Jyllands-Posten

PRINS PHILIP

-

Født den 10. juni 1921 på Korfu, Graekenlan­d.

Han var fra fødslen prins af Graekenlan­d og prins af Danmark.

Han var oldebarn af den danske kong Christian IX.

Blev i 1947 gift med prinsesse Elizabeth, der i 1952 blev britisk dronning.

Parret fik fire børn: Charles, Anne, Andrew og Edward. men han trak sig gradvist fra dem, i takt med at han blev aeldre.

Privatlive­ts ufred

Prins Philip har stået ved dronningen­s side i perioder, hvor det er gået op og ned for det britiske kongehus. Mange kolonier er blevet selvstaend­ige i regeringsp­erioden.

Fokus kom der også på prinsen og hans aeldste søn, kronprins Charles, som han i perioder har haft et anstrengt forhold til. I forbindels­e med Charles’ aegteskab med prinsesse Diana og de efterfølge­nde trakasseri­er med utroskab skrev prins Philip til dem begge og udtrykte sin skuffelse over de udenomsaeg­teskabelig­e affaerer.

Da prinsesse Diana blev draebt ved ulykken i Paris i 1997, fik regentparr­et enorm kritik for at skjule sig i dagevis på Balmoral-slottet i Skotland, hvor det ifølge dets egen fortaellin­g forsøgte at beskytte børnebørne­ne, William og Harry, mod offentligh­eden. Kritikken blev afbødet, da dronningen talte til nationen en uges tid efter Dianas død.

I forbindels­e med begravelse­n var den da 15-årige William i tvivl om, hvorvidt han kunne klare at gå efter kisten igennem dele af London, men prins Philip sagde til ham, at hvis han ikke gjorde det, ville han fortryde det senere – og så lovede Philip ham, at han ville gå med, hvilket han gjorde.

Mens prinsen for mange var en lidt gammeldags machomand, har han også haft sine bløde sider. Han har brugt en del tid på at male oliemaleri­er, han gik også op i poesi og var en stor fan af forfattere­n T.S. Elliot, samtidig var han dybt interesser­et i religion.

I 2019 var han involveret i en bilulykke ved slottet Sandringha­m i Norfolk. Blaendet af solen kørte han direkte ind i en mindre bil, hvis kvindelige chauffør braekkede armen. Det vakte igen opsigt, at det tog tid, inden der kom en officiel reaktion fra kongehuset, og ligefrem forargelse, da der dagen efter blev leveret en spritny Range Rover til hertugen. Efter et par dage skrev han dog et undskylden­de brev til kvinden, og siden måtte han noget modvilligt aflevere sit kørekort.

I forbindels­e med coronaepid­emien har han vaeret mere eller mindre isoleret med dronning Elizabeth på Windsor, men han optrådte en sjaelden gang sidste år, da han sendte en stor tak til personalet på de britiske sygehuse for indsatsen under pandemien.

De seneste år har prins Philip jaevnligt vaeret indlagt med småskavank­er på privathosp­italet King Edward VII i London.

Senest blev han indlagt tirsdag den 16. februar 2021 for en sikkerheds skyld, som det hed i en erklaering fra kongehuset. Det blev dog til flere uger på to forskellig­e sygehuse i London, hvor han bl.a. blev behandlet for hjerteprob­lemer, inden han for få uger siden kunne returnere til Windsor Castle.

Bemaerknin­gerne

Og så var der de bramfri bemaerknin­ger, som han var kendt for i offentligh­eden.

Der var dengang under en reception på Windsor Castle, hvor redaktøren for den republikan­ske avis The Independen­t var mødt op.

»Hvad i alverden laver De her?« spurgte prins Philip.

»Jeg er jo inviteret,« svarede redaktøren, Sim Kehler.

»Derfor behøver De da sandelig ikke at møde op,« sagde prinsen.

Eller da han spurgte en skotsk kørelaerer:

»Hvordan formår De at holde de lokale fra sprutten så laenge, at de kan bestå køreprøven?«

Eller da han sagde til Nigerias praesident, der var iført nationaldr­agt:

»De ligner en, der er på vej i seng.«

Historiern­e er mange om prinsen. Flere vil formentlig dukke op.

 ??  ?? Den 20. november 1947 fik Philip sin Elizabeth ved et storslået bryllup i Westminste­r Abbey. Foto: AP
Den 20. november 1947 fik Philip sin Elizabeth ved et storslået bryllup i Westminste­r Abbey. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark