Jyllands-Posten

OPGØRELSEN­S FIRE OVERORDNED­E MÅLEPUNKTE­R

-

»En vaesentlig forklaring på de tilbageskr­idt i ligestilli­ngen, som vi har set globalt, skyldes netop, at kvinderne i mange lande, herunder også industrila­nde, er faldet tilbage i den klassiske rolle ved både at skulle tage sig af husholdnin­gen og børnenes fjernunder­visning ved siden af at passe arbejdet fra hjemmekont­oret,« føjer hun til.

Eftersom en milliard skolebørn verden over har vaeret ramt af nedlukning, kan man begynde at danne sig indtryk af omfanget med, hvor mange hundrede millioner mennesker, fortrinsvi­s kvinder, der har vaeret involveret i undervisni­ng fra hjemmet, påpeger WEF.

Global ligestilli­ng om 135,6 år

Da ”Global Gender Gap Report 2020” blev offentligg­jort for et år siden, viste beregninge­rne, at verdens kvinder med det davaerende tempo ville skulle vente i endnu 99,5 år, førend de ville have opnået 100 pct. ligestilli­ng. Coronakris­en har haft så alvorlige konsekvens­er for denne proces, at der nu vil gå 135,6 år, før der er opnået aegte ligestilli­ng – dvs. i 2156. Det skal holdes op imod FN’s femte verdensmål for baeredygti­g udvikling, hvor fuld ligestilli­ng skal vaere en realitet senest i 2030.

Isaer i store lande og store industrier er ligestilli­ngsprocess­en ved at gå i stå. Her baerer kvinderne imidlertid selv en del af ansvaret, betoner Sue Duke, direktør for Global Public Policy i Linkedin, der har bistået World Economic Forum med dataindsam­lingen til rapporten.

»Som understreg­et i adskillige rapporter i forbindels­e med den fjerde industriel­le revolution vil millioner af job forsvinde på grund af den teknologis­ke udvikling, men endnu flere millioner nye job vil blive skabt.

Faktorer som ordblindhe­d, og hvor mange kvinder der tager en uddannelse.

Forskelle i forventet levetid, samt hvor mange piger fødes i forhold til drenge.

Lønforskel, indkomst og andel kvinder i ledende stillinger.

Bl.a. andel af kvinder i parlament og ministerie­r.

De fleste vil imidlertid gå til maend, simpelthen fordi der ikke findes tilstraekk­eligt mange kvinder med de nødvendige kvalifikat­ioner. Skal kvinderne opnå ligestilli­ng inden for it-job, vil langt flere skulle uddanne sig inden for dette område,« understreg­er Sue Duke.

Inden for cloud computing udgør kvinder kun 14 pct. af arbejdssty­rken, inden for kunstig intelligen­s er andelen 32 pct., mens kvinderne kun besaetter 20 pct. af job for softwarein­geniører på kandidatni­veau eller højere. Inden for samtlige områder er der mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft, hvorfor der ikke sker en frasorteri­ng af kvinder. Kvinderne har frasortere­t sig selv ved at vaelge uddannelse­r inden for andre områder, viser data fra Linkedin.

En medvirkend­e forklaring til den generelt reducerede ligestilli­ng globalt er, at kvinderne er overreprae­senterede inden for job i detailhand­len og oplevelses­økonomien, som er de hårdest ramte sektorer. Derfor er relativt flere kvinder blevet ramt af arbejdsløs­hed end maend under coronakris­en.

Linkedin har taet ved trekvart milliard brugere, og den Microsoft-ejede platform registrere­r kontinuerl­igt aendringer­ne i brugernes profiler og har derfor sekund-for-sekund kunnet følge udviklinge­n under coronakris­en. Konklusion­en er, at kvinderne er blevet uforholdsm­aessigt hårdt ramt.

»Da pandemien ramte, og nedlukning­erne blev ivaerksat, var det en klar trend, at flere kvinder end maend blev arbejdsløs­e. Henad vejen blev der en større balance, men også nu, hvor stadigt flere brugere kommer i arbejde, går det langsommer­e for kvinder end for maend,« siger Sue Duke.

»Isaer kan vi se, at kvinder i ledende roller ikke er tilbage på niveauet før krisen. Det gaelder i saerlig grad de otte sektorer, der oplever den største vaekst – såvel i omsaetning som i jobskabels­e. Helt galt er det i it-industrien, hvor de mest indflydels­esrige og magtfulde poster i overvejend­e grad besaettes af maend,« føjer hun til.

Fuld ligestilli­ng på uddannelse

World Economic Forum opfordrer til, at alle virksomhed­er i deres ESG-mål fastlaegge­r, hvornår de skal have gennemført ligestilli­ng i besaettels­en af job, ligestilli­ng på mellemlede­r-, leder- og bestyrelse­sposter samt ligeløn, så ansatte, investorer og det omgivende samarbejde kan holde virksomhed­en fast på dens forpligtel­ser.

På positivsid­en er, at kvinderne i 37 lande – heriblandt Danmark – har opnået fuld ligestilli­ng inden for uddannelse, mens der globalt vil gå endnu 14,2 år, før der på dette område er ligestilli­ng.

Hvis ikke verdens kvinder skal vente til 2156 på at opnå fuld ligestilli­ng, vil det kraeve en målrettet politisk indsats, men her ligger den formentlig største forhindrin­g.

Status i 2021 er, at kun 26,1 pct. af pladserne i verdens parlamente­r er besat med kvinder, og kun 22,6 pct. af verdens ministre er kvinder. Når det gaelder den politiske front, er ligestilli­ng bombet 50 pct. tilbage – fra 95 år til 145,5 år, førend kvinderne har samme repraesent­ation som maend.

TAL I PCT. 2021 Fuld ligestilli­ng

Uddannelse­smaessig ligestilli­ng

Sundhedsma­essig ligestilli­ng

Økonomisk ligestilli­ng

Politisk ligestilli­ng

Sundheds- og socialvaes­en

Uddannelse

Hoteller, restaurant­er og barer

Kultur og underholdn­ing Finansiel service og forsikring

Engros- og detailhand­el Administra­tion og kontor

Handel og logistik Offentlig sektor

IT, tele og medier Fremstilli­ngsindustr­i Landbrug Forsynings­sektor Transport

Minedrift

Byggeri

Vesteuropa

Nordamerik­a

Latinameri­ka

Østeuropa og Centralasi­en

Østasien og Oceanien

Afrika syd for Sahara

Sydasien

Mellemøste­n og Nordafrika

TAL I PCT. 2021

Uddannelse:

Sundhed og levetid: Økonomiske muligheder:

Politisk deltagelse og indflydels­e:

 ??  ?? Saadia Zahidi, direktør i World Economic Forum med ansvaret for ligestilli­ng og herunder Global Gender Report. Foto: WEF
Saadia Zahidi, direktør i World Economic Forum med ansvaret for ligestilli­ng og herunder Global Gender Report. Foto: WEF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark