Jyllands-Posten

Ekspert tvivler på effekten af danske soldater i Mali

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Det er fornuftigt, at Danmark vil sende styrker til Sahel-regionen i Mali for at bidrage til den fransklede­de operation Task Force Takuba, men man skal »ikke stikke sig selv blår i øjnene« og tro, at det kommer til at løse eller aendre vaesentlig­t på situatione­n i det konfliktpr­aegede område.

Sådan lyder vurderinge­n fra lektor ved Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jakobsen:

»Det kan da godt vaere, at vi kan vaere med til at slå graesplaen­en og holde volden nede, men vi bidrager ikke rigtigt til at løse noget.«

Udenrigsmi­nisteriet skriver i en pressemedd­elelse, at regeringen vil bidrage med op til 105 personer, som blandt andet vil vaere specialope­rationssty­rker, kirurger og stabsoffic­erer. Derudover vil man genudsende et transportf­ly til FN’s mission i Mali.

Mange flygtninge

Sahel-regionen er praeget af voldelige konflikter og udbredt tilstedeva­erelse af militante islamiske grupper med forbindels­e til bl.a. Islamisk Stat og Al-Qaada, hvilket har medvirket til at skabe en stor flygtninge­strøm fra Mali. Udenrigsmi­nisteriet skriver, at situatione­n udgør en »spraengfar­lig krise på Europas dørtrin«, som regeringen altså nu vil bidrage yderligere til at forsøge at stabiliser­e.

»De danske specialope­rationssty­rker skal rådgive, støtte og ledsage maliske forsvarsog sikkerheds­styrker og gøre dem i stand til selv at kunne håndtere truslen fra terrorgrup­perne i graenseomr­ådet mellem Mali, Niger og Burkina Faso,« udtaler forsvarsmi­nister Trine Bramsen i pressemedd­elelsen.

Sagen blev torsdag drøftet i Udenrigspo­litisk Naevn. Regeringen vil inden udsendelse­n, der forventes at finde sted i starten af 2022, fremsaette et beslutning­sforslag i Folketinge­t.

Danmark har på forskellig vis støttet internatio­nale militaere indsatser i Mali, siden konflikten i landet eskalerede i 2012.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark