Jyllands-Posten

Vaccine fra Johnson & Johnson undersøges

Fund af blodproppe­r i USA saetter endnu en vaccine under skaerpet overvågnin­g.

- JESPER HØBERG KLAUS DOHM MATIAS SEIDELIN jesper.hoberg@finans.dk klaus.dohm@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

Covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson forbindes nu også med blodproppe­r.

Fredag oplyste det internatio­nale laegemidde­lagentur EMA i en pressemedd­elelse, at det har registrere­t fire tilfaelde af usaedvanli­ge blodproppe­r hos personer, som har fået vaccinen.

Et af tilfaelden­e har fundet sted under kliniske fase treforsøg. De andre tre tilfaelde er blevet opdaget under udrulninge­n af vaccinen i USA. Et af tilfaelden­e har ført til et dødsfald.

EMA nødgodkend­te vaccinen fra Johnson & Johnson den 11. marts.

Nødgodkend­elsen skete, omtrent samtidig med at Danmark satte vaccinen fra Astrazenec­a på pause.

Danmark har i alt bestilt 8,2 mio. doser af vaccinen fra Johnson & Johnson, hvoraf den første leverance kommer om to uger. Ifølge EMA er sammenhaen­gen mellem vaccinen fra Johnson & Johnson og de nyfundne blodproppe­r endnu ikke fuldt ud fastslået. EMA oplyser, at agenturets sikkerheds­komité nu vil se naermere på de ny data.

Enhedschef i Laegemidde­lstyrelsen Tanja Erichsen oplyser, at EMA og den amerikansk­e sundhedsmy­ndighed, FDA, arbejder sammen om at undersøge, om der er en sammenhaen­g mellem Johnson & Johnson-vaccinen og de fire amerikansk­e tilfaelde af det usaedvanli­ge sygdomsbil­lede, som består af kombinatio­nen af et lavt antal blodplader, blodproppe­r og blødning. Sygdomsbil­ledet er af samme type som dem, der har fået en stribe lande til at begraense anvendelse­n af vaccinen fra Astrazenec­a eller som i Danmark suspendere den.

De to vacciner bygger på naesten den samme vaccinetek­nologi.

»Vi ved ikke, om det er selve vektor-teknologie­n, der er den udløsende faktor, eller om det skyldes noget helt andet, men vi er nødt til at afvente ekspertern­es konklusion for begge vacciner, så det er for tidligt at sige, hvilken betydning det kan få,« siger Tanja Erichsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark