Jyllands-Posten

Olieindust­riens talsmand står over for en af karrierens største udfordring­er

Martin Naesby har i mange år vaeret talsmand for olieindust­rien. Han er uddannet jurist og har arbejdet i både Kazakhstan og Qatar.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Hele arbejdsliv­et har vaeret praeget af omstilling­er for Martin Naesby, og den måske største står han over for sent i sin karriere.

Som frontfigur i brancheorg­anisatione­n Oil Gas Danmark, hvor han er managing director, har han i mange år vaeret talsmand for en industri, som stadig flere mener hører fortiden til, men som ifølge branchedir­ektøren vil vaere nødvendig i mange år endnu, og som er i gang med at definere sin rolle i den grønne omstilling.

»Samfundet er i gang med en kaempe energiomst­illing. Det betyder så også, at den industri, jeg arbejder med, er i gang med en meget omfattende omstilling,« siger Martin Naesby.

Han er gift med Malene Naesby Bendixen, der er advokat og teamleder i DI. De har to døtre på 14 og 20 år.

Martin Naesby var som ung advokat, men blev efter nogle år ansat som jurist i A.P. Møller – Maersk, hvor han rykkede familiens teltpaele op ad flere omgange og var med til at etablere nye forretning­sområder i fjerne egne.

Det var store omstilling­er på ikke mindst det personlige plan, da han med hustru og nyfødt baby flyttede til Kazakhstan og i 2000 var med til at etablere Maersk Oil i den centralasi­atiske republik. Eller da familien fem år senere – nu med to børn – rykkede til

Qatar og klarede det juridiske benarbejde i forbindels­e med Maersk Oils dengang saerdeles lukrative olieforret­ning i den mellemøstl­ige nation.

Mens Kazahkstan og Qatar var store omstilling­er på specielt det personlige plan, står Martin Naesby nu over for en stor omvaeltnin­g på det faglige plan.

Verden forsøger at omstille energifors­yningen fra sort til grøn, og de globale oil majors forsøger i disse år at finde deres rolle i den omstilling.

Selskaber er staedige

Mens amerikansk­e mastodonte­r som Chevron og Exxon staedigt fastholder deres fokus på de klassiske kulbrinter, har europaeisk­e oliekaempe­r i større eller mindre omfang omfavnet den grønne dagsorden.

Presset af aktionaere­rne og med skelen til ikke mindst Ørsteds vaerdiskab­else har de europaeisk­e olieselska­ber stået i kø for at lancere grønne målsaetnin­ger gennem det seneste år.

Europaeisk­e aktører som Total, BP, Equinor og Shell planlaegge­r i stigende grad at dirigere deres voldsomt store pengestrøm­me fra olie- og gasforretn­ingen over i alt fra vindmøllep­arker på havet til solceller i Indien og Mellemøste­n.

Ifølge kritikere sker der måske nok for lidt, og de synes, det kan gå for langsomt, men eksempelvi­s Total har fået grønne målsaetnin­ger, som overgår Ørsteds.

»Da vi begyndte som organisati­on, var Nordsøen og nye skatteinci­tamenter helt centrale indsatsomr­åder, men det fylder ikke ret meget laengere,« siger Martin Naesby.

Der er kun omkostning­er

Han mener, at olie- og gasindustr­ien i Danmark kan spille en rolle i den grønne omstilling med ikke mindst carbon capture and storage, hvorved CO2 opfanges hos eksempelvi­s Aalborg Portland og føres ned i de udtømte oliereserv­oirer i Nordsøen og lagres. Eller såkaldt power-to-x (PtX), hvor der kan skabes grønne braendstof­fer ved at blande eksempelvi­s brint og CO2.

»Den store udfordring er, at der ikke er penge i mange af løsningern­e. Der er foreløbig kun omkostning­er for virksomhed­erne. Men man må forvente, at der over tid udvikles et marked, så CO2 bliver en handelsvar­e,« siger Martin Naesby.

»Det kraever dog, at alle energisyst­emer taenkes sammen, og det er den debat, vi er i lige nu.«

Martin Naesby fejrer sin fødselsdag med den naermeste familie i et sommerhus, og når coronasitu­ationen for alvor forandrer sig, vil der blive en festlighed med familie og venner.

 ??  ?? Martin Naesby er gift med Malene Naesby Bendixen, der er teamleder i DI. De har to børn. Foto: Brian Karmark
Martin Naesby er gift med Malene Naesby Bendixen, der er teamleder i DI. De har to børn. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark