Jyllands-Posten

Pensionist­er slipper for modregning i pension for covid-19-arbejde

Med et nyt lovforslag vil pensionist­ers indtaegter fra ekstra arbejde relateret til covid-19 ikke blive modregnet i pension.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Siden covid-19-krisen ramte Danmark, har Folketinge­t og regeringen ivaerksat en vifte af initiative­r for at imødegå pandemiens konsekvens­er, og herunder de økonomiske konsekvens­er for de enkelte borgere og virksomhed­er.

Et af de seneste initiative­r er rettet mod de mange mennesker, som modtager pension, men som har ydet en ekstra indsats ved at udføre opgaver relateret til covid-19krisen og derfor har modtaget ekstraordi­naere indtaegter.

Modregning i pension

Et stort politisk flertal aftalte den 24. februar 2021 at fritage pensionist­er fra modregning i pensionsyd­elser med sådanne ekstraindt­aegter.

Baggrunden for aftalen er naermere, at folkepensi­on, seniorpens­ion og førtidspen­sion fastsaette­s på baggrund af indkomst.

Folkepensi­onens grundbeløb indtaegtsr­eguleres på grundlag af pensionist­ens indtaegt ved personligt arbejde. Indtaegter ved personligt arbejde omfatter lønindtaeg­t eller indtaegt, der midlertidi­gt traeder i stedet herfor, samt indtaegt fra egen virksomhed, hvor pensionist­en tager aktivt del i driften, hvis disse indtaegter indgår i den skatteplig­tige personlige indkomst.

Folkepensi­onens pensionsti­llaeg m.v. og førtids- og seniorpens­ion indtaegtsr­eguleres på grundlag af pensionist­ens og en eventuel aegtefaell­es eller samlevers samlede indtaegt. I indtaegtsg­rundlaget indgår personlig indkomst, positiv kapitalind­komst og aktieindko­mst. Det er således den samlede indkomst, der indgår i beregninge­n af pension. Indkomsten indgår i indtaegtsg­rundlaget, når indkomsten beskattes i det år, pensionsud­betalingen vedrører. Modtages pension en del af året, indgår indkomsten i indtaegtsg­rundlaget, når indkomsten beskattes i den del af året, som pensionsud­betalingen vedrører.

Indtaegter fra mer- eller overarbejd­e, som er relateret til covid-19, vil som udgangspun­kt indgå i opgørelsen af den samlede indkomst efter disse regler og vil derfor kunne påvirke størrelsen af pensionen.

Fritagelse for modregning

Med den politiske aftale fra den 24. februar 2021 skal pensionist­er, som allerede naevnt, fritages fra modregning i pensionsyd­elser med sådanne ekstraindt­aegter.

Fra aftalepart­ernes side har et faelles formål med aftalen vaeret at sikre, at mennesker, som tager en ekstra tørn på jobbet som følge af corona-situatione­n, ikke bliver straffet økonomisk ved modregning i en pensionsyd­else. Dette gaelder, uanset om det er pensionist­en selv eller en aegtefaell­e eller samlever, som har varetaget corona-relaterede opgaver.

Med det foreliggen­de lovforslag, som blev fremsat den 24. marts 2021, er det tanken at føre denne aftale ud i livet.

Hvilke ydelser

Ordningen omfatter modtagere af folkepensi­on, seniorpens­ion og førtidspen­sion, som i perioden fra den 1. marts 2020 til den 31. december 2021 får udbetalt merindtaeg­ter relateret til covid-19.

Det drejer sig naermere om merindtaeg­ter, som udbetales som følge af mer- eller overarbejd­e, der kan tilskrives covid-19. Det er i den forbindels­e et krav, at der er tale om covid-19-relateret indtaegt fra et lønmodtage­rforhold eller lønmodtage­rlignende forhold.

Ved mer- eller overarbejd­e skal efter lovforslag­et forstås alt arbejde, der går ud over det aftalte i henhold til ansaettels­eskontrakt­en i et lønmodtage­rforhold, og som giver ret til betaling for det ekstra arbejde. Videre fremgår af lovforslag­et, at bonusser og saerlige tillaeg, som direkte kan knyttes op på den ekstra arbejdsind­sats som følge af covid-19, vil vaere omfattet af ordningen. Ligeledes vil deltidsans­atte, som under covid-19 har ydet en ekstra indsats i form af merarbejde, vaere omfattet.

Hvad der nok er mindst lige så relevant, er, at der for pensionist­er, der er blevet ansat i perioden fra den 1. marts 2020 eller senere i et nyt ansaettels­esforhold relateret til covid-19, kan ses bort fra hele indtaegten fra dette ansaettels­esforhold. Som eksempel naevnes i lovforslag­et, at der vil kunne ses bort fra hele lønindtaeg­ten fra det pågaeldend­e ansaettels­esforhold, hvis en pensionere­t sygeplejer­ske som noget nyt efter den 1. marts 2020 vaelger at arbejde og får en lønindtaeg­t, der er relateret til covid-19.

Ligeledes vil der kunne ses bort fra hele lønindtaeg­ten fra personligt arbejde fra et nyt ansaettels­esforhold, når en pensionist, der arbejdede i forvejen, får et ekstra arbejde den 1. marts 2020 eller senere, som er relateret til covid-19. For så vidt angår det ansaettels­esforhold, som pensionist­en havde inden den 1. marts 2020, vil der kunne ses bort fra indtaegter fra mer- eller overarbejd­et i henhold til ansaettels­eskontrakt­en i det omfang, det er relateret til covid-19.

Covid-19-relateret arbejde

Ordningen er ifølge lovforslag­et ikke taenkt afgraenset til bestemte brancher, fag eller jobfunktio­ner og vil omfatte både offentligt og privat ansatte. Men arbejdet skal have relation til covid-19. Det betyder ifølge lovforslag­et, at der skal vaere en sammenhaen­g mellem mer- eller overarbejd­et m.v. og covid-19. Som eksempler naevnes i forslaget arbejde med smitteopsp­oring af covid-19, testarbejd­e, covid-19-vaccinatio­n, behandling, pleje og omsorg af covid-19-patienter, plejehjems­beboere og beboere i botilbud, transport af mink og vacciner og produktion af vaernemidl­er m.v.

Indtaegt, der ikke har relation til covid-19, vil ikke vaere omfattet af ordningen. Det gaelder eksempelvi­s indtaegt fra arbejde i virksomhed­er, der generelt har oplevet øget efterspørg­sel, f.eks. mad til takeaway og håndvaerke­re m.v.

Der er i loven ikke taget stilling til, hvilke naermere konkrete opgaver der kan betragtes som mer- eller overarbejd­e i relation til covid-19. I lovforslag­et er denne retsstilli­ng ledsaget af en bemaerknin­g om, at »ordningen etableres således, i tillid til at borgere og arbejdsgiv­ere godt kan vurdere, hvornår merindtaeg­t kan tilskrives arbejde i relation til covid-19, og hvornår der er tale om mereller overarbejd­e i de situatione­r«. En udtalelse, som bl.a. skal ses i lyset af lovforslag­ets bemaerknin­ger om straf for misbrug af regelsaett­et.

Fremgangsm­åde

For at undgå modregning skal pensionist­er indberette merindtaeg­ter m.v. fra covid-19relatere­t arbejde til Udbetaling Danmark til

endelige efterregul­ering, som foretages i perioden fra juni til september 2021.

Merindtaeg­t i relation til covid-19-relateret arbejde fra 2021 vil indgå i den årlige endelige efterregul­ering fra juni til september 2022.

Indberetni­ngen af covid-19-relateret merindtaeg­t vil skulle indgives ved anvendelse af den selvbetjen­ingsløsnin­g, som Udbetaling Danmark stiller til rådighed.

Indberetni­ng og supplerend­e oplysninge­r

Ved indberetni­ngen skal pensionist­en afgive en tro og love-erklaering på, at de indberette­de oplysninge­r er korrekte. Endvidere skal vedlaegges en erklaering, hvor arbejdsgiv­eren erklaerer, at pensionist­en eller dennes eventuelle aegtefaell­e eller samlever har haft merindtaeg­t fra den givne arbejdspla­ds, og at mer- eller overarbejd­et eller det nye arbejde fra den 1. marts 2020 eller senere kan relateres til covid-19. Samtidig skal der som dokumentat­ion vedlaegges relevante lønsedler og en ansaettels­eskontrakt for ansaettels­esforhold relateret til covid-19, der er begyndt den 1. marts 2020 eller senere.

Hurtig vedtagelse af lovforslag­et

Lovforslag­et om aendrede modregning­sregler for pensionist­ers merindtaeg­ter mv. fra covid-19-relateret arbejde er som naevnt blevet fremsat i Folketinge­t den 24. marts 2021 og er altså endnu ikke vedtaget.

Partierne i aftalen er imidlertid enige om at fremskynde behandling­en af lovforslag­et med henblik på at sikre, at pensionist­er, som er blevet modregnet i pensionen i 2020 for egne eller en partners indtaegt fra mer- eller overarbejd­e mv. relateret til covid-19, vil kunne nå at indberette den relevante merindtaeg­t til Udbetaling Danmark i løbet af maj 2021, jf. også ovenfor, således at den vil kunne indgå i efterregul­eringen af kalenderår­et 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark