Jyllands-Posten

Er håndboldby­en Skjern ved at miste pusten?

Siden DM-guldet i 2018 er det gået i den forkerte retning for klubben, der i de seneste saesoner har haft svaert ved at følge med de bedste hold i Danmark.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Der var guldhatte i plastic til alle, da Skjern Håndbold blev dansk mester i 2018.

»Det kan da godt vaere, der bliver lidt fyrvaerker­i, når vi kommer hjem,« lovede klubbens formand, Carsten Thygesen, på vestjysk manér.

Det første mesterskab i 19 år blev fejret, men der skulle ikke slappes af. Guldmedalj­en skulle følges op med flere DM-finaler, ligesom de bedste hold i Europa skulle udfordres i Champions League.

Knap tre år senere er situatione­n en anden.

I de seneste saesoner er det gået den forkerte vej med resultater­ne i den lille stationsby, hvor håndbolden fylder så meget, at det er lige så naturligt for de lokale virksomhed­er at have et sponsorat i klubben som at vaere en del af den kommunale affaldsord­ning.

Ustabile i grundspill­et

Lørdag tager Skjern hul på slutspille­t med et lokalopgør imod arvefjende­rne fra TTH Holstebro. De grønne fra Skjern er under pres på forhånd og bagud på point i slutspille­t allerede, fordi holdet efter et sløjt grundspil sluttede som nummer seks og derfor står uden point i gruppen med fire hold, hvor kun de to bedste går i semifinale­n.

»Vi har vaeret ustabile i grundspill­et og fået meget få point imod topholdene, så jeg kan godt forstå, at oddssaette­rne ikke tror på os. Vi ved godt, at det er en kaempe udfordring, men man skal passe på med at dømme os ude,« siger Carsten Thygesen.

Klubbens målsaetnin­g i denne saeson er at vinde medaljer. Sådan er det hvert år. Skjern Håndbold arbejder ikke med 2025-planer, udviklings­seminarier og vaekststra­tegier for at rykke et niveau laengere op. Klubben har i stedet nedskrevet fire konkrete målsaetnin­ger, som der ikke pilles ved: medaljer, Europa Cup, sorte tal og en fyldt hal.

»Sådan har det vaeret de seneste 10 år, og dem diskuterer vi aldrig. År for år kan man justere lidt, alt efter hvordan det går sportsligt i ligaen og i Europa. Men overordnet rører vi ikke ved disse mål,« siger Carsten Thygesen.

I både den seneste og denne saeson har de sjove udlandsrej­ser dog begraenset sig til et minimum. F.eks. blev franske Montpellie­r i september Skjerns endestatio­n i den sidste runde før gruppespil­let i den naestbedst­e europaeisk­e turnering, og det kan blive svaert for Skjern at blande sig i toptre i Danmark i de kommende år.

Det mener Michael Andersen, tidligere direktør i Team Danmark, der i dag som selvstaend­ig konsulent følger den kommerciel­le udvikling i dansk eliteidrae­t.

»Jeg ser ikke Skjern som en toptreklub i Danmark i de naeste tre-fem år. Bjerringbr­o-Silkeborg og Aalborg har store landsdaekk­ende virksomhed­er og staerke pengefolk bag. GOG har desuden en staerk talentudvi­kling omkring skolerne i Oure, og den del har man ikke i Skjern.

Skjern har gjort det fantastisk i en årraekke, men der er nok en øvre graense for, hvor mange sponsorkro­ner der kan hentes i området omkring Skjern og Ringkøbing. Så skal man have fat i landsdaekk­ende sponsorer, og det er vanskeligt,« siger Michael Andersen.

Vi er ikke langt efter

I Skjern erkender man, at spillerbud­gettet er højere i eksempelvi­s Aalborg og Bjerringbr­o-Silkeborg. Men konkurrent­erne er ikke langt foran, mener formanden.

»Jeg kan godt forstå, at nogle mener, at vi er ved at blive haegtet af, når man kigger på, hvordan der bliver rustet op rundtomkri­ng. Men det er ikke vores egen opfattelse, at vi er ved at blive sat af. Vi ved godt, at økonomien er en forudsaetn­ing for at kunne vaere med i toppen. Og på kort sigt har vi ikke adgang til den største økonomi. Men vi er ikke så langt efter de øvrige, at vi ikke kan drille dem. Det er jo heller ikke FCK, der vinder Superligae­n hvert år. Det kan vaere, at procentern­e er faldende, men de er der stadig. Også i et omfang, så det er for tidligt at dømme os ude,« siger Carsten Thygesen.

Skjern Håndbold har stor opbakning i byen med knap 8.000 indbyggere. Til de store kampe sidder der over 3.000 tilskuere i arenaen. Da coronaen rev taeppet vaek under slutspille­t i 2020, gik fangruppen Skjern Ultras rundt i byen og bankede på døre. Rigtig mange smed i den digitale Mobilepay-kasse. Det lokale Pizza Kebab & Steak House gav halvdelen af dets omsaetning fra en tirsdag til indsamling­en, der endte på i alt 50.000 kr.

Ikke dygtige nok

Men det er vanskeligt at skaffe sponsorkro­ner nok til at følge med i toppen af dansk håndbold. Det er også en del af forklaring­en på, at resultater­ne ikke har fulgt med siden 2018.

»Jeg havde håbet, at det var gået anderledes siden 2018. Jeg drømmer altid om, at vi er øverst og de bedste, men det skal også kombineres med realisme. Vi har sat det sportslige budget ned siden 2018 med omkring 2 mio. kr., fordi vi ikke har vaeret dygtige nok i klubben til at holde omsaetning­en, og fordi der har vaeret corona. Så det er ikke kun spillere og traenere, man kan skyde på,« siger Carsten Thygesen.

Når Skjern leder efter spillere, deler klubben dem op i tre kategorier. De unge talenter, de erfarne, som har prøvet at vinde noget, og så dem med x-faktor, der kan levere det ekstraordi­naere i slutspil og europaeisk­e kampe.

Lige nu er det

Vi har sat det sportslige budget ned siden 2018 med omkring 2 mio. kr., fordi vi ikke har vaeret dygtige nok i klubben til at holde omsaetning­en, og fordi der har vaeret corona. Så det er ikke kun spillere og traenere, man kan skyde på. CARSTEN THYGESEN, FORMAND FOR SKJERN HÅNDBOLD

svaert at få øje på spillere i den sidste kategori ud over de to norske landsholds­spillere Eivind Tangen og Bjarte Myrhol og den danske veteran Anders Eggert.

Skjern fremstår mere profilløst nu end i 2018. Vaek er spillere som Emil Nielsen, Kasper Søndergaar­d, Tibor Ivanisevic og Thomas Mogensen, sidstnaevn­te blev aldrig en succes og stoppede et år før tid. Erstatning­erne har ikke leveret varen. I denne saeson ligger klubbens to målvogtere, Svend Rughave og Robin Haug, lige nu nummer 24 og 26 i den danske liga målt på redningspr­ocenter.

Ingen landsholds­spillere

Og til sommer stopper de to største navne, Anders Eggert og Bjarte Myrhol, karrieren.

Kommerciel­t er det et problem, at der er faerre billetsael­gere i truppen. Klubben har i øjeblikket ingen danske landsholds­spillere, som virkelig kan traekke opmaerksom­hed.

»Danske A-landsholds­spillere er interessan­te. Både fordi de er dygtige, men også fordi de har en stor kommerciel vaerdi med det samme. Dem har vi ingen af i øjeblikket. Derfor må vi gå en anden vej. Dygtige udenlandsk­e profiler kan også blive store navne i dansk håndbold. Da Bjarte Myrhol kom for seks år siden, gik der også to-tre måneder, inden folk fandt ud af, hvor staerk han var,« siger Carsten Thygesen.

Afløser fundet

Skjern har for øvrigt allerede fundet afløseren for Bjarte Myrhol, der stopper karrieren et år før tid på grund af en nedslidt krop. Han praesenter­es i forlaengel­se af lørdagens kamp mod TTH Holstebro, og det bliver ikke en dansk spiller. Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r er der tale om den 30-årige bosniske landsholds­spiller Senjamin Buric, der kommer fra Zagreb. Spørgsmåle­t er, om han kan vaere med til at løfte holdet op, så der skal indkøbes guldhatte og fyrvaerker­i i de kommende år.

»Jeg er stolt af at vaere en del af en klub, hvor vi lige nu og her er skuffede over en delt femteplads i grundspill­et og en kvalifikat­ion til Final 4 i pokalturne­ringen og samtidig bliver ringet op af journalist­er, der spørger, hvad der er galt. Så er der heldigvis stadig forventnin­ger til os fra omverdenen. Og det har vi i den grad også til os selv. Mit budskab er: Døm os ikke ude,« siger Carsten Thygesen.

 ??  ?? Tre år er laenge siden. I marts 2018 leverede Skjern-spillerne en kaempe sensation, da de fik kaempet sig videre i Champions League ved at besejre stormagten
Veszprem fra Ungarn.
Foto: Boglarka Bodnar/AP
Tre år er laenge siden. I marts 2018 leverede Skjern-spillerne en kaempe sensation, da de fik kaempet sig videre i Champions League ved at besejre stormagten Veszprem fra Ungarn. Foto: Boglarka Bodnar/AP
 ??  ?? Anders Eggert er snart faerdig med at trylle fra fløjen. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Anders Eggert er snart faerdig med at trylle fra fløjen. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark