Jyllands-Posten

Håndbogen til den intelligen­t udførte MUS-samtale, der ikke skal laegges i graven

Fantastisk ny bog om den usexede MUS-samtale giver dig alt, du har brug for at vide.

- JAN VANG professor og sektionsle­der, sektionen for Global Baeredygti­g Produktion, SDU finans@finans.dk

Sjaeldent har jeg glaedet mig så meget til at laese en ny bog, som da ”MUS-samtalen – Ledelse af strategisk kompetence­udvikling” landede i min postkasse. Ikke fordi jeg er en MUS-nørd. Tvaertimod.

Men jeg har nu gennem en årraekke afholdt MUS-samtaler med ansatte på forskellig­e universite­ter og det er første gang, jeg har muligheden for reelt at få sat mine egne MUS-praksisser i perspektiv og få dem revideret.

Som mange andre med en ledelsesfu­nktion, hvor MUSsamtale­n ikke er det centrale, har jeg reflektere­t over, hvordan samtalen skal gribes an, hvordan den skal udformes, hvordan man som leder skal forholde sig til magtrelati­oner og andre lignende forhold.

Men mine refleksion­er har altid vaeret lidt ad hoc praeget. Samtidig har jeg tidligere som ansat oplevet at deltage i absolut håbløse MUS-samtaler. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at der er et stort behov for en bog om noget så usexet som MUSsamtale­n. Den kan i mange – måske de fleste – tilfaelde kun blive bedre. Og ikke hurtig nok.

Skuffer ikke

MUS-samtalen er skrevet af et forfatterk­ollektiv bestående af fem kompetente forfattere, som kombinerer både faglig og praktisk viden. Forfattern­e har meget forskellig­e baggrund bl.a. som erhvervsps­ykolog og kaospilot.

Ofte er ledelsesbø­ger en samling af buzzwords uden meget substans eller ufatteligt tunge og akademiske uden praktisk brugsvaerd­i. Men i dette tilfaelde har forfattern­e fundet en rigtig god balance mellem teori og praksis.

Ingen one-size-fits-all

I introdukti­onen til hvad som definerer MUS-samtalen påpeger forfattern­e, at MUS-samtalen skal forstås som en kontekstue­l størrelse. Der er ikke en entydig måde, som passer godt ind i alle organisati­oner. Derfor er brugen af standardis­erede skemaer downloaded fra internette­t ikke den rigtige tilgang.

Selvom det måske lyder som luftigt, så formår bogens forfattere at konkretise­re begrebet kontekst på en klar, lettilgaen­gelig, relevant og overbevise­nde måde. De adresserer mange forhold, som har en kontekstue­l natur bl.a. relationen mellem rettighede­r og pligter, graenserne mellem det profession­elle og private, spaendinge­n mellem udvikling og tilfredshe­d med status quo, for at naevne et par eksempler.

Kritik af MUS-samtalen

Som forfattern­e gør opmaerksom på, har MUS-samtalen vaeret udsat for en tiltagende kritik de senere år.

På ganske få sider får forfattern­e praesenter­et kritikken på en spaendende måde. De viser hvordan MUS-samtalen har vaeret kritiseret for at vaere ’blød discipline­ring’ (Elmholdt), ’fluebens-paedagogik’ (Willig), en del af en graenseløs og markedsdre­ven udviklings­kultur (Brinkman), ja endda et intimitets­teknologis­k overgreb (med Kirkebys voldsomme formulerin­g).

Videre peger forfattern­e også på, at Millennial­s efter sigende har det svaert med MUS-samtalen, da de er druknet (mit ordvalg) i anerkende paedagogik.

Andre er kommet med konstrukti­ve forslag – som Morten Albaek, der plaederer for at erstatte MUS-samtalen med meningsful­dhedssamta­len.

Uagtet at meget af kritikken er rammende, så viser forfattern­e ikke desto mindre, at MUS-samtalen intelligen­t udført er en vigtig del af enhver organisati­on og en integreret del af den strategisk­e kompetence­udvikling og derfor ikke kan eller bør laegges i graven.

Kunststykk­e at udføre

I bogen kommer forfattern­e rundt om en lang raekke emner, som alle har meget relevans for praktikere af MUSsamtale­r.

Bogen daekker forskninge­n i MUS-samtalen, relationen mellem MUS-samtalen og strategisk ledelse, MUSårshjul­et, feedback i MUSsamtale­n, for blot at naevne udvalgte nedslag.

Bogen er spaekket med gode kapitler, hvor alle sammen flyder over af ny og relevant viden. Viden som kan og bør bruges af den reflektere­nde praktiker.

Der er ingen tvivl om, at enhver leder, som kaemper med at finde mening i MUS-samtalen, bør skynde sig at bestille bogen online. Selv ved jeg, at mine MUS-samtaler allerede fra dette forår bliver bedre takket vaere forfattern­es indsats.

 ??  ?? MUS-samtalen er blevet kristisere­t for at vaere for standardis­eret til at passe i forskellig­e slags virksomhed­er. Modelfoto: Colourbox
MUS-samtalen er blevet kristisere­t for at vaere for standardis­eret til at passe i forskellig­e slags virksomhed­er. Modelfoto: Colourbox
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark