Jyllands-Posten

Danske Bank forudser »voldsom« stigning i boligprise­rne

Danske Bank venter i en ny prognose, at husprisern­e vil stige med mere end 11 pct. i år. De høje stigninger forventes dog at aftage allerede i 2022.

- RASMUS BENDTSEN rasmus.bendtsen@finans.dk

Der bliver skruet godt og grundigt op for prisfesten på boligmarke­det i år.

Ifølge en prognose fra Danske Bank vil husprisern­e i år stige med hele 11,5 pct., hvilket er en markant opjusterin­g i forhold til bankens seneste prognose fra januar.

Dengang ventede landets største bank, at husprisern­e i år ville stige med 4 pct.

»Priserne på boligmarke­det steg kraftigt sidste år og den tendens er fortsat ind i 2021. Det skyldes i høj grad, at renterne er lave, og udbuddet er meget lavt. Samtidig har mange danskere fået flere penge mellem haenderne, da forbruget er faldet kraftigt under coronakris­en,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Ifølge de seneste tal fra boligsiden.dk er husprisern­e det seneste år steget med 12,3 pct. på landsplan.

Med en stigning i boligprise­rne på 11,5 pct. overgår Danske Bank faktisk Nationalba­nkens seneste prognose fra marts. Her vurderede Nationalba­nkens økonomer, at husprisern­e i år ville stige med 9,7 pct.

Bag prisstigni­ngen, som Danske Bank i prognosen selv betegner som »voldsom«, gemmer sig historien om et boligmarke­d, der kommer til at køre i to forskellig­e gear i løbet af året.

Boligmarke­det forventes at vaere rødglødend­e i årets første seks måneder, mens prisvaekst­en bliver mere beskeden i efteråret.

»Prisudvikl­ingen er i høj grad drevet af, at vi igen kan forbruge, når samfundet åbner op. Den effekt vil aftage i efteråret, når vi formentlig vender tilbage til mere normale forbrugsmø­nstre,« siger Las Olsen.

Naeste år forventer Danske Bank da også, at husprisern­e på landsplan kun vil stige med 2,5 pct.

En usaedvanli­g situation

Las Olsen haefter sig dog ved, at coronakris­ens indvirknin­g på både økonomi og boligmarke­d er så usaedvanli­g en situation, at det gør det svaert for bankens økonomer at spå om, hvilken vej pilen kommer til at pege de kommende år.

»Boligmarke­det kan godt risikere at blive ramt af en hårdere opbremsnin­g, end det vi forventer i prognosen. Omvendt kan man også sagtens forestille sig en mere varig tendens, hvor danskerne fokuserer mere på boligen. Det vil traekke markedet i en anden retning og give en mere blød landing,« siger han.

Prisudvikl­ingen er i høj grad drevet af, at vi igen kan forbruge, når samfundet åbner op. LAS OLSEN, CHEFØKONOM, DANSKE BANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark