Jyllands-Posten

Carlsberg tilpasser sin produktion i Myanmar

Bryggeriet har hidtil klaret sig nogenlunde gennem krisen i Myanmar siden militaerku­ppet i februar.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De fortsatte civile protester mod militaerre­geringen i Myanmar får nu også betydning for Carlsberg og koncernens bryggeri i landet.

Tidligere har Carlsberg Myanmar kunnet fastholde sin produktion, men de mange og fortsatte urolighede­r begynder at kunne maerkes.

Derfor vil Carlsberg »tilpasse« sin produktion til efterspørg­slen i den kommende tid.

»Vi lukker ikke ned, hverken helt eller delvist på bryggeriet i Bago, men den volumen, der bliver produceret, varierer lidt alt efter hvad der kan afsaettes i markedet,« siger Christian Wulff Søndergaar­d, der er vice president for Global Corporate Affairs i Carlsberg Group.

Der er 500 ansatte på Carlsbergs bryggeri i Bago, der ligger omkring 80 km nordøst fra hovedbyen Yangon. Yangon var Myanmars hovedstad frem til 2005, hvor regeringen besluttede, at hovedstade­n i stedet skulle vaere Naypyidaw.

Siden militaerju­ntaen kuppede sig til magten den 1. februar i år, er flere end 550 mennesker blevet draebt i forbindels­e med protester og demonstrat­ioner fra befolkning­en.

Landet har en lang tradition for militaerst­yre afbrudt af få år med semidemokr­atiske forhold. Militaeret har sagt, at magtoverta­gelsen vil vare mindst et år med undtagelse­stilstand.

Carlsberg er det fjerdestør­ste bryggeri i Myanmar og straeber efter at blive naeststørs­t. Bryggeriet samarbejde­r med det lokale Myanmar Golden Star Breweries, og Carlsbergs eget bryggeri stod faerdigt i 2015.

FN har kritiseret

Flere store virksomhed­er og bryggerier er blevet kritiseret i en FN-rapport for at samarbejde med militaeret og dermed direkte eller indirekte vaere med til at finansiere militaere indkøb og generalern­es privatøkon­omi.

I den seneste rapport fra FN er Carlsberg ikke omtalt, og bryggeriet siger, at det ikke samarbejde­r med militaeret eller personer direkte forbundet til militaeret.

Den 5. februar i år meddelte det store japanske bryggeri Kirin, at man trak sig ud af Myanmar, efter det kom frem, at bryggeriet havde staerke økonomiske forbindels­er til ledende militaerfo­lk i Myanmar.

Ud over de internatio­nale maerker som Carlsberg og Tuborg producerer Carlsbergs bryggeri også den lokale øl Yoma.

 ??  ?? Carlsbergs bryggeri i Bago har hidtil vaeret relativt upåvirket af urolighede­rne i landet. Nu må produktion­en tilpasses markedsfor­holdene, hvor punktvise nedlukning­er af barer og restaurant­er giver en svingende efterspørg­sel. Arkivfoto: Jens Bøgsted
Carlsbergs bryggeri i Bago har hidtil vaeret relativt upåvirket af urolighede­rne i landet. Nu må produktion­en tilpasses markedsfor­holdene, hvor punktvise nedlukning­er af barer og restaurant­er giver en svingende efterspørg­sel. Arkivfoto: Jens Bøgsted

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark