Jyllands-Posten

Flere familier drømmer om at undgå hamsterhju­let

Isaer de unge reagerer i stigende grad mod udsigten til at skulle arbejde uafbrudt, til de er langt oppe i 70’erne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Stadig flere familier forsøger at tage styringen af deres liv i egne haender. Nogle vil arbejde så få år som muligt og pensionere sig selv i 40’erne. Andre har blødere udgaver. Faelles er, at de skruer kraftigt ned for forbruget og op for opsparinge­n.

»Vi ser et stigende antal unge tage aktiv stilling til, hvordan de vil indrette deres liv. De vaelger at vaere realinvest­orer i den balance mellem job og frihed, som de ønsker, frem for passivt at glide ind i hamsterhju­let. Nogle gør det med et ønske om at saette så få klimaspor som muligt. For andre er arbejdsfri­heden det vigtige,« fortaeller fremtidsfo­rsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator.

Hun siger, at danskerne i forhold til bl.a. svenskerne er kommet lidt sent i gang med at foretage den opsparing, som er en forudsaetn­ing for at forlade arbejdsmar­kedet tidligere, tage selvbetalt­e pauser undervejs eller arbejde faerre timer.

Men hun vurderer, at det seneste års lockdown har fået flere til at taenke over deres liv. Herunder det faktum, at danskere under 40 år først kan vente at få folkepensi­on, når de er oppe i 70’erne.

Flere investerer

Der er ingen konkrete tal for, hvor mange der forsøger at opnå økonomisk frihed. Men der er også mange grader. Der er dog flere indicier for den stigende interesse.

Danskeres private opsparing i bankerne stiger. Mange flere unge vaelger at afdrage på deres realkredit­lån. Og flere vaelger at investere. Sidste år kom der ifølge tal fra VP Securities godt 33.000 nye private aktieinves­torer og godt 40.000 nye private ejere af investerin­gsbeviser til.

De mest hardcore af de nye opsparere går efter at opnå Fire – Financial Independen­ce, Retire Early. Familierne lever så beskedent, at de kan investere 50-80 pct. af deres indtaegter efter skat. Målet er så kort tid på arbejdsmar­kedet som muligt, før de kan traekke sig tilbage og leve af deres investerin­ger. Den danske Facebook-gruppe Firedanmar­k har nu passeret 17.000 medlemmer.

Uanset modellen kraever den øgede opsparing normalt, at der skrues ned for forbruget, og en ny undersøgel­se foretaget af Yougov for Nordea viser, at selv om danskerne i dag har mindre glaede ved at bruge løs end for otte år siden, så køber mange ting, de ikke har brug for.

Således svarer 46 pct. af danskerne, at de bliver glade, når de bruger penge på sig selv, mod 71 pct. i 2013. Og godt hver femte siger, at de ofte køber ting, de ikke har brug for, mod 12 pct. i 2013.

»Der er uden tvivl kommet en større bevidsthed. Og det er det første skridt på vejen til at reducere overforbru­get. Men vi kan se af bl.a. den svenske konsumentr­apport, at folk med et stort forbrug stadig er markant mere tilfredse med livet end dem med et meget lille forbrug. Og det kan man godt overføre på

Danmark,« vurderer Nordeas privatøkon­om Ann Lehmann Erichsen.

Bl.a. derfor tror hun ikke, at mange vil vaere i stand til gennem laengere tid at spare mere end halvdelen af lønnen op med henblik på tidlig pension.

»Samtidig er det en forholdsvi­s lille gruppe i Danmark, der overhovede­t har så høj en løn, at det kan lade sig gøre, medmindre de har ekstremt lave boligudgif­ter. Men mange kan lade sig inspirere til at lade vaere med at bruge alt, hvad de tjener. Der er meget god økonomisk fornuft i at leve under evne,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark