Jyllands-Posten

Find et krapyl og vind en vodka

-

Med kampagnen ”Wanted – not dead but alive” har Nationalpa­rk Mols Bjerge netop skudt en større eftersøgni­ng i gang for at få aegte naturcowbo­ys ud af busken for at lede efter fire krapyl: De to sommerfugl­e gråbåndet bredpande og spaettet bredpande samt mariehønee­dderkoppen og humlerovbi­llen.

»Hvis man tror, man har fundet en af dem, håber vi, man vil fotodokume­ntere det med sin mobil – og indsende foto og nøjagtig stedsangiv­else til den lokale sherif, biolog Jens Reddersen, Nationalpa­rk Mols Bjerge, eller uploade fotoet på appen Naturbasen. Alle fund vil blive registrere­t og artsbestem­t. Kampagnen løber frem til udgangen af maj. Herefter udtraekkes fire vindere for bedste fund – og praemien er orangemyre-vodka fra nationalpa­rken med ca. 37 af den velsmagend­e og ret almindelig­e myreart pr. flaske,« oplyser nationalpa­rken i en pressemedd­elelse.

Nationalpa­rken har fokus på at beskytte og udvikle biodiversi­teten, men specielt de saerlige og truede arter og deres sårbare levesteder. De fleste af dem er meget små og svaere at få øje på og artsbestem­me. Nationalpa­rken har dog netop udvalgt fire ret store og karakteris­tiske arter, som alle kan lede efter. De er kun fremme i en kort periode og kun aktive i stille, solrigt vejr, så det er op ad bakke for fagbiologe­rne at vaere derude og nå at finde dem – og derfor svaert at vurdere, hvor truede de er, hvor de lever og dermed at beskytte dem.

»Det er årsagen til kampagnen, hvor vi i nationalpa­rken søger de mange naturgaest­ers hjaelp til at finde dem – og måske endda på nye levesteder, hvor de aldrig tidligere er fundet,« hedder det.

 ??  ?? Gråbåndet bredpande.
Gråbåndet bredpande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark