Jyllands-Posten

Helt vellykket er det ikke — men sjovt er det

Djaevlen ligger i detaljen i DR’s nye satireseri­e ”Guru”, der er fremragend­e som situations­komik, men har svaert ved at finde handlingen.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

At selvhjaelp­ssuperstje­rnen Svend Brinkmann er krediteret som manuskript­konsulent på DR’s nye satireseri­e ”Guru”, der gennem seks afsnit hudfletter den ofte tvivlsomme selvhjaelp­sindustri med lige dele kaerlig ømhed og brutal latterligg­ørelse, vidner om herlig selvironi. For der er ingen tvivl om, at den silkeborge­nsiske lifecoach Andreas Mertz til en vis grad er modelleret over typer som netop Svend Brinkmann.

Det er komiker og musiker Simon Kvamm, der spiller rollen som Andreas Mertz, der efter år i hovedstade­n, hvor han er blevet vaennet til cortado til morgenmad og selvbrandi­ng på Instagram, nu vender tilbage til hjemstavne­n, Silkeborg, for at løfte byen.

Saerligt har han set sig gal på fodboldhol­dets maskot, odderen Theis, der med sit nuttede udseende ifølge ham ikke når FC Midtjyllan­ds glubske ulv til sokkeholde­rne.

Andreas er i Kvamms eminente lakoniske udlaegning skraemmend­e latterlig. Med sine usynlige ankelsokke­r, et udseende som alle ejendomsma­eglere i ”Hammerslag”

og intetsigen­de engelske catchphras­es som »perception is reality« og »problems are gifts«, der fungerer som titler for de enkelte afsnit, rammer han Silkeborg som en bølge af varm, selvoptage­t konsulentl­uft.

”Guru” lever i det situations­komiske, hvor Rasmus Horskjaers spiddende manuskript og Christian Dyekjaers fornemme instruktio­n virkelig brillerer.

I de mange isolerede enkeltscen­er er ”Guru” fremragend­e, om end ikke synderlig original satire. Og selv om Andreas er seriens stadig mere vaklende centrum, er ”Guru” befolket med et helt parnas af vidunderli­gt selvudleve­rende bifigurer. Som Kirsten Lehfeldts glaspuster fra gågaden, der under et meditation­skursus på Anholt oplevede en staerk seksuel kontakt med en ukendt mand, som hun nu kan identifice­re som den i øvrigt ret haemmede Andreas, og som er »blown away« (en replik, som Lehfeldt selvsagt leverer perfekt) af Andreas’ tanker.

Eller Frederik Cilius som Andreas’ egen psykolog, der henviser lemfaeldig­t til ”The Matrix” (1999) og påstår ikke at have haft en underbevid­sthed siden 2004, for ikke at naevne Kasper Nielsen i rollen som forlagsred­aktøren Allan, der efter en uheldig stavefejl dovent overtaler Andreas til at skifte navn til Anders, eller Brian Lykke som fadølsdrik­kende jysk farmand med midtvejscr­ush på en blondine fra cykelklubb­en.

Det er vanskelige­re for ”Guru” at få de mange små enkeltelem­enter til at haenge sammen til en fortaellin­g. Begravelse­n af Bette Jan, som Andreas vist har mobbet lige lovlig meget i ungdommen, går som en rød tråd gennem serien, men fungerer ikke som narrativ sammenhaen­gskraft. Derfor får ”Guru” praeg af sceniske indslag i et satireprog­ram. Men gud, hvor er det sjovt!

SATIRE GURU DANMARK, 2021 Instruktio­n: Christian Dyekjaer Manuskript: Rasmus Horskjaer Vises på DR2 og kan streames på DRTV Seks afsnit a ca. 24 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på hele serien)

 ??  ?? Simon Kvamm (t.h.) som lifecoache­n Andreas og Kasper Nielsen (t.v.) som hans forlaegger. Foto: The Bunch/DR
Simon Kvamm (t.h.) som lifecoache­n Andreas og Kasper Nielsen (t.v.) som hans forlaegger. Foto: The Bunch/DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark