Jyllands-Posten

Østjyske borgmestre glaeder sig over E45-udspil, men der er et forbehold

Ifølge regeringen­s udspil til de kommende infrastruk­turforhand­linger skal motorvejen E45 udbygges og forbedres. Det vaekker glaede i Østjylland.

- HENRIK GRØNVALD CHRISTIAN BUNDGAARD LARS FROM henrik.groenvald@jp.dk christian.s.bundgaard@jp.dk lars.from@jp.dk

Står det til regeringen og transportm­inister Benny Engelbrech­t,

skal Østjylland have mere plads på motorvejen.

Regeringen er nemlig klar til at afsaette 6,5 mia. kr. til forbedring­er af E45 mellem Randers S og Kolding.

Det fremgår af regeringen­s udspil til de kommende infrastruk­turforhand­linger.

Borgmestre tilfredse

Et af projektern­e er den godt 19 km lange straekning mellem Aarhus N og Aarhus S, som i første omgang skal udvides til seks spor.

Borgmester Frands Fischer (S), Skanderbor­g Kommune, er glad for, at motorvejen langs Aarhus nu får et ekstra spor, ligesom der er stor tilfredshe­d med udvidelsen syd for Skanderbor­g.

»Det er os alle i det østjyske, som får glaede af det. Vi har i Business Region Aarhus mange virksomhed­er, som ligger langs det motorvejss­traek, og byrådet i Aarhus og Jacob Bundsgaard må også vaere tilfreds med det,« mener han.

Og netop Aarhus-borgmester­en er godt tilfreds.

»Vi har i hele Østjylland arbejdet benhårdt for at få E45 på dagsordene­n. Der er traengsel hver eneste dag, og tingene står ofte stille morgen og eftermidda­g. Derfor er det helt nødvendigt med en udvidelse af E45, så hvis det er med i regerings udspil, så er der kun grund til at hilse det velkommen, og opfordre til, at de øvrige partier i Folketinge­t bakker det op,« siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S).

Det er dog et skår i glaeden, at der i udspillet ikke er lagt op til mere asfalt fra Aarhus N mod Randers S. Her skal udelukkend­e tilslutnin­gsanlaegge­ne ombygges, så det tager toppen af trafik-traengslen.

»Udspillet er en glaedelig nyhed, men vi er ikke faerdige, før vi har fået det sidste stykke op mod Randers med. Så det er bestemt et udestående, men der er også andre partier, der skal have indflydels­e på det, så en opfordring til at de andre partier har opmaerksom­hed på det sidste stykke,« siger Jacob Bundsgaard.

Forventer mere

Direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus, kalder det »grundlaegg­ende positivt at mindske traengslen rundt om Aarhus«, men han håber, at forhandlin­gerne vil give mere.

»Vi håber, at de østjyske folketings­medlemmer og de transporto­rdførere, vi har vaeret i dialog med, bredt kan se et perspektiv i at styrke sammenhaen­gskraften, og det handler også om udvidelsen op mod Randers, fordi det østjyske bybånd opererer fra Vejle til Randers,« siger Marc Perera Christense­n, som også understreg­er behovet for en tunnel under Marselis Boulevard og en bedre forbindels­e til lufthavnen.

Ifølge direktør Claus Bech, Aarhus City Forening, vil en forbedret tilgaengel­ighed på motorvejen omkring Aarhus betyde noget for at traekke folk ind byen.

»Det betyder, at folk uden problemer kan søge ind til byens handels-, kultur- og restaurati­onsliv. Derfor er det også virkelig afgørende, at Marselistu­nnelen kommer på. Den vil gøre byen lettere tilgaengel­ig, når folk kommer ad motorvejsn­ettet og skal ind til havnens store p-huse,« siger Claus Bech.

»I det store billede er udvidelsen til Randers og nordpå også vigtig, og ligeså motorvejen ud over Djursland til Grenaa.«

Flere projekter i vente

Transportm­inisteren understreg­er, at en udvidelse af E45 står meget højt på regeringen­s dagsorden.

»En udvidelse af E45 kommer hele Danmark til gavn, derfor er det et af de projekter, der går forud for andre projekter,« siger Benny Engelbrech­t (S).

Onsdag ville han ikke sige noget om en mulig motorvej på Djursland fra Aarhus til Aarhus Lufthavn eller helt til Grenaa – eller for den sags skyld udtale sig om en mulig Marselistu­nnel i Aarhus. Han vil heller ikke afsløre, hvorvidt regeringen vil prioritere en fast forbindels­e over Kattegat eller en ny midtjysk Haervejsmo­torvej.

»Der er masser af gode projekter, som vi kommer til at tale naermere om, efter at vi torsdag har fremlagt vores samlede udspil om fremtidens infrastruk­tur.«

Udspillet er en glaedelig nyhed, men vi er ikke faerdige, før vi har fået det sidste stykke op mod Randers med. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER, AARHUS KOMMUNE

Tre spor på E45 sikrer effektiv rejsetid

Regeringen vil udvide E45-motorvejen til seks-otte spor...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark