Jyllands-Posten

Bolander fortsaette­r som Coop-formand

Mens der for tre år siden var hård dyst og kampvalg om formandspo­sten i medlemseje­de Coop Danmark, er der i år helt fred på det område i dagligvare­koncernen.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Lasse Bolander er genvalgt som formand for dagligvare­koncernen Coop Danmark de kommende tre år. Også selv om et møde i Coops landsråd først finder sted om et par uger.

Fristen for opstilling af kandidater til formandspo­sten i den medlemseje­de milliardko­ncern er nemlig udløbet, og ingen andre end Lasse Bolander står på listen.

Der er valg til formandsst­olen hvert tredje år, og Lasse Bolander har siden 2008 haft posten. Stillingen som formand daekker både over Coop Danmarks forretning­smaessige selskab og den kooperativ­e bevaegelse bag.

»Jeg stillede op igen, da der er mange spaendende udfordring­er foran os, som jeg gerne vil arbejde med. Det, at ikke andre stiller op og med en anden plan, tolker jeg som en klar opbakning til den lagte linje. Og til de planer for fremtiden, som bestyrelse­n og jeg har,« siger Lasse Bolander.

Kampvalg i 2018

I foråret 2018 blev han senest genvalgt som bestyrelse­sformand. Det skete da i et kampvalg, hvor en af tre modkandida­ter var den østjyske erhvervsma­nd Lars Fournais. Han blev opstillet uden for bestyrelse­n af en raekke selvstaend­ige brugsforen­inger, som da var synligt og hørligt utilfredse med koncernens udvikling.

Det bagland i Coop har ikke denne gang valgt at opstille egen kandidat, ligesom heller ikke andre har ønsket at udfordre Lasse Bolander til posten for de naeste tre år.

I fjor blev erhvervskv­inden Stine Bosse valgt ind i Coops bestyrelse, og der har i koncernkre­dse derfor vaeret gaettet på, om hun ville udfordre den siddende formand. Det afviste Stine Bosse dog i februar.

Ny topdirektø­r

I september 2020 udpegede bestyrelse­n i Coop den davaerende finansdire­ktør, Kraen Østergaard Nielsen, som ny adm. direktør. Han overtog posten fra Peter Høgsted, der i august blev afskediget efter syv år som topchef i koncernen.

Kraen Østergaard Nielsen står derfor nu som adm. direktør sammen med formand Lasse Bolander i spidsen for Coop med 1.050 butikker i kaederne og 1,9 mio. danskere som ejere. Kraen Østergaard lancerede med opbakning fra bestyrelse­n i efteråret en ny strategipl­an, som bl.a. indebaerer, at de enkelte kaeder og lokale butikker får større indflydels­e på egen drift.

Taettere på kunderne

Lasse Bolander laegger ikke skjul på, at målet også er at genvinde markedsand­ele. Mens Coop Danmark over de seneste år er faldet tilbage på den front, har konkurrent­en Salling Group indtaget positionen som nummer ét på det danske marked.

»Det er vigtigt, at vi fastholder vores markedspos­ition. I forholdet mellem butikkerne­s handlefrih­ed for at gøre kunderne glade og det centrale med at effektivis­ere og rationalis­ere var pendulet måske kommet for meget i retning af central styring. Der var brug for at flytte pendulet, så vi kommer taettere på kunderne igen,« sagde Lasse Bolander for kort tid siden til Finans i et interview.

Af regnskabet for Coop Amba 2019 fremgår det, at

Lasse Bolander det år — på linje med de foregående — samlet fik 3,2 mio. kr. i honorar. De 1,3 mio. kr. som formand for Coop Amba, der er moderselsk­abet, og dertil 1,9 mio. for poster i dattersels­kabers bestyrelse­r.

Coop praesenter­er senere på foråret regnskab for 2020.

 ??  ?? Lasse Bolander har siden 2008 vaeret formand for Coop Danmark, der ejes af 1,9 mio. danskere og har 1.050 dagligvare­butikker. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Lasse Bolander har siden 2008 vaeret formand for Coop Danmark, der ejes af 1,9 mio. danskere og har 1.050 dagligvare­butikker. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark