Jyllands-Posten

Koks med bestilling af vaccinetid­er frustrerer aeldre borgere – regioner erkender problemern­e

Regioner landet over erkender problemer med at bestille tid til vaccinatio­n online, saerligt med den såkaldte Moderna-vaccine. Borgere er frustrered­e. AEldre Sagen mener, at det skal sikres, at danskerne ikke møder »en mur«, når de skal bestille tid.

- MATIAS SEIDELIN KLAUS DOHM matias.seidelin@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

»De siger, at de er så dygtige til det hele. Jeg har et eksempel her, der er fuldstaend­ig bindegalt.«

Sådan indleder den 79-årige pensionist Poul Petersen fra Ebeltoft sin fortaellin­g om, hvordan han i de seneste to uger har oplevet bookingsys­temet, der skal føre til, at han bliver vaccineret mod covid-19.

Et bookingsys­tem, som tidligere er blevet kritiseret både af mange aeldre og en interesseo­rganisatio­n som AEldre Sagen. Men som i alle tilfaelde ifølge flere borgere stadig ikke fungerer godt nok – laenge efter det er indført. Og myndighede­rne anerkender, at Poul Petersens eksempel ikke er enestående og sagtens kan forekomme igen.

Poul Petersen blev som en del af vaccinatio­nsgruppe 8, som taeller de 75-79-årige, den 23. marts tilbudt en vaccinatio­n.

Han understreg­er, at han fuldt ud er i stand til at betjene en computer, men da han i de efterfølge­nde dage kun kunne finde tider på Sjaelland i det digitale bookingsys­tem, ringede han den 25. marts til Region Midtjyllan­d og spurgte hvorfor.

I regionen fik han som forklaring på de manglende tider, at regionen ikke havde flere vacciner fra Moderna. Og han kunne ikke få tilbudt en vaccine fra Pfizer i stedet, når først han var tildelt en vaccine fra Moderna. Prøv igen om et par dage, lød beskeden.

»Kan jeg så komme i kø? “Nej, du kan bare prøve, når vi får den hjem”,« fortaeller Poul Petersen, at han fik at vide.

»Det urimelige er, at de ikke bare giver mig en anden vaccine. Den har de nok af.«

Derefter forsøgte han omtrent hver anden dag at finde tider i naerheden af, hvor han bor. Men han blev tilbudt vaccinatio­n i byer som Køge, Herfølge og Holbaek.

Vi har i øjeblikket et problem med, at vores system på vaccine.dk ikke viser de ledige tider, vi egentlig har. OLE THOMSEN, KONCERNDIR­EKTØR, REGION MIDTJYLLAN­D

Hvorfor kører du så ikke bare til Sjaelland?

»Ja, men jeg skal derover to gange, og jeg skal tage faergen for et stik, der tager et

den aeldre del af befolkning­en. Derfor er det godt, at der nu kommer vaesentlig­t flere vacciner til landet i den kommende tid, for vi har desvaerre set eksempler på, at folk har transporte­ret sig over 100 km til et vaccinatio­nssted,« siger Rikke Hamfeldt.

Det er Statens Serum Institut, SSI, der sammen med Sundhedsst­yrelsen udsender tilbud om vaccinatio­n.

I et skriftligt svar kan SSI ikke konkret forklare, hvorfor der ikke er en vaccine til rådighed, selv om man får den tilbudt.

»Men en forklaring kan vaere, at der er opstået en flaskehals i det udførende led i regionen. Der sendes invitation­er ud, i takt med at vaccinerne ankommer og distribuer­es ud i landets regioner.«

Hvad er årsagen til, at man ikke kan blive tilbudt en anden vaccine, når den tildelte ikke er til rådighed?

»Vaccinerne indgår i et komplekst udrulnings­system, hvor alle vacciner bliver adresseret en borger, i takt med at de ankommer. Derfor er der ikke vacciner i overskud, som ville kunne tilbydes. Men har man fået en invitation til vaccinatio­n, så kommer der også en vaccine,« skriver SSI.

Torsdag morgen – to uger efter indkaldels­en – lykkedes det endelig Poul Petersen via telefon at få en tid til en vaccine med Moderna i Grenaa. Men det aendrer ikke ved, at han oplever forløbet som dybt frustreren­de:

»På en eller anden måde går der panik i en. Hvis man så kunne have fået et svar på, hvornår der kunne vaere en ledig tid. Men man får hele tiden kun at vide, at man kan prøve igen om et par dage. Det er ikke godt nok og må kunne gøres bedre.«

 ??  ?? Fordi Poul Petersens hustru fik tilbudt en vaccine fra Pfizer, kunne hun hurtigt få en tid i Rønde. Han selv måtte vente laenge på en tid til en Moderna-vaccinatio­n. Foto: Kasper Heden Andersen
Fordi Poul Petersens hustru fik tilbudt en vaccine fra Pfizer, kunne hun hurtigt få en tid i Rønde. Han selv måtte vente laenge på en tid til en Moderna-vaccinatio­n. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark