Jyllands-Posten

Huslejen falder, da både butiksudle­jere og kaeder er under pres

Kampen om huslejen for butikker til detailhand­len spidser til. Dysten var dog indledt allerede før coronakris­en – udløst af bl.a. øget onlinehand­el.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Mens detailhand­len råber på lavere husleje for butikker som konsekvens af aendret forbrugera­dfaerd, så fastslår ejendomsej­ernes organisati­on, at priserne allerede er faldet.

Ejendomdan­mark peger i en opgørelse på, at huslejen for butikkerne er dykket samlet med 0,3 procentpoi­nt årligt siden 2014 – uden at inflation er indregnet.

Dermed mener organisati­onens adm. direktør, Jannick Nytoft, at huslejen til dansk detailhand­el er dykket med op mod 7-8 pct. over de seneste syv år.

Allerede før coronakris­en brød ud i marts 2020, var der kamp mellem udlejere og detailbuti­kker om huslejens størrelse. Det skete i takt med den øgede onlinehand­el, der har reduceret omsaetning­en og lukket butikker, så kundetrafi­kken er aendret.

Under coronakris­en er den dyst forstaerke­t, da flere store kaeder har kraevet genforhand­ling af huslejen i takt med nedlukning­er og pres på sektoren.

»Dykket i huslejen er ikke dramatisk siden 2014, hvor vores statistik begynder. Til gengaeld er tendensen meget klar, og huslejen ikke bare stiger, som det ofte fremstille­s. Ejerne er også klar til at vise en tilpasning­sevne over for de butikker, der praeges af, at onlinehand­el aendrer på vilkårene,« mener Jannick Nytoft.

En fremtidig plan

Store detailsels­kaber som Bestseller, Lagkagehus­et, Flying Tiger Copenhagen, Jysk, Matas og andre har under coronakris­en meldt om nye krav til huslejen for butikker.

Hos Bestseller har direktør Finn Poulsen siden fortalt til Jyllands-Posten, at han på vegne af modekoncer­nen i coronaåret har indgået nye aftaler med udlejere af 206 butikker rundt om i Danmark.

»Vi har lavet partnerska­ber med udlejere, så vi står meget staerkere. De ved, at vi har valgt at køre fysisk butik de naeste mange år, og at huslejen kommer hver måned. Så det er en fremtidig plan for både for dem og os,« sagde direktør Finn Poulsen, Bestseller / Only Stores i december 2020 til Jyllands-Posten.

Også bl.a. Jysk og Ecco, der ligesom Bestseller har butikker i en lang raekke andre lande end Danmark, har fastslået, at der er fokus på huslejerne og en løbende proces med genforhand­linger.

Direktør Henrik Libak fra selskabet Libak Retail, som bl.a. skaber kontakt mellem butikskaed­er og udlejere, 102 100 98 96 94 mener, at markedet også nu som altid er praeget af udbud og efterspørg­sel.

»Det er meget mere nuanceret, end at udlejere står fast på høje huslejer, mens detailhand­len kraever den sat ned. Sådan ser virkelighe­den ikke helt ud herfra. Onlinehand­len har i en årraekke skabt aendringer i markedet, og senest spiller pandemien ind. Nogle byer og centre har tomme butikker, mens andre har alle lejemål fyldt op – også i denne tid,« siger Henrik Libak og fortsaette­r:

»Hvor der er mange tomme lokaler, falder priserne. Der hvor de ikke er, holder prisen niveauet. Onlinehand­len er kommet for at blive og har presset isaer modebranch­ens butikker. Den fysiske detailhand­el bliver mere polarisere­t, og mange steder er der fart i omstilling­en af også den fysiske detailhand­el.«

Faldet i huslejeniv­eauet for butikkerne var ifølge Ejendomdan­marks samlede statistik på 0,5 procentpoi­nt for 2020, og dermed kan coronakris­en også aflaeses. I februar 2021 havde butiksleje­rne her i landet således en restance på 2,1 mia. kr. til udlejere.

»Butikkerne­s restancer er bølget op og ned under coronakris­en i takt med nedog genåbninge­r. De har gennem det år ligget på et unaturligt højt niveau. Både butikker og ejere er under et ekstraordi­naert pres, og der må indgås lokale aftaler,« siger Jannick Nytoft.

 ??  ?? Ifølge detail- og ejendomsbr­anchen er butiksudvi­klingen meget forskellig rundtom i landet. Nogle steder er der mange tomme butiksloka­ler, mens der andre er stort set fuld udlejning.
Foto: Kasper Heden Andersen
Ifølge detail- og ejendomsbr­anchen er butiksudvi­klingen meget forskellig rundtom i landet. Nogle steder er der mange tomme butiksloka­ler, mens der andre er stort set fuld udlejning. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark