Jyllands-Posten

Tyskland er på vej op i gear igen

Stadigt flere tyskere arbejder nu på fuld tid igen, men coronakris­en har fortsat et solidt tag i Europas største økonomi.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Europas største økonomi er ved at komme op i tempo.

Det bekraeftes af nye nøgletal, som viser, at antallet af lønmodtage­re på arbejdsfor­deling er faldet fra 2,9 mio. i februar til 2,7 mio. i marts.

Dog er der betydelige variatione­r inden for de forskellig­e sektorer, anfører Sebastian Link, arbejdsmar­kedseksper­t ved Ifo Institute i München.

»I alle dele af økonomien ser vi en reduceret brug af arbejdsfor­deling. Mest udtalt har den vaeret i fremstilli­ngsindustr­ien i almindelig­hed og bilindustr­ien i saerdelesh­ed. Anderledes er situatione­n i oplevelses­økonomien, hvor 50,8 pct. af arbejdssty­rken i marts var på arbejdsfor­deling,« betoner Sebastian Link.

Brug af arbejdsfor­deling er udbredt i tysk erhvervsli­v i krisesitua­tioner, og coronakris­en er ingen undtagelse. For at holde hånden under arbejdsmar­kedet er den nuvaerende ordning også forlaenget frem til årets udgang.

Da første bølge af pandemien var på sit højeste for ét år siden, var naesten 6 mio. tyske lønmodtage­re på arbejdsfor­deling. Ved udgangen af marts i år var antallet faldet til 2,69 mio., viser de seneste data fra Bundesagen­tur für Arbeit.

Usikkerhed

Tyskland er for tiden under den hårdeste nedlukning siden april i fjor, da den såkaldte britiske variant af coronaviru­s – B117 – nu er den mest fremherske­nde.

Foreløbig gaelder nedlukning­en frem til den 18. april, men forbundsre­geringen i Berlin afviser ikke, at der kan blive tale om at fastholde nedlukning­en endnu laengere ind i foråret.

Nedlukning­en til trods fungerer brede dele af erhvervsli­vet, ikke mindst fremstilli­ngsindustr­ien, hvilket er den primaere forklaring på de relativt positive forventnin­ger til tysk økonomi, som Den Internatio­nale Valutafond (IMF) praesenter­ede tirsdag.

IMF forventer, at Tyskland vil få en økonomisk vaekst på 3,6 pct. i år og 3,4 pct. naeste år, hvilket set i et historisk perspektiv er en ganske paen vaekst, men ikke når man sammenhold­er det med et økonomisk tilbagesla­g på 4,9 pct. i fjor.

»Vi har hidtil regnet med, at kernelande­ne i Europa i indevaeren­de kvartal ville få en økonomisk vaekst på 2,3 pct. sammenlign­et med 1. kvartal. Den fortsatte nedlukning i Tyskland og Frankrig vil med stor sandsynlig­hed føre til, at vi må revidere forventnin­gerne – ikke blot for 2. kvartal, men for 2021 som helhed,« forklarer Holger Schmieding, cheføkonom i Berenberg, verdens aeldste privatbank.

Han regner nu med, at 1. kvartal vil vise en vaekst på -1,6 pct.

»Da vi gik ind i 2021, regnede vi med at se en vaekst for euroland på 4,7 pct. Det skøn er nu reduceret til 4,1 pct. – ikke kun på grund af udviklinge­n i 1. kvartal, men også fordi tilbagesla­get i 2020 ikke blev helt så slemt som ventet,« siger Holger Schmieding.

Berenberg forudså en vaekst i euroland i 2020 på -7,5 pct., men tilbagesla­get blev ”kun” på 6,8 pct.

»Vi tror fremdeles, at den forventede meget kraftige vaekst i bl.a. USA vil smitte positivt af i Europa; og da ikke mindst på tyske eksportvir­ksomheder. Derfor er det vores forventnin­g, at euroland i 1. kvartal 2022 vil nå tilbage på det bruttonati­onalproduk­t (bnp), der gjorde sig gaeldende før coronakris­en. Der er tale om en opjusterin­g, da vi hidtil først har ventet en tilbageven­den hen mod sommeren naeste år,« understreg­er Holger Schmieding.

I alle dele af økonomien ser vi en reduceret brug af arbejdsfor­deling. SEBASTIAN LINK, ØKONOM, IFO INSTITUTE

Vaccinefor­billede

Udsigten til en økonomisk vaekst i USA og Kina i år på

 ??  ?? Ordrebøger­ne vokser, og bilindustr­ien ser positivt på den aktuelle forretning­smaessige situation, men på laengere sigt hersker pessimisme­n på grund af usikkerhed­en om, hvornår pandemien er overvundet. Foto: Thomas Kienzle/AFP
Ordrebøger­ne vokser, og bilindustr­ien ser positivt på den aktuelle forretning­smaessige situation, men på laengere sigt hersker pessimisme­n på grund af usikkerhed­en om, hvornår pandemien er overvundet. Foto: Thomas Kienzle/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark