Jyllands-Posten

Bestseller, Jysk og Salling takker nej til støtte for tvangslukk­ede butikker

Flere store detailsels­kaber melder, at de uagtet en lang periode med lukkede butikker ikke agter at søge del i de danske kompensati­onsordning­er. Bestseller og Jysk modtager dog statslig coronastøt­te i andre lande rundtom i Europa.

- JESPER OLESEN MICHAEL STENVEI jesper.olesen@finans.dk michael.stenvei@finans.dk

Trods måneder med tvangslukk­ede butikker rundtom i landet takker flere store detailsels­kaber nej til de statslige hjaelpepak­ker. Derfor søger bl.a. Jysk, Bestseller og Salling Group ikke om at få andel i kompensati­onsordning­erne i denne runde.

I december blev alle landets udvalgsvar­ebutikker tvangslukk­et som led i restriktio­ner og kampen mod coronasmit­ten. Den 1. marts kunne butikkerne på handelsgad­er genåbne, mens forretning­er i stor- og indkøbscen­tre er tvangslukk­et frem til senere i april.

Under coronakris­en har Folketinge­t besluttet en raekke støtteordn­inger – bl.a. med daekning af faste omkostning­er for tvangslukk­ede butikker samt lønkompens­ation til hjemsendte medarbejde­re.

Det samme var tilfaeldet i fjor, da pandemien ramte landet i marts. Dengang søgte flere af de store selskaber med mange butikker om at få andel i ordningern­e, men valgte senere at stoppe ansøgninge­rne – eller at betale tildelte penge tilbage.

Det gaelder bl.a. modekoncer­nen Bestseller, hvis ejer og adm. direktør, Anders Holch Povlsen, i august 2020 meddelte, at der blev betalt 81 mio. kr. fra den statslige hjaelpepak­ke tilbage til statskasse­n. Det, i kraft af at regnskabet så bedre ud end ventet under første del af coronakris­en.

Om den aktuelle nedlukning fastslår kommunikat­ionschef Morten Norlyk, at Bestseller ikke har søgt om del i de danske hjaelpepak­ker.

Samme melding lyder fra Jysk, der også i fjor tilbagebet­alte coronakomp­ensation, som var tildelt i de statslige ordninger for koncernens danske aktivitete­r.

»Nedlukning­en har kostet os mange penge. Men trods det er vi en sund virksomhed, der kan komme ud med et nogenlunde fornuftigt resultat uden de støttekron­er.

Så derfor vil vi vise samfundssi­nd, da kompensati­onen jo reelt er noget, som alle danskere skal betale,« siger kommunikat­ionsdirekt­ør Rune Jungberg Pedersen, Jysk. Han fortsaette­r:

Ikke enig

»Vi siger nej til støtten, uagtet at vi ikke har vaeret enige i, hvordan det er foregået med tvangslukn­inger af butikker, mens andre butikker omfattet af regler for dagligvare­r har kunnet saelge samme varer som os.«

Salling Group har under hele coronaperi­oden haft fart i dagligvare­kaederne Netto, Bilka og Føtex. Koncernen har dog på samme tid haft bl.a. legetøjska­eden BR, to Salling-stormagasi­ner samt Starbucks-kaffebarer tvangslukk­et.

Som i foråret 2020 frasiger Salling Group sig også nu del i støtteordn­ingerne nedlukkede kaeder.

»Siden december har Salling Group haft knap 2.500 medarbejde­re, der ikke har kunnet passe deres normale arbejde. Når vi heller ikke i denne omgang ansøger om hjaelpepak­ker, skyldes det imidlertid, at mange andre virksomhed­er er hårdt ramt og har mere brug for hjaelp end os. Et større salg af fødevarer opvejer de tab, vi har haft i vores lukkede butikker, og vores vurdering er derfor, at hjaelpepak­kerne ville ramme skaevt, hvis vi søgte om dem, selv om vi er berettiget til at gøre brug af hjaelpepak­kerne,« fastslår kommunikat­ionschef Kasper Reggelsen, Salling Group.

Både Jysk og Bestseller har størstepar­ten af butikkerne placeret i udlandet. Også en lang raekke andre lande i Europa har de seneste måneder for de vaeret praeget af perioder med tvangslukn­inger.

Hos Bestseller fastslår Morten Norlyk, at enkelte af koncernens »selskaber i andre lande, hvor indtjening­en er mere bundet op på detail«, har søgt om del i statslige coronapakk­er.

Det samme gaelder Jysk, der sammenlagt har 3.000 butikker i 51 lande.

»Der er meget forskellig­e hjaelpepak­ker i de enkelte lande. Hovedparte­n af butikkerne på tvaers af Europa er fortsat tvangslukk­et, så vi kan ikke som her i Danmark gøre det op endnu. Men der vil vaere lande, hvor vores selskaber får del i støtteordn­inger – isaer hvor onlinehand­len ikke er naert så moden som her i Danmark og har kunnet opveje en del af tabet ved de lukkede butikker,« siger Rune Jungberg Pedersen, Jysk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark