Jyllands-Posten

Bogbranche­n har levet godt under corona

Trods lukkede boghandler melder Danske Forlag om øget omsaetning i 2020. Saerligt lydbøger er populaere.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Frygten for bøgernes endeligt har vaeret et tilbageven­dende diskussion­semne i adskillige år. Men hvis man skal vurdere det ud fra omsaetning­en, er der ikke behov for at bestille gravøl endnu.

Danske Forlag har netop offentligg­jort statistikk­en over danske forlags omsaetning i 2020, og den viser en stigning på 5,6 pct. sammenlign­et med 2019.

»Det vidner om en stor appetit på bøger, som jeg måske ikke er overrasket over, men som får al tvivl om, hvorvidt bogen er et staerk, stabilt medie, til at forstumme,« siger formand for Danske Forlag og adm. direktør for Lindhardt og Ringhof Lars Boesgaard.

Han kalder påstandene om bogens død for »noget pjat«.

»Jeg har vaeret i branchen i 25 år, og den er blevet slået ihjel ved, jeg ved ikke hvor mange middagssel­skaber. Men faktum er, at den buldrer af sted. Dette er ikke kun et dansk faenomen. Det er noget, vi ser over hele verden, så det er virkelig et staerkt resultat for bogen som medie.«

Flest laeser fysiske bøger

Saerligt skønlitter­aturen har der vaeret salg i med en stigning på 9,1 pct., men også fag- og børnelitte­raturen har fulgt med. Laeserne har desuden kastet sig over det digitale laesestof, hvis omsaetning generelt er steget 20,6 pct., mens lydbøger er steget hele 58 pct. Det sker dog ikke på bekostning af de analoge bøger, som har oplevet en lille stigning på 1,1 pct. og udgør 73,6 pct. af markedet.

Og selv om corona spaendte ben for adgangen til de fysiske boghandler, havde de kun et mindresalg på 3,3 pct., mens onlinehand­len steg med 24,2 pct.

Lars Boesgaard vurderer, at pandemien har vaeret delvist medvirkend­e til succesen, for når Netflix er blevet trawlet igennem, har folk ønsket at fordybe sig.

»Corona har givet en blød hånd i ryggen på bøgerne,« konstatere­r han.

Spørgsmåle­t er, om lysten varer ved, når andre kulturtilb­ud begynder at åbne.

»Det er da klart, at hvis verden en dag får lov at åbne, og vi må gå ud og more os igen, kan det godt vaere, at det går ud over noget. Men jeg tror, at det, at folk har fået smag for bogen, vil have langsigted­e gevinster, for vi ved, at hvis man har haft gode laeseoplev­elser, finder man lettere vej til bogen igen,« siger Lars Boesgaard.

Hvad med forfattern­e?

Forlagenes succes smitter dog ikke nødvendigv­is af på skribenter­ne, påpeger formand for Forfatterf­oreningen Morten Visby.

»Det er jo de individuel­le aftaler mellem den enkelte forfatter og forlaget, som afgør, hvor stor en andel af omsaetning­en forfattere­n får. Så man kan ikke sige, at omsaetning­sstigninge­n på 5,6 pct. også betyder, at forfattern­e tjener 5,6 pct. mere. Men det er klart, at det også er godt for

Jeg har vaeret i branchen i 25 år, og den er blevet slået ihjel ved, jeg ved ikke hvor mange middagssel­skaber. Men faktum er, at den buldrer af sted. LARS BOESGAARD, FORMAND FOR DANSKE FORLAG OG ADM. DIREKTØR FOR LINDHARDT OG RINGHOF

forfattern­e, når der bliver solgt flere bøger,« lyder det.

Samtidig har en af forfattern­es vaesentlig­e indtaegtsk­ilder vaeret udtørret i laengere tid.

»Vi kan se, at foredrag udgør en voldsomt stor del af forfattern­es liv og indtjening. Nogle tjener meget mere på foredrag end på bøgerne, så i deres forretning har det vaeret slemt. Til gengaeld har vi også oplevet, at forfattern­e har haft tid til at skrive, så der har vaeret større koncentrat­ion om at lave de naeste bøger,« siger Lars Boesgaard.

Morten Visby forklarer, at en del af forfattern­e blev kompensere­t for aflyste foredrag og oplaesning­er i forbindels­e med første nedlukning. I anden omgang blev arrangemen­terne dog aldrig sat i kalenderen.

»Der er forfattere, som er ramt hårdt af det,« konstatere­r han.

Morten Visby haefter sig ved det digitale boom.

»Det betyder, at det er utrolig vigtigt, at der er ordentlige aftaler på streamingm­arkedet, så forfattern­e får en rimelig andel af vaeksten. Vi ser mange forskellig­e aftaler på området, og jeg er bekymret for, om den eksplosive vaekst i streaming af lydbøger foregår på basis af gennemskue­lige og rimelige aftaler med forfattern­e.«

 ??  ?? Lars Boesgaard vurderer, at pandemien har vaeret delvist medvirkend­e til succesen, for når Netflix er blevet trawlet igennem, har folk ønsket at fordybe sig, vurderer han.
Foto: Thomas A.
Lars Boesgaard vurderer, at pandemien har vaeret delvist medvirkend­e til succesen, for når Netflix er blevet trawlet igennem, har folk ønsket at fordybe sig, vurderer han. Foto: Thomas A.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark