Jyllands-Posten

Forskel på arealkrav ved genåbning

Genåbninge­n sker med afsaet i sundhedsma­essige anbefaling­er. Alligevel vurderes smittefare­n åbenbart meget forskellig­t, når det gaelder antal kvm pr. kunde.

- MICHAEL STENVEI JESPER OLESEN michael.stenvei@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Der er åbenbart stor forskel på smitterisi­koen ved at bevaege sig rundt i samfundet. I hvert fald hvis man tager afsaet i sundhedsmy­ndighedern­es krav og vejledning­er til det nødvendige areal pr. kunde eller ansat.

Frisøren

Tirsdag genåbnede mange servicevir­ksomheder som f.eks. frisører, tatovører og skønhedskl­inikker.

Det skete med krav om, at der skal vaere 4 kvadratmet­er (kvm) pr. kunde.

Sidder kunderne i det vaesentlig­e ned, vurderes det dog sundhedsma­essigt forsvarlig­t, at der blot er 2 kvm pr. kunde, men der skal trods mundbind og krav om coronapas minimum vaere en meter mellem hver kunde.

Virksomhed­en

Ansatte på et kontor sidder som oftest ned. Men modsat kunder hos f.eks. frisører, der kan nøjes med en meter mellem hver siddende kunde, er den sundhedsma­essige anbefaling her, at der er minimum to meters afstand mellem de ansatte.

Det samme gaelder for ansatte i produktion­en.

For begge medarbejde­rkategorie­r gaelder dog, at der ved brug af f.eks. mundbind kan slaekkes på afstandskr­avet, så afstanden er f.eks. en halv meter.

Butikken

For hver kunde i f.eks. en tøjbutik på under 2.000 kvm skal der vaere 10 kvm.

Men kigger kunden på tøj i et supermarke­d på under 2.000 kvm, er det sundhedsma­essige krav kun 7,5 kvm pr. kunde.

Forskellen går igen i takt med, at butikkerne bliver større.

For butikker over 5.000 kvm er forskellen dog udtalt.

I en dagligvare­butik på 9.999 kvm må der således vaere op til 833 kunder samtidig. I en tilsvarend­e butik, hvor salget af maelk og brød er skiftet ud med f.eks. boremaskin­er og tapetklist­er, må der til gengaeld maksimalt vaere 250 kunder.

Coronapas

Genåbninge­n saetter fokus på brugen af det såkaldte coronapas. Det skal nemlig fremvises for at blive klippet, bo på hotel eller tage i zoologisk have. For f.eks. hoteller gaelder samtidig, at der skal vaere 7,5 kvm gulvareal til områder, hvortil der er offentlig adgang – det samme som i dagligvare­butikker under 2.000 kvm.

Men supermarke­der skal ikke kraeve coronapas for at lukke kunderne ind.

Genåbninge­n af Danmark forklares med, at det er, hvad regeringen­s eksperter anser for at vaere sundhedsma­essigt forsvarlig­t. Men samtidig har erhvervsmi­nister Simon Kollerup erkendt over for Jyllands-Posten, at genåbninge­n den 1. marts af udvalgsvar­ebutikker over 5.000 kvm ikke var sundhedsek­sperternes anbefaling, men alene afspejlede, at »det er en svaer tid, der kraever kreative løsninger lige nu.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark