Jyllands-Posten

Grenaa er landets andenmest udsatte kystby – nu skal byen klimasikre­s

Grenaa i Norddjurs er den by i Danmark der har naeststørs­t risiko for oversvømme­lser og tab af vaerdier i fremtidens klimaforan­dringer, viser rapport fra Realdania.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

I dag har indbyggern­e i Grenaa allerede oplevet oversvømme­lser i forbindels­e med de store orkaner, men på sigt er byen truet af både stormflod og permanente havvandsst­igninger fra Kattegat. Både naer kysten og i byen langs åen, der bugter sig hele vejen ud til havneområd­et ved Kattegatce­ntret og lystbådeha­vnen.

Det viser en undersøgel­se lavet af Realdania på baggrund af beregninge­r fra Cowi, hvor Grenaa udpeges som den kystby i landet, der har naeststørs­t risiko for oversvømme­lser og tab af vaerdier i fremtidens klimaforan­dringer. Undersøgel­sen danner baggrund for et arbejde, Norddjurs Kommunes kommunalbe­styrelse netop har ivaerksat mhp. klimasikri­ng af byen.

Kommunalbe­styrelsen vedtog på det seneste møde at reservere 0,5 mio. kr. i hhv. 2021 og 2022 alene til udarbejdel­sen af et projekt omkring fremtidens Grenaa. Projektet søges støttet med 1 mio. kr. hos Realdania, som i partnerska­b med Miljøminis­teriet har lagt op til at støtte en raekke projekter med nytaenkend­e bud på løsninger, der kan forene behovet for beskyttels­e mod havvand med behovet for at sikre adgang til vandet. »Helhedsløs­ninger der sikrer baeredygti­ge byer, som også skaber rekreative kvaliteter i byerne ved kysten,« står der i Realdanias vejledning til ansøgning.

Arkitektko­nkurrence

»Det her er jo langtidspl­anlaegning og en nødvendigh­ed for at forebygge skader,« siger borgmester Jan Petersen (S) og forklarer, at det spaendende i det er, at Realdania ikke kun støtter og interesser­er sig for klimasikri­ng og det tekniske i løsningern­e, men også ser på, om det kan integreres, så det giver mening.

»At det også arkitekton­isk bliver en del af byrummet og oplevelses­rummet. Det er meget interessan­t, isaer der hvor hav og å mødes ved Kattegatce­ntret og i forhold til, hvordan den eksisteren­de fiskerihav­n kan omlaegges til en kombineret fiskeri- og oplevelses­havn.«

Projektet skal munde ud i en konkurrenc­e, hvor arkitekter og rådgivning­sbranchen kan bidrage med idéer og vurderinge­r af fremtidens Grenaa, således at alt fra bosaetning, turisme, fremtidens krav til infrastruk­tur og rekreative og naturmaess­ige muligheder udfoldes på nye vilkår og bidrager med mervaerdi og sidegevins­ter til klimasikri­ngen.

Mere konkret bliver resultatet en etapevis tilpasset klimasikri­ng af byen med udgangspun­kt i byens identitet som kystnaer.

Midlertidi­gt udvalg

Der var ansøgnings­frist til støtte fra Realdania den 2. april, og modtager Norddjurs støtte, vil der blive nedsat et midlertidi­gt såkaldt paragraf 17, stk. 4-udvalg, som skal holde tråd i projektet.

 ??  ?? Fremtidens Grenaa skal sikres mod oversvømme­lser som led i klimaforan­dringer. Foto: Casper Dalhoff
Fremtidens Grenaa skal sikres mod oversvømme­lser som led i klimaforan­dringer. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark