Jyllands-Posten

Når man vil faelde et trae med en schweizerk­niv

2020 har tydeliggjo­rt behovet for en højere digitalise­ringsgrad af både samfundet og dansk erhvervsli­v. Det på tide, at vi uddanner erhvervsli­vet i, at it ikke bare er it.

- KIM LOHSE Lohse Consulting

Prøv at forestille dig en jobannonce fra Rigshospit­alet der lød: »Vi søger en laege til neurokirur­gisk afdeling, der udover at vaere ekspert i neurokirur­gi også skal have indgående kendskab til ortopaedki­rurgi og erfaringer med anaestesio­logi«.

Prøv nu at spørge dig selv, om du vil turde laegge dit liv i vedkommend­es haender? Der er en grund til, at det i laegeviden­skaben tager op til 12 år at gennemføre uddannelse­n som speciallae­ge.

Det kraever ekspertise, dedikation og en fordybelse, man kun får ved at hellige sig sit fag, og som patient er vi taknemmeli­ge for og trygge ved, at vores liv er i haenderne på en specialist og ikke en generalist.

Problemet opstår, når vi begynder at kigge bredere på de forventnin­ger og krav, der hersker fra erhvervsli­vet til nyuddanned­e og jobsøgende, der forsøger at navigere rundt i de opslåede jobannonce­r.

Personligt er jeg beskaeftig­et i it-branchen, og der er ingen tvivl om, at corona har skabt et helt andet fokus på vores branche, og vores kompetence­r har aldrig vaeret i højere kurs.

For mig at se er det selvfølgel­ig en positiv udvikling, men jeg oplever desvaerre også, at mange virksomhed­er har urealistis­ke forventnin­ger og krav til de jobsøgende.

Ligesom du ønsker dig en dygtig, specialise­ret kirurg til at fikse din braekkede arm eller fjerne en tumor fra din hjerne, kraever det en ekspert i cybersikke­rhed, hvis du vil have størst chance for at undgå at blive hacket, eller en ekspert i wi-fi for bedre daekning.

Og ligesom i laegeviden­skaben kan vi i it-branchen heller ikke mestre alle discipline­r lige godt.

Det gode er, at løsningen findes. Hvorfor ikke bruge de mange specialise­rede konsulenth­use, der dag ud og dag ind løser netop den opgave, du har brug for hjaelp til.

Vi siger altid, at øvelse gør mester, så hvis jeg ønsker at opgradere min virksomhed­s cybersikke­rhed eller forbedre min trådløse daekning, hvem vil jeg så helst have til at løse opgaven? En person, der har pyntet lidt ekstra på cv’et, og som slår sig op på at vaere it-branchens svar på en schweizerk­niv, eller eksperten, der har specialist­eret sig i at løse lige praecis den opgave, du efterspørg­er?

Personligt ved jeg godt, hvem jeg ville vaelge. Gennem mine 25 år i branchen har jeg ofte fået det indtryk, at konsulent er et fy-ord, og jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor.

Det er først efter corona, hvor vores branche er kommet endnu mere i søgelyset, at det for alvor går op for mig, at vi har brug for at uddanne erhvervsli­vet om, at it ikke bare er it.

Alle ønsker at ansaette den menneskeli­ge schweizerk­niv, men hvis nu opgaven består i at faelde et trae, er der god chance for, at du bør genovervej­e dit valg af vaerktøj.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark