Jyllands-Posten

Det føderale Tyskland har ekstra svaert ved at få bugt med coronaen

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Weimar er navnet på en by i Tyskland. Weimar er også betegnelse­n på en historisk periode og en republik. I dag bruges Weimar ikke mindst som skraemmeek­sempel: Så galt kan det gå, hvis ikke civilsamfu­ndets baerende kraefter bakker op om den demokratis­ke retsstat.

Historiker­en Ulrich Herbert har i et nyt vaerk – igen – beskrevet, hvordan den skrøbelige Weimarrepu­blik, grundlagt efter Første Verdenskri­g, gik sin undergang i møde frem mod Hitlers magtoverta­gelse i 1933, netop fordi den blev underløbet af dem, der skulle sikre den: de politiske partier, organisati­onerne, det tunge erhvervsli­v osv. Hver efterkrigs­generation har haft sit standardva­erk om emnet. Det moderne Tyskland er vokset ud af myten om den svigtede Weimar-republik.

Herberts bog er en oplagt løftet pegefinger til dagens Tyskland. Ét er, at de negative erfaringer fra Weimar-tiden ofte bliver skamredet i den aktuelle politiske debat. Det er jo faktisk ingen naturlov, at Weimar-republikke­ns sammenbrud i sig selv skulle ende i Holocaust og en verdenskri­g. Noget andet er, at det moderne Tyskland forfatning­smaessigt er modelleret som et modbillede til det nazidiktat­ur, som Weimar-republikke­n tabte til: Det må aldrig ske igen, at ekstreme kraefter kan tilrane sig en så enevaeldig magt.

Hele denne tunge historie er med som blind passager, når Tyskland af i dag slås med coronaen. Den føderale opbygning med 16 delstater, staerkt decentrali­serede beslutning­sprocesser samt høringsret til alverdens interesseo­rtaenkelig­e ganisation­er gør det ikke just nemt at traede beslutsomt op imod pandemien. Alle beslutning­er skal endevendes på mange forskellig­e niveauer, før et kompromis omsider – og kun muligvis – strikkes sammen. Tyskerne har vaennet sig til natlige maratonmød­er i Berlin mellem kansler Merkel og de 16 ministerpr­aesidenter uden klare afgørelser om faelles coronaretn­ingslinjer. Alle insisterer på egne løsninger i det store land.

Processen er givetvis demokratis­k ideel med sin vaegt på konsensus, indbyggede checks and balances i magthierar­kierne og haendervri­dende forsøg på at undgå, at nogle i sagens natur altid vil tabe ansigt i den slags forløb. Hele dette system med vaegt på forlig, kompromis og imødekomme­nhed over for alle interesser har tjent Tyskland så godt efter 1945, men i disse coronatide­r udstilles også dets begraensni­nger, når der skal handles hurtigt og effektivt. Det tager lang tid at nå en beslutning, og kompromise­rne er for ofte rene minimumslø­sninger.

Som det hed i en avisoversk­rift: »Wuhan vil ikke kunne lade sig gøre i Tyskland« – med henvisning til den kinesiske millionby, som det kommunisti­ske regime bare lukkede ned. Det var bestemt positivt ment, men dokumenter­er også, at demokratie­t som styreform ikke nødvendigv­is er lige så handlekraf­tigt som et diktatur i tilspidsed­e krisesitua­tioner.

Det er så en pris, som Tyskland i saerlig grad har valgt at betale med afsaet i sin historie. Men det hører med, at demokratie­r med en langt mere centralise­ret opbygning, Frankrig f.eks., på ingen måde klarer coronaen bedre. Det sejler vist lige meget på begge sider af Rhinen for tiden trods de meget store forfatning­smaessige forskelle. Merkel og Macron haenger begge i tovene.

Churchill så det klart: »Demokrati er den dårligste af alle styreforme­r, bortset fra alle de andre.« Så er alt egentlig sagt; ikke mindst i Tyskland, hvor ingen heller glemmer, at Weimar også er Goethes by.

Det sejler vist lige meget på begge sider af Rhinen for tiden trods de meget store forfatning­smaessige forskelle.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark