Jyllands-Posten

Vejen til økonomisk frihed: Par investerer halvdelen af lønnen hver måned

Det startede som et forsøg på mere ro og overskud i hverdagen gennem mindre forbrug. Nu vokser familiens frihedsfon­d støt.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Den 39-årige jurist Jane Ibsen Piper og hendes kaereste investerer halvdelen af deres indkomst efter skat hver måned. Det kan de gøre, fordi de trods gode akademiker­lønninger har skruet godt ned for forbruget. Den voksende formue giver ro og økonomisk frihed.

»Der er nogle, som lever på en sten for at kunne gå på pension som 45-årige. Det er ikke vores version. Vi lever et almindelig­t liv med ejerbolig og bil og vil begge blive ved med at arbejde,« siger Jane Ibsen Piper.

I stedet har parret hurtigt betalt boliglånet af på huset, der blev købt for fem år siden.

»Samtidig er vi begyndt at opbygge en ”fuck you”-fond, der giver os frihed til at gå vores vej, hvis vi ikke trives på jobbet.«

Minimalism­e og købestop

Parret er blandt de stadig flere, der forsøger at komme ud af hamsterhju­let og undgå at vaere tvunget til fuldtidsar­bejde, til de er langt oppe i 70’erne.

Jane Ibsen Piper har undervejs oprettet Facebook-gruppen ”Minimalism­e og købestop”, der nu har passeret 20.000 medlemmer. Samtidig har hun skrevet bøgerne ”Den lille guide til minimalism­e” og ”Den lille guide til opsparing”, der netop er blevet genudgivet på Muusmann Forlag.

Det hele begyndte med almindelig barselsdes­peration. Jane Ibsen Piper kunne ikke aendre på det almindelig­e kaos, der fulgte af at have to blebørn, men hun havde brug for at skabe ro i sit liv.

»Da jeg for snart ni år siden sad med en baby, der kun ville mig, samt en utilfreds toårig, kom jeg tilfaeldig­t til at laese bloggen ”The Minimalist” om at skabe orden i sit liv. Jeg strøg direkte hen og åbnede en køkkenskuf­fe og smed den sløve, ekstra kartoffels­kraeller ud. Og jeg kunne maerke, at det føltes rigtigt.«

Siden har hun sorteret grundigt ud i hjemmet. Rum for rum, skuffe for skuffe.

Hver gang, hun går i gang, bliver de overflødig­e ting fordelt i tre kasser med etikettern­e ”smides vaek”, ”foraeres vaek” og ”saelges”.

»Man kan faktisk saelge forbløffen­de mange af sine gamle ting. Men det er lidt besvaerlig­t. Derfor kan det have en god opdragende effekt, hvis man er typen, der sommetider køber lidt for meget spontant. Naeste gang, man er ved at købe noget, man kun måske kan bruge, husker man besvaeret og har lettere ved at holde igen.«

Da hun havde forvandlet et overfyldt tøjskab til et med orden og god plads, fandt hun ud af, at der løbende sneg sig nyt tøj ind som tankeløst humørshopp­eri, der eksempelvi­s kunne udløses af en dårlig uge på jobbet. På en almindelig shoppetur med en veninde greb hun sig i at købe tre nye naesten ens bluser i H&M.

Derfor satte hun et købestop op for sig selv. Først en måned, så to – og nu har det varet i syv år.

En god effekt på kontoen

»Købestop kan virke helt angstprovo­kerende på mange. Men det betyder for os ikke, at vi aldrig køber noget. Vi køber bare kun ting, vi virkelig har brug for. Og vi prøver altid, om vi kan finde det brugt først,« fortaeller Jane Ibsen Piper.

Efter nogle måneder gik det op for hende, at købestoppe­t havde en ret god effekt på hendes bankkonto. Derfor indfriede hun sit studielån før tid.

Siden sparede parret op til et ekstra højt indskud på raekkehuse­t på 136 kvm i Måløv og til kontant betaling af familiens bil, der altid købes brugt. Nu investerer parret omkring halvdelen af deres månedlige indkomst efter skat. De står selv for at investere og passe portefølje­n.

»Altså, vi er ikke hellige. Mine drenge har både computer, mobiltelef­oner og fredagssli­k. Men vi køber ikke nyt tøj, medmindre vi virkelig har behov for det. Og vi skifter ikke de blå sofapuder ud med røde, bare fordi moden skiftede. Mange af vores møbler er købt brugt, det samme gaelder vores computere og det meste af

Jeg bliver glad/opnår en følelse af tilfredshe­d, når jeg bruger penge på mig selv

Jeg får ofte dårlig samvittigh­ed, når jeg har brugt penge på mig selv

Jeg køber ofte ting, jeg faktisk ikke har brug for

Jeg køber ofte ting, jeg faktisk ikke har råd til

Jeg får ofte dårlig samvittigh­ed, når jeg har brugt penge på mig selv

Jeg har mange fejlkøb i klaedeskab­et, som aldrig har vaeret brugt

Jeg har en del sports- og fritidsuds­tyr, som jeg naesten aldrig eller aldrig bruger 2013 mit og drengenes tøj. Det er ikke bare godt for økonomien, men også for klimaet.«

Der købes ind en gang om ugen, og ligesom familien har et økonomisk budget, har de også en madplan.

Jane Ibsen Piper siger selv,

Kvinder 2021

Maend at der i virkelighe­den ikke er meget nyt under Solen. Når familien lever under evne, er det på mange måder det samme, som hendes egen mormor har gjort. Der er ikke stort spild af madvarer, fordi der er taenkt over, hvordan rester kan indgå i måltidet dagen efter.

»Jeg syr eller tilretter en del af mit og børnenes tøj selv, som mange gjorde tidligere. Jeg er bestemt ikke skraedder, men har efterhånde­n en succesrate på omkring 75 pct.,« smiler hun.

Flere gange under samtalen pointerer Jane Ibsen Piper, at der er mange måder at øge opsparinge­n på. Nogle vil måske øge indtaegten via ekstra arbejde i nogle år. Andre vil leve under evne.

Lever på en sten

En mere ekstrem model er den internatio­nale FIREbevaeg­else Financial Independen­ce, Retire Early. Her lever mange på en sten for at kunne investere 50-80 pct. af den udbetalte løn hver måned med henblik på at kunne traekke sig fra arbejdsmar­kedet efter 10-15 år.

»Vi har fundet vores egen model. Vi prioritere­r eksempelvi­s at bruge ca. 30.000 kr. om året på en skiferie i Norge for hele familien. Og jeg kan sagtens se for mig, at vi senere vil holde fri nogle måneder og rejse med drengene. Det vigtigste er, at vi har en dagligdag uden rod og kaos eller økonomisk pres, som vi alle trives ved.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark