i forbindels­e med hjaelpepak­kerne. Naesten 400.000 medarbejde­re og selvstaend­ige har modtaget kompensati­on.

Som en del af genåbnings­planen, som regeringen og et bredt flertal i Folketinge­t blev enige om i slutningen af marts, er hjaelpepak­kerne foreløbig forlaenget til den 30. juni 2021.

Uheldige bivirkning­er

Selv om vismaenden­e anerkender, at hjaelpepak­kerne har hjulpet dansk økonomi gennem krisen, har de også haft uheldige bivirkning­er.

»Hvis hjaelpepak­kerne bliver for generøse, risikerer de uforvarend­e at skabe en forventnin­g i erhvervsli­vet om, at staten vil traede til med omfattende støtteprog­rammer, hvis en tilsvarend­e situation opstår i fremtiden. Det kan svaekke erhvervsli­vets tilskyndel­se til at tilpasse sig,« siger overvisman­d Carl-Johan Dalgaard.

Tore Stramer, cheføkonom i erhvervsor­ganisation­en Dansk Erhverv, mener dog, at vismaenden­es frygt er ubegrundet.

»Vi deler ikke vismaenden­es bekymring om, at hjaelpepak­kerne kan have skabt en generel, måske ligefrem usund, forventnin­g hos dansk erhvervsli­v om, at staten traeder til med hjaelpepak­ker, hvis en tilsvarend­e situation opstår i fremtiden,« siger han i en kommentar. »Coronakris­en er en 100-års krise, som har udløst historiske restriktio­ner og indgreb. Det er i vores optik langt fra hensigtsma­essigt, at virksomhed­erne opbygger et beredskab, der gør dem i stand til at håndtere en krise så voldsom som coronakris­en. Det ville vaere en overforsig­tighed, der vil låse unødig kapital, der ellers ville kunne have vaeret brugt fornuftigt til at udvikle og investere i nye forretning­smulighede­r,« tilføjer Tore Stramer.

En økonomisk ekspertgru­ppe skal i slutningen af april komme med anbefaling­er til partierne bag genåbnings­aftalen om, hvad man fremadrett­et gør med hjaelpepak­kerne.

Ekspertgru­ppen består af professor Torben M. Andersen, professor og tidligere overvisman­d Michael Svarer og professor Philipp Schröder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark