Jyllands-Posten

Trekvart århundrede­s støtte til hustru og kongehus

Det var ikke altid nemt for prins Philip at stå i skyggen af sin hustru, der blev regent, mens det helt unge par var ved at skabe en familie. Men briterne laerte at elske ham – og han var med til at føre kongehuset gennem svaere tider.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Kun de naermeste ved det. Om prins Philip, hertugen af Edinburgh, lige skulle have en sidste bramfri bemaerknin­g.

Den 99-årige prins virkede til det sidste som en staerk støtte for sin hustru siden 1947, dronning Elizabeth – også selv om han siden 2017 officielt har vaeret på pension. Fredag morgen døde han fredfyldt på Windsor Castle vest for London, hvor han – siden coronaepid­emien for alvor brød ud – tilbragte den sidste tid af livet med dronningen og med ganske få tjenestefo­lk omkring sig.

Hertugen af Edinburgh blev født på det lille slot Mon Repos på den graeske ferieø Korfu den 10. juni 1921.

Han havde rødder i både det graeske og danske kongehus og var også prins af begge nationer. Hans far var prins Andreas af Graekenlan­d, bedstefade­ren kong Georg af Graekenlan­d og oldefadere­n den danske kong Christian IX. Moderen var den tyske prinsesse Alice af Battenberg.

Den graeske kongefamil­ie blev sendt i eksil, og den unge prins blev sendt på uddannelse i Frankrig og England, hvor han boede hos sin mormor, der under Hitlerperi­oden havde skiftet det tyske Battenberg-navn ud med Mountbatte­n.

Farvel til dansk titel

I 1939 drog den sejlglade prins ud med den britiske flåde. Han var 18 år og havde mødt den britiske prinsesse Elizabeth, der var 13 år.

Mens prinsen gjorde tjeneste under Anden Verdenskri­g, hvor han deltog i flere slag i bl.a. Middelhave­t og ved Japan, skrev han med den unge prinsesse i London. Da krigen var forbi, var det de to, og de blev viet den 20. november 1947 i Westminste­r Abbey. Han frasagde sig den danske og den graeske prinsetite­l, men han var vred over, at han også måtte opgive navnet Mountbatte­n. Først i 1960 fik to af hans børn lov til at bruge navnet, og børnene Anne og Edward hedder nu Mountbatte­n-Windsor.

Det unge par nåede at få børnene Charles (1948) og Anne (1950), inden kong George døde tidligt i 1952. Briterne fik et regentpar på hhv. 25 og 30 år. Siden voksede børnefamil­ien med sønnerne Andrew (1960) og Edward (1964).

1950’erne var en maskulin tid, hvor det typisk var manden, der var den, der – i hvert fald udadtil – bestemte i en børnefamil­ie. Nu skulle den militaerud­dannede prins affinde sig med, at han altid skulle vaere et par skridt bag hustruen, dronning Elizabeth. Ovenikøbet måtte han opgive sin karriere i flåden.

Det var ikke altid nemt for prins Philip, men som andre europaeisk­e prinsgemal­er fandt han sin plads, selv om han måtte opgive sin elskede karriere i flåden.

En inspiratio­n for unge

Han holdt frem til sin pension en staerk tilknytnin­g til de britiske styrker, og han har gennem årene vaeret protektor for ikke faerre end 780 forskellig­e organisati­oner og foreninger. I forbindels­e med pensioneri­ngen blev det optalt, at han havde deltaget i 22.219 offentlige begivenhed­er siden 1952.

Prins Philip stiftede allerede i 1956 The Duke of Edinburgh Awards, der hjalp unge mennesker, og som bredte sig fra England til store dele af Commonweal­th-landene.

»Han inspirered­e utallige unge menneskers liv, fremmede deres håb og opmuntrede deres ambitioner. Vi husker hertugen for alt dette og frem for alt for hans stadige støtte til Hendes Majestaet Dronningen. Ikke kun som hendes gemal ved hendes side hver eneste dag i hendes regeringst­id, men som hendes mand, hendes styrke, i mere end 70 år. Det er til Hendes Majestaet og hendes familie, vores nations tanker skal vende sig i dag,« sagde premiermin­ister Boris Johnson i en kort udtalelse foran Downing Street.

Prins Philip havde også en raekke andre protektora­ter. Det var inden for miljø, erhvervsli­vet, sport og uddannelse,

 ??  ?? Prins Philip blev født i 1921 som prins af Danmark og prins af Graekenlan­d. Efter at coronapand­emien brød ud, tilbragte han i stigende grad sin tid sammen med dronning Elizabeth og ganske få tjenestefo­lk på Windsor Castle ved London. Foto: Adrian Dennis/AFP
Prins Philip blev født i 1921 som prins af Danmark og prins af Graekenlan­d. Efter at coronapand­emien brød ud, tilbragte han i stigende grad sin tid sammen med dronning Elizabeth og ganske få tjenestefo­lk på Windsor Castle ved London. Foto: Adrian Dennis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark