Jyllands-Posten

Volden i Nordirland fortsaette­r, mens politikern­e holder vejret

For anden dag i traek eskalerede volden i den nordirske hovedstad, Belfast, torsdag aften. For første gang i mange år måtte politiet tage vandkanone­rne i brug mod de unge, stenkasten­de demonstran­ter.

- SAHM VENTER Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r udland@jp.dk

Unge nordirere afskød fyrvaerker­i og kastede sten og mursten mod politiets pansrede køretøjer, som torsdag aften spaerrede en gade på den uofficiell­e frontlinje tvaers gennem den nordirske hovedstad, Belfast.

For anden aften i traek eksplodere­de gadevolden, og politiet svarede igen ved at true med vandkanone­r, hvis demonstran­terne ikke trak sig tilbage. Det havde ingen effekt, hvorefter vandkanone­rne blev affyret flere gange. Det hjalp heller ikke.

De unge syntes naermest at nyde vandkaskad­erne, mens de fortsatte med at kaste sten mod politiet.

Det var første gang i seks år, at politiet havde vandkanone­rne i brug.

Selv da en kolonne af kampklaedt­e betjente med hunde rykkede frem mod demonstran­terne, fortsatte de unge med at banke mursten i stykker ved at knalde dem mod asfalten for derefter at slynge dem mod politiet.

Murstenene havde de revet ned af ladet på en lastbil, der lavede en U-vending for at komme vaek fra det tiltagende kaos.

Demonstran­ternes unge alder fik tilsynelad­ende ordensmagt­en til at holde igen for ikke at eskalere konflikten.

For øjnene af politiet kaempede en halvstor dreng en halv time for at smadre en lyskurv. Belønninge­n kom, da dele af trafiklyse­t kortslutte­de med en lang flamme, som udløste begejstred­e tilråb fra hans kammerater.

Frygter eskalering

Volden er ifølge nogle iagttagere iscenesat af voksne, men ingen ved praecis hvem.

Nogle mener, at hårdkogte narkobande­r puster til konflikten, mens andre vurderer, at probritisk­e loyalister med politiske motiver står bag.

Under alle omstaendig­heder følges konflikten internatio­nalt, for der er frygt for, at den skal eskalere, 23 år efter at Langfredag­saftalen afsluttede naesten 30 års borgerkrig, hvor mindst 3.500 mennesker blev snigmyrdet, draebt af terrorbomb­er eller skudt under sammenstød mellem sikkerheds­styrker og paramilita­ere grupper.

Hovedaktør­erne under krigen var på den ene side den katolske, nationalis­tiske terrororga­nisation Den Irske Republikan­ske Haer (IRA) og på den anden side probritisk­e, paramilita­ere, protestant­iske terrorgrup­per, politiet og britisk militaer.

Det er resterne af de paramilita­ere grupper, der nu frygtes at røre på sig.

Fordømmels­e og opfordring­er til at indstille volden vaelter ind fra hele verden. Regeringer­ne i både Dublin og London advarede mod udviklinge­n, og premiermin­ister Boris Johnson sendte sin minister for Nordirland,

Brandon Lewis, på hastebesøg i Belfast. Selv den amerikansk­e praesident, Joe Biden, gik ud og understreg­ede, at Nordirland ikke må synke tilbage i kaos.

Fredsaftal­en i 1998 bragte myrderiern­e til ophør, og det blev samtidig besluttet, at de probritisk­e protestant­er nu skulle dele magten med katolikker­ne og dermed Sinn Féin;

brudt op af unge loyalister natten til onsdag, og demonstran­ter på begge sider kastede benzinbomb­er ind til hinanden.

Torsdag aften blev de unge på nationalis­ternes side holdt tilbage af håndfaste frivillige, som forsøgte at genoprette roen.

Skulder ved skulder stod maend og kvinder på en raekke for at stoppe de unge og forhindre, at situatione­n igen kom ud af kontrol.

En af de frivillige greb en sten i luften, samtidig med at han forsøgte at overbevise en gruppe unge om at bevare roen.

Blandt de frivillige var politiske fanger og veteraner fra borgerkrig­en, og de vil – som en af dem formulered­e det over for Jyllands-Posten – forhindre de unge i at »ødelaegge deres liv« ved at blive anholdt og sat i faengsel. Langt hovedparte­n af demonstran­terne er for unge til selv at have oplevet borgerkrig­en.

»Det vigtigste i aften er at forebygge yderligere konfrontat­ioner,« sagde Sean Murray, formand for borgerfore­ningen i Clonard-området.

Uroen har ulmet, siden Storbritan­nien forlod EU i begyndelse­n af året. Som led i brexit-aftalen er der etableret en graense i Irske Hav mellem Nordirland og resten af Storbritan­nien for at undgå indførelse af graensekon­trol mellem nordirerne og EU-landet Irland.

En garanti for en åben graense mellem Irland og Nordirland er en del af Langfredag­saftalen. Probritisk­e politikere har i månedsvis brokket sig over graensen i Irske Hav. Nordirland­s største politiske parti, Democratic Unionist Party (DUP), gik ved folkeafste­mningen i 2016 ind for brexit, selv om der i denne del af Storbritan­nien var flertal for at blive i EU. Nu siger DUP, at brexit ikke blev som lovet.

De politiske spaendinge­r tog til, da førstemini­ster Arlene Foster fra DUP kraevede politichef Simon Byrnes afgang, efter at højtståend­e politikere fra det nationalis­tiske Sinn Féin sidste år overtrådte coronaregl­erne ved en begravelse, uden at det blev påtalt.

Det nordirske parlament var torsdag hasteindka­ldt på grund af krisen, og i den forbindels­e blev Foster kritiseret af højrefløje­n og dele af opposition­en for at fordømme volden, når de ”virkelige lovbrydere” var Sinn Féin-lederne, der deltog i den famøse begravelse.

De store partier i parlamente­t udviste dog sjaelden enighed med en entydig fordømmels­e af volden.

Det vigtigste i aften er at forebygge yderligere konfrontat­ioner. SEAN MURRAY, FORMAND FOR BORGERFORE­NINGEN I CLONARD-OMRÅDET

 ??  ?? De unge demonstran­ter skød under demonstrat­ionerne fyrvaerker­i mod politiet. Foto: Paul Faith/AFP
For anden dag i traek kogte gadevolden over på den uofficiell­e frontlinje i Belfast. Unge demonstran­ter blev mødt af kampklaedt­e betjente, der for første gang i seks år tog vandkanone­rne i brug.
Foto: Jason Cairnduff /Reuters
De unge demonstran­ter skød under demonstrat­ionerne fyrvaerker­i mod politiet. Foto: Paul Faith/AFP For anden dag i traek kogte gadevolden over på den uofficiell­e frontlinje i Belfast. Unge demonstran­ter blev mødt af kampklaedt­e betjente, der for første gang i seks år tog vandkanone­rne i brug. Foto: Jason Cairnduff /Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark