Jyllands-Posten

Tre spor på E45 sikrer effektiv rejsetid

Hvis vi skal skabe en bare nogenlunde fornuftig passage på E45 og ikke bremse vaekst, udvikling og velfaerd i alenlange køer på motorvejen, så er det nu, vi skal have gang i udvidelsen fra Vejle til Randers N.

- JOHANNES SAUGBJERG ANDERS STRANGE PER HASTRUP

Foden traeder på koblingen igen og igen. Bilen lister frem i første gear – meter for meter – og kommer kun langsomt frem. Selv under corona er trafikken intens og taet på E45 og kan allerede nu let stoppe til. Så hvordan bliver det ikke, når samfundet for alvor åbner igen? Så risikerer vi mange køer på E45, der bare bliver laengere og laengere. Og det er egentlig ikke så maerkeligt. For trafikken er på 10 år vokset mellem 25 og 34 pct. på alle straekning­er fra Vejle Nord til Randers Nord.

Der er virksomhed­er, som må vente på en kollega, som ikke kommer frem i tide enten på arbejde eller til møde. Der er varer, som kommer så sent, at det giver problemer med at laste på eller af.

Køer på motorvejen er en stor belastning for alle østjyske virksomhed­er. Derfor råber vi nu vagt i gevaer hos os tre formaend for tre af DI’s østjyske regionalfo­reninger og vil sikre os udvidelsen af hele den planlagte straekning for E45.

For der er i allerhøjes­te grad brug for, at udvidelsen af E45-motorvejen sker som planlagt, og det vil sige fra Vejle Nord til og med til Randers Nord. Vi er med på, at udbygninge­n vil ske i etaper, hvor dele af udvidelsen er lavet syd for Aarhus. Men ingen af de planlagte etaper må glemmes eller syltes.

For udvidelsen samlet set sikrer, at landets største vaekstregi­on uden for hovedstade­n fortsat leverer en vaesentlig del af landets faelles vaekst.

Motorvej E45 er den infrastruk­turelle rygrad, der løber ned gennem Jylland. Straekning­en fra Aarhus S til Randers N forbinder først og fremmest Danmarks andenstørs­te by med Danmarks sjettestør­ste by. Straekning­en er samtidig vaesentlig for forbindels­en til Aalborg, Danmarks fjerdestør­ste by.

Det er ikke kun de mange virksomhed­er, der bruger motorvejen til transport, som bliver ramt af den øgede traengsel og de lange kødannelse­r. Det går også udover alle pendlerne og deres arbejdspla­dser.

I myldretids­trafikken skal man regne med 20 pct. ekstra transportt­id – op til 60 pct. på de vaerste straekning­er. Den fortsat stigende trafikbela­stning skaber derfor en alvorlig risiko for, at den positive udvikling i Danmarks andenstørs­te vaekstcent­er ender i en kø på E45.

Det er ikke kun på bundlinjen, at traengsels­problemern­e på E45 udgør et stort samfundsma­essigt problem. Den høje trafikbela­stning medvirker til flere trafikulyk­ker, og traengslen har klima- og miljømaess­ige konsekvens­er, når tusindvis af biler holder i kø med motoren i unødig tomgang.

Vejdirekto­ratet offentligg­jorde den 12. juni sidste år en VVM (Vurdering af Virkninger for Miljøet) på udbygninge­n af E45 fordelt på tre etaper: Vejle-Skanderbor­g S, Aarhus S-Aarhus N, Aarhus N-Randers N.Heri slår Vejdirekto­ratet selv fast, at ved en udbygning til tre spor vil trafiksikk­erheden blive forbedret. Udbygninge­n tiltraekke­r også trafik til motorvejen fra det øvrige vejnet i området. Motorveje er igen ifølge Vejdirekto­ratet generelt den sikreste form for veje. Flytning af trafikken til et mere sikkert vejnet gør, at der forventes et fald i det samlede antal ulykker i området.

formand for DI Horsens formand for DI Østjylland formand for DI Randers-Norddjurs

Ingen af de planlagte etaper må glemmes eller syltes.

Den nuvaerende traengsel på E45 er ikke samfundsøk­onomisk holdbar, da den har store negative konsekvens­er for Østjylland­s og dermed Danmarks vaekstpote­ntiale. På flere delstraekn­inger er trafikken de sidste 15 år steget med 50 pct. Heraf er hver femte køretøj en lastbil.

Presset vil ikke alene kunne klares

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark