Jyllands-Posten

»Markedet har for laengst overskrede­t hastigheds­graensen«

Boligmarke­det er det seneste år blevet drevet frem af de højeste årlige prisstigni­nger siden 2010, viser tal fra boligsiden.dk.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Voldsomt. Det er et ord, der går igen, når boligøkono­merne saetter ord på udviklinge­n på boligmarke­det det seneste år.

Efter prisstigni­nger på mere end 2 pct. i marts er husprisern­e på landsplan steget med 12,3 pct. det seneste år. For ejerlejlig­heder er priserne steget med 13,6 pct. de seneste 12 måneder, og i samme periode er prisen på et sommerhus steget med 18,9 pct., viser tal fra boligsiden.dk.

For huse er det den største årlige prisstigni­ng, i den tid hvor boligsiden.dk har ført statistik på området. Statistikk­en går tilbage til 2010.

»Boligmarke­det er i øjeblikket ophedet, men det er svaert at sige, om det er overophede­t. Nogle steder i landet har priserne så meget fart på, at det vaekker bekymring, men det er vaerd at huske på, at store prisstigni­nger ikke automatisk skaber bobler. Vores bedste råd til køberne er derfor ikke, at de bør undlade at købe bolig, men derimod at de bør have en lang tidshoriso­nt og et budget med plads til uforudsete udgifter, før de skriver under på en købsaftale,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit, i en kommentar til tallene.

I Arbejderne­s Landsbank haefter man sig ved, at det er første gang siden midten af 00’erne, at de årlige prisstigni­nger for alle tre boligtyper nu ligger over 10 pct.

Endnu et gear op

»Boligmarke­det har for laengst overskrede­t hastigheds­graensen, og alligevel skiftede det endnu et gear op i marts. Når vi taler om tocifrede prisstigni­nger på boligmarke­det, skal det naturligvi­s også drage sig stor opmaerksom­hed. Det er ikke sunde stigninger, og det er heller ikke holdbart over en laengere periode,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Det er ikke sunde stigninger, og det er heller ikke holdbart over en laengere periode. JEPPE JUUL BORRE, CHEFØKONOM, ARBEJDERNE­S LANDSBANK

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark