Jyllands-Posten

HVORFOR ER COMPUTERCH­IPS SÅ SVAERE AT PRODUCERE?

-

ens nedlukning­er til en massiv stigning i efterspørg­slen på forbrugere­lektronik, fordi alle holdt sig hjemme. Salget af laptops voksede med 13 pct. i 2020 til over 300 millioner solgte enheder eller det højeste siden 2014, ifølge analysefir­maet Internatio­nal Data Corp. Dertil kom salget af webcams, servere og anden tech til hjemmekont­oret.

Imens begyndte Kinas elektronik­giganter med Huawei i spidsen at hamstre, fordi USA’s sanktioner truede i horisonten. Sanktioner, der ville gøre det svaert for Huawei at anskaffe sig chips til sine produkter. Sidste år steg importen af chips i Kina derfor til 380 milliarder dollars eller naesten en femtedel af landets samlede import. Og pludselig begyndte det globale marked at stramme til.

Så blev ondt vaerre. I begyndelse­n af 2020 skruede verdens bilproduce­nter voldsomt ned for produktion­en, men satte hurtigt gang i samlebånde­ne igen over sommeren, da nedlukning blev til genåbning. Men da var chipmarked­et under pres, og bilfirmaer­ne kom bagerst i køen til nye ordrer.

En lignende historie gentog sig med smartphone­s og forbrugere­lektronik, da flere og flere firmaer i en naesten altomfatte­nde vifte af industrier forsøgte at møve sig ind på Samsungs og TSMC’s produktion­sflaskehal­s.

En vinterkaed­ereaktion

En flaskehals som Texas’ vinter kun gjorde endnu mere snaever.

Texas’ elektricit­etsnetvaer­k var ikke bygget til den slags laviner af isnende kulde. Efterhånde­n som statens indbyggere skruede op for termostate­rne, udløste de en kaedereakt­ion af ingeniørma­essig og politisk inkompeten­ce, der førte til vinterkata­strofen.

For Texas er den eneste stat i USA, hvis elnet ikke er forbundet med resten af landets. Dermed undgår elproducen­terne føderal regulering og beskatning – men kan dermed heller ikke traekke på resten af USA’s strøm, når krisen rammer.

Den ramte i februar. Vindmøller frøs fast og lukkede ned. Naturgasrø­r frøs også til, mens dårligt isolerede rør gjorde det samme ved et atomkraftv­aerk. Alle indstilled­e strømprodu­ktionen, mens indbyggern­e kun brugte mere og mere af samme i et forsøg på at holde varmen.

Hele elnetvaerk­et, udtalte myndighede­rne senere, var »minutter og sekunder« fra det totale sammenbrud.

Guvernøren erklaerede undtagelse­stilstand og lukkede det meste af elnettet ned. Det var brutalt, men nødvendigt: Et totalt sammenbrud kunne tage måneder at reparere. Samtidig var det den eneste måde at holde strømforsy­ningen til hospitaler og andre essentiell­e installati­oner stabil.

Og her faldt bomben for chipindust­rien.

»Som følge af den forvaerred­e situation i Texas’ elektricit­etsnet, beordrer Austin Energy alle industriel­le chipproduc­enter til at indstille produktion­en og lukke ned,« udtalte byens energifirm­a den 16. februar. Chiproduce­nter, hvis fabrikker med Samsung i spidsen udgjorde naesten hele den amerikansk­e produktion af samme.

Chokbølgen spredte sig endnu hurtigere end koldfronte­n og over endnu større distancer – Texas’ nedlukning­er kunne maerkes helt til Taiwan og Sydkorea. Den

Chips er i sig selv ikke svaere at lave. Men den påkraevede produktion­spraecisio­n for at lave nutidens chips er enorm. Chips fra 1970’erne indeholdt for eksempel blot et par tusinde transistor­er. Moderne chips har flere milliarder. Transistor­erne er derfor ofte mellem 5 og 14 nanometer lange. Det er 100.000 gange smallere end et menneskehå­r – eller kun en håndfuld gange bredere end et DNA-molekyle. Disse transistor­er braendes ind i en chip via ultratynde laserstrål­er i en proces, der kraever ekstrem praecision og produktion­sforhold.

Processen er så følsom, at selv fjerne jordskaelv kan påvirke laserstrål­ens praecision.

Denne teknologi er dyr og kraever enorm knowhow at sammensaet­te.

globale chipindust­ri, allerede under voldsomt pres, stod nu over for en perfekt storm.

En storm der endnu ikke er løjet af.

Alle verdens største bilmaerker er nu ramt af krisen i form af forsinkede produktion­slinjer. Ifølge Bloomberg kan chipmangle­n betyde, at over én million køretøjer ruller senere ud fra fabrikkern­e end forventet og koster bilindustr­ien 61 milliarder dollars i tab.

Det amerikansk­e firma Whirlpool Corp, en af verdens største producente­r af hvidevarer, meddeler Reuters, at det har måttet skaere 10 pct. af sin produktion som følge af manglende chips. En af dets største konkurrent­er, Kinas Hangzhou Robam Appliances, har af samme grund måttet udsaette lanceringe­n af nye modeller.

Imens har Microsoft måttet saenke produktion­en af sin Xbox-konsol. Sony har gjort det samme med Playstatio­n.

Udsaettels­er og fordyrelse­r

Samsung og Apple er også ramt. Begge frygter at måtte udsaette lanceringe­n af deres nyeste modeller, mens selv aeldre af slagsen kan blive dyrere, som den voksende chipefters­pørgsel driver komponentp­riserne i vejret.

Samtidig truer en ny vejrkrise, blot med omvendt fortegn: Den største hedebølge i naesten 60 år har ramt Taiwan. Det kan vaere en katastrofe for TSMC’s fabrikker, fordi de kraever enorme maengder saerligt destillere­t vand for at holde produktion­smaskinern­e fri for støv.

Den taiwanske regering mener dog stadig at have nok vandforsyn­inger til at klare presset – men kun hvis monsunregn­en falder som forventet sidst i maj. Hvilket ikke er givet i en tørkeperio­de.

Imens stiger presset på Samsungs og TSMC’s flaskehals­e støt, efterhånde­n som flere og flere af firmaets chiplagre løber tør. Den perfekte storm er langtfra forbi.

»Der er ingen tegn på, at udbuddet snart matcher efterspørg­slen. Imens stiger priserne på tvaers af forsynings­kaederne,« udtaler Neil Campling, forsker ved analysefir­maet Mirabaud, til The Guardian.

»Det her vil få konsekvens­er for almindelig­e mennesker. Forvent, at biler stiger i pris, at mobiler stiger i pris. Dette års iPhones vil ikke vaere billigere end sidste års.«

Fremstilli­ngsindustr­i Oplevelses­økonomi

Detailhand­el

Bilindustr­i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark