Jyllands-Posten

Dokumenter viste hård tone og sexchikane hos Radikale

Interne arbejdspla­dsvurderin­ger viste problemer med en hård tone hos Radikale Venstre.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Laenge før problemern­e med sexisme i Radikale Venstre eksplodere­de i offentligh­eden i oktober 2020, blev partiet gjort opmaerksom på problemer med uønsket seksuel opmaerksom­hed i arbejdsmil­jøvurderin­ger (apv’er). Samtidig har der vaeret en barsk tone i partiet.

Det fremgår af interne praesentat­ioner af apv’erne fra 2018 og 2019, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af. Partiet nedtoner sexismesag­erne fra de år, men medgiver, at der har vaeret problemer med en hård tone, og at man ikke er »i mål« med at løse dem.

I 2018-apv’en havde en person vaeret udsat for »uønsket seksuel opmaerksom­hed«. Det ville man tage sig af, lød det: »Vi vil gerne kvittere for den konkrete kommentar, som betyder, at vi kan tage hånd om det.«

Problemet var der også i apv’en fra 2019.

»2 kollegaer oplyser, at det er haendt, at de har oplevet uønsket seksuel opmaerksom­hed. Vi har brug for mere info for at kunne følge op,« står der i en praesentat­ion fra et apv-seminar den 28. januar 2019.

Kolleger mobbet

Samtidig oplyste to medarbejde­re, at de havde oplevet mobning. Begge dele skulle der ifølge et referat fra seminaret slås ned på:

»Det blev understreg­et, at det var totalt uacceptabe­lt.«

Apv’erne har positive elementer, f.eks. glaede over at arbejde for den radikale sag. Men der peges også på problemer. I referatet fra 2019 beskrives f.eks. problemer med stress. Flere føler, at deres ”work-life balance” mellem arbejde og fritid er »udfordret«. Og så er studenterm­edhjaelper­e spaendt hårdt for.

»Studenter kan blive betragtet som fuldtidsme­darbejdere, selv om det ikke er tilfaeldet,« lyder det.

Ifølge referatern­e haenger travlhed og stress sammen med flere projekter og aendringer på samme tid. F.eks. skulle den davaerende politiske leder mere ud i landet: »Morten ude i virkelighe­den: Kaempe koordineri­ngs- og planlaegni­ngsopgave.«

Morten Østergaard afgik i 2020 pga. sexisme og afløstes af Sofie Carsten Nielsen.

Den hårde tone

I 2018 er en af kommentare­rne, at der er en »rå tone blandt politikern­e«. Det samme billede tegnes i en uafhaengig sexismerap­port, som udkom tidligere i år. Her beskrives en »meget konkurrenc­epraeget kultur«, og flere af de adspurgte naevner, at der »blandt de ansatte og folkevalgt­e på Christians­borg er en meget hård tone«.

I disse dage florerer der desuden et omdiskuter­et brev med titlen ”Man skal ikke blive syg af at arbejde i Radikale Venstre”, som man arbejder på at samle underskrif­ter til. Indtil videre er der omkring 10. Her fortaeller tidligere medarbejde­re blandt andet, at der i flere år har vaeret »en graenseove­rskridende og konfliktsk­abende ledelsesst­il i Radikale Venstre«, og at mange ansatte har vaeret ramt af stress, angst og depression­er. Derefter følger flere konkrete påstande, herunder personhenf­ørbare oplysninge­r, og det er dem, som gør brevet omdiskuter­et. Nogle radikale siger, at brevets oplysninge­r og indryk er korrekte, mens andre siger, at det er staerkt overdrevet eller direkte fejlagtigt.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten udtaler sekretaria­tschef Lars Beer:

»Uønskede kommentare­r og hård tone skal ikke accepteres. Derfor har vi haft det som et indsatsomr­åde at sikre et bedre arbejdsmil­jø. Politik kan vaere hektisk og hårdt til tider. Men det må aldrig blive en undskyldni­ng,« skriver han og naevner, at apv’erne siden er blevet »markant bedre«. Partiet vil dog ikke vise de nyeste apv’er.

»Vi er ikke i mål. Vi kan altid blive bedre, og vi har nye initiative­r på vej. Men vi er kommet et godt stykke,« siger Beer, som mener, at »ét tilfaelde af uønsket seksuel opmaerksom­hed er ét for meget«, men tilføjer:

»Hen over de to år var der tale om tre enkeltståe­nde tilfaelde. Heraf to verbale kommentare­r og en episode, som den foruretted­e selv beskrev som vaerende ”ikke noget stort overhovede­t”. Der blev taget hånd om alle tre sager.«

Om det omdiskuter­ede brev lyder det:

»Jeg er frygtelig ked af, at der er tidligere ansatte, der har det på den måde. Det er alvorlige emner, der bringes op, og derfor tager vi det meget alvorligt. Brevet kommer til at indgå i vores fremadrett­ede indsats for at sikre et endnu bedre arbejdsmil­jø. Men jeg må også sige, at både jeg, vores tillidsman­d og arbejdsmil­jørepraese­ntant har svaert ved at genkende både flere af de konkrete påstande og det generelle billede, der tegnes i brevet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark