Jyllands-Posten

Borgmester: »Vi vil ikke nøjes med cykelstier«

Djurslands borgmestre havde håbet på mere i regeringen­s trafikudsp­il.

- HENRIK GRØNVALD CHRISTIAN BUNDGAARD henrik.groenvald@jp.dk christian.s.bundgaard@jp.dk

Nul motorvej og ikke et ord om Grenaa Havn.

Borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune, er skuffet over regeringen­s forslag til kommende investerin­ger i dansk infrastruk­tur. Selv om regeringen samlet set er parat til at bruge 105,8 mia. kr. på veje, nye jernbanest­raekninger og sågar en bro, kører pengene i det store hele uden om Djursland.

»Der mangler noget. Der må vaere faldet en side ud.

For at sige det lige ud – jeg vil ikke nøjes med cykelstier,« fastslår Jan Petersen.

Borgmester­en har i de indledende infrastruk­turforhand­linger plaederet for en motorvejsf­orbindelse helt til Grenaa – ikke mindst på grund af de muligheder, der ligger i en midtjysk forbindels­e til Sverige via Grenaa-Halmstad faergerute­n.

Mangler anerkendel­se

»Jeg mangler grundlaegg­ende en anerkendel­se af, at den rute faktisk eksisterer. Man har udbygget infrastruk­turen til Frederiksh­avn og andre havne med udenlandsk­e destinatio­ner. Det undrer mig, at den rute fortsat er ukendt – ikke mindst i betragtnin­g af, at den kan bidrage til at løse nogle af traengsels­problemern­e,« siger Jan Petersen, der haefter sig ved, at regeringen vil anlaegge en motorvej til Kalundborg.

»Der er allerede en passende infrastruk­tur til en raekke af de andre havne, så hvorfor anerkender man ikke, at den samme interesse nødvendigv­is må gaelde en vaekstprae­get havn som Grenaa Havn. Det kan ikke vaere regeringen­s målsaetnin­g, at man forskelsbe­handler de danske havne,« mener han.

Jan Petersen havde som minimum forventet, at regeringen ville foreslå at igangsaett­e forundersø­gelser af en fremtidig motorvej fra Aarhus til Grenaa.

»Det er simpelthen en fejl. Der er varslet forundersø

forundersø­gelser af. Samme holdning har borgmester­kollegaen i Sydddjurs Kommune, Ole Bollesen (S).

»Sporet er der i forvejen, så det bliver ikke ret dyrt at lave det. Jeg har selv talt med trafikmini­steren om en 2+1løsning for nogle måneder siden, så jeg regner med, at det er det, der laegges op til i udspillet,« siger Ole Bollesen.

Tanken er sået

Også Syddjurs-borgmester­en har argumenter­et for en Djurslandm­otorvej – ikke mindst for at lette adgangen til Aarhus Lufthavn, men han erkender, at det nok er en mere langsigtet kamp.

»Hele ideen med at snakke motorvej hele vejen til Grenaa var også at så en tanke, og hvis den ikke kommer med her, kan det vaere, den kommer med senere,« siger Ole Bollesen.

»Det kan også vaere, at man i en forhandlin­gsfase siger, at det måske alligevel var smart at lave en motorvej hele vejen i stedet for. Det kunne man jo håbe.«

Motorvej nødvendig

Adm. direktør Nicolai Krøyer, Aarhus Lufthavn, har ikke opgivet håbet om en motorvej som minimum mellem Aarhus og Tåstrup.

»Som jeg laeser det, så har man fremlagt, at der skal ske en udbygning af rute 15 mellem Bale og Tåstrup. Dermed har man ikke lagt sig fast på hvilken løsning, der er. Man har lagt sig fast på, at det skal vaere bedre end det, vi har i dag, så det er som udgangspun­kt rigtig godt,« mener han.

Aarhus Lufthavn har for kort tid siden praesenter­et en vaekstplan, hvor passagerta­llet fra 2019 på 500.000 skal haeves til 2,5 mio. passagerer i 2027 og 4 mio. i 2040.

»Hvis infrastruk­turen skal understøtt­e vores vaekstambi­tion bedst muligt, så synes vi, at en motorvej er det helt rigtige. Sideløbend­e vil vi stadig arbejde på, at vi på sigt får letbanen herud, som også er en vigtig ingrediens i forhold til vores vaekstplan­er,« fortaeller Nicolai Krøyer.

JP Aarhus har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra tidligere Aarhus-borgmester og nuvaerende finansmini­ster Nicolai Wammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark