Jyllands-Posten

Regeringen styrer uden om trafikproj­ekter fra sit eget valgoplaeg

Lokal socialdemo­krat undrer sig over, hvad der blev af midtjysk motorvej, der var med i S-valgoplaeg. Vaelgerbed­rag, siger LA.

- MICHAEL HJØLLUND JESPER KONGSTAD NIKOLAJ RYTGAARD michael.l.hjollund@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Selv om regeringen netop har fremlagt en infrastruk­turplan til mange milliarder kroner, er flere projekter fra partiets eget valgoplaeg røget i svinget.

I et trafikudsp­il fra 2019 oplistede Socialdemo­kratiet i alt 30 »relevante projekter«, som burde »indgå i drøftelser­ne om en langsigtet infrastruk­turplan«. Dengang beløb planen sig til 70 mia. kr.

Nu afsaettes et endnu større beløb: over 100 mia. kr. frem mod 2035. Alligevel har regeringen fravalgt en stribe projekter fra sit eget valgoplaeg, bl.a. en udbygning af Helsingørm­otorvejen, en ny motorring 5 om København, nye investerin­ger i Oddesundbr­oen og en ny midtjysk motorvej, også kaldet Haervejsmo­torvejen.

En stribe socialdemo­krater har ellers gennem årene argumenter­et for at etablere Haervejsmo­torvejen.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke fastslog som transportm­inister i 2014, at den skulle på »det landkort, vi tegner, når vi kigger fremad«. Så sent som i valgkampen fastslog finansordf­ører Christian Rabjerg, at en ny motorvej gennem Midtjyllan­d var vigtig.

Formand for Haervejsko­mitéen Poul Andersen (S), der i dag er medlem af regionsråd­et i Region Syddanmark og tidligere var trafikordf­ører på Christians­borg gennem en lang årraekke, er skuffet over sit parti.

»Det undrer mig, at man lige pludselig ikke vil vedkende sig det. Og det irriterer mig, at det kommer fra mit eget parti, som gennem mange år ellers har signaleret, at det er et godt projekt,« siger han.

Transporto­rdfører Ole Birk Olesen (LA) mener, at S er ude i et »kalkuleret vaelgerbed­rag«, og Venstre undrer sig: »Socialdemo­kratiet kørte i valgkampen høj profil på specielt Haervejsmo­torvejen. Det undrer mig, at den nu er glemt,« siger transporto­rdfører Kristian Pihl

Lorentzen (V).

Transportm­inister

Benny Engelbrech­t forsvarer fravalget af en raekke projekter fra S-valgoplaeg­get.

»Det var en bruttolist­e, og der er så andre vejprojekt­er, som er blevet lagt til i forhold til vores oprindelig­e udspil. Der er tale om en samlet vurdering,« siger ministeren, der også mener, at flere af de fravalgte projekter savner bred, lokal opbakning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark