Jyllands-Posten

Familie har lige købt hus på øen – nu vil regeringen lave en motorvej i baghaven

En tredje Limfjordsf­orbindelse er vigtig for at afhjaelpe trafikale udfordring­er på Aalborg-egnen, siger borgmester­en. På Egholm, der efter planen skal laegge jord til en motorvej, kan man møde knapt så begejstred­e øboere.

- JOHANNE JEDIG WEJSE RONJA MELANDER johanne.j.wejse@jp.dk ronja.melander@jp.dk

Den lille hvide faerge rokker let i de vestenvind­skabte bølger på den korte straekning af Limfjorden mellem Aalborg og en lille ø, der siden torsdag har fået en del interesse.

Styrmanden fortaeller, at det ikke er de første journalist­er, der har taget turen med “Egholm ll”, der hver halve time forbinder øen Egholm med fastlandet. De skal hen for at se, hvor der – hvis det står til regeringen­s nye infrastruk­turudspil – skal placeres en ca. 20 km lang firesporet motorvej, der skal vaere en tredje forbindels­e over Limfjorden.

Faergens overfartst­id er ikke meget mere end fem minutter, og selv om postnummer­et stadig siger 9000 Aalborg, er brede veje med høje fartgraens­er hurtigt skiftet ud med grusveje omgivet af marker, enge og en skvulpende Limfjorden på alle sider.

En oase uden for byen

Selv om der er sket en affolkning af Egholm over de seneste 100 år, kommer der stadig nye tilflytter­e. Øens nyeste beboere, Signe Sofie Nørgård og hendes mand samt deres to børn og Signe Sofie Nørgårds mor, flyttede den 15. marts ind i en gul murstensgå­rd midt på øen.

De flyttede fra København for at komme taettere på familie, få mere plads og samtidig få noget landligt, der stadig er taet på byen.

»Jeg kan hoppe på cyklen, og så er jeg i centrum efter 15 minutter,« smiler Signe Sofie Nørgård.

Familien havde hørt, at der muligvis bliver etableret en motorvej 400 meter fra deres nye hus, og det er ingen hemmelighe­d, at de håber, at motorvejen forbliver på tegnebraet­tet. Signe Sofie Nørgård nyder, at hun vågner om morgenen til fasanlyde, harer, der hopper forbi dørene, og rådyr i haven, og hun er bange for, at naturen ikke ville vaere det samme med en tredje Limfjordsf­orbindelse i baghaven.

»Det ville vaere fuldstaend­ig ødelaeggen­de for den oase, øen er. Vi har jo netop valgt det, fordi det er en ø – vi kan stå og se lys fra byen hele vejen rundt om os. Vi er omsluttet af liv og har alligevel vores skønne, grønne plet,« siger hun.

»Det er helt unikt«

På Egholm ejer familien Thomsen lidt over halvdelen af øens opdyrkede arealer, men Jens Thomsen har en drøm om at genforvild­e Egholm. Omdanne markerne til vild natur og nedlaegge familiens svineprodu­ktion til fordel for en ny, baeredygti­g landsby.

Det var også Jens Thomsen, der var primus motor i at få kunstneren Thomas Dambo til at bygge den store troldeskul­ptur, “Pil Tusind Tunge”, i et skovareal på øen.

På vejen hen til trolden påpeger han, at det ikke er en skov plantet og placeret med vilje.

Der lyder et par knaek fra grene, der har fået lov til at ligge på jorden, efter de er faldet af de store egetraeer. Vedbendpla­nterne på skovens traeer har stammer, hvis tykkelse svarer til en godt fyldig overarm.

»Men det er jo det, man får, når man bare lader det passe sig selv i mange år.«

Jens Thomsen synes ikke, at Egholm skal have en motorvejsp­assage. Han er stolt af at bo på en småø med smuk natur og landlig stemning, der har samme postnummer som Aalborg centrum, og han mener, at en motorvej og en bro til fastlandet ville betyde, at Aalborg ikke laengere har en lille ø.

»Egholm kan med lidt udvikling blive et meget stort aktiv for Aalborg. Ingen andre storbyer har sådan en uforstyrre­t ø op ad centrum – det er helt unikt,« siger landmandss­ønnen.

50 år gammel diskussion

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har allerede meddelt, at partiet ikke kommer til at laegge stemmer til en forbindels­e over Egholm.

»Det er ét af de få steder, hvor vi har et økologisk landbrug i Danmark. Det er helt unik natur. Det skal selvfølgel­ig ikke smadres af en motorvej,« sagde hun onsdag til DR.

Også i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng er direktør Lars Midtiby kritisk.

Over for selve milliardud­spillet, som ifølge direktøren »på ingen måder bringer os i den rigtige retning« i forhold til at understøtt­e en grøn omstilling og målet om 70 pct. CO2-reduktion i 2030. Og på naturens vegne er der specifikt grund til at vaere bekymret over projektet i Nordjyllan­d, siger han.

»Det er en lille, fin, økologisk ø. Som ovenikøbet er kendetegne­t ved at vaere hjemsted for nogle af vores truede dyrearter. Og der vil man så placere en motorvej.«

Øen er nemlig også hjemsted for bl.a. den lysbugede knortegås og strandtuds­en.

Men naturen kan godt holde til indgrebet, hvis man spørger Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S).

Han henviser til, at meget af linjeførin­gen vil gå hen over opdyrkede landbrugsm­arker. Det ser han ikke noget stort naturtab i. Desuden mener han, at den opdaterede vvm-redegørels­e, som er i høring indtil den 30. april, understøtt­er, at øens dyrearter godt kan klare sig.

Her på egnen har man diskuteret den tredje Limfjordsf­orbindelse i 50 år. Borgmester­en håber nu at få trukket en streg i sandet og realiseret projektet. For der er »massive udfordring­er« med trafikken, siger han.

»Aalborg er jo en by i en enorm vaekst. De seneste 10 år er vi blevet 21.000 flere indbyggere. Når vi kigger 10 år frem, ser det ud til, at vi bliver omkring 25.000 flere. Trafikken og udfordring­erne med at komme nord og syd for fjorden er så store, at de ikke kan ignoreres. Kapacitete­n i Limfjordst­unnelen er brugt op for flere år siden.«

Thomas Kastrup-Larsen tilføjer, at han i forbindels­e med etablering­en også finder det interessan­t at se på muligheder­ne for at omlaegge noget af landbruget på Egholm til egentlig natur. Der er flere kilometer fra motorvejen­s planlagte placering ud til den vestlige ende af øen, hvor der er plads til at skabe »spaendende natur«, siger han.

Vi har jo netop valgt det, fordi det er en ø – vi kan stå og se lys fra byen hele vejen rundt om os. Vi er omsluttet af liv og har alligevel vores skønne, grønne plet. SIGNE SOFIE NØRGÅRD, DER DEN 15. MARTS MED SIN FAMILIE FLYTTEDE TIL EGHOLM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark