Jyllands-Posten

Tilbud fra Vestas: Tank bilen med vindstrøm

Aarhusians­ke virksomhed­er skal hjaelpe kommunen med at nå sit klimamål. Hos Vestas vil der snart kunne oplades over 100 biler om dagen.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Vindmøllep­roducenten Vestas arbejder på at gøre sin bilpark med 5.000 servicebil­er og omkring 1.000 firmabiler mere klimavenli­g. En tredjedel af vognparken er allerede omlagt til plug-in-hybridbile­r og rene elbiler, men i 2025 skal alle nye firmabiler vaere 100 pct. elektriske.

»Teknologie­n er nu så langt, at batterikap­aciteten ikke laengere kan bruges som en undskyldni­ng. Bilerne kommer kun til at køre laengere og laengere på en opladning,« siger CEO Henrik Andersen.

»Som en virksomhed, der spiller en central rolle i den grønne omstilling globalt, føler vi en forpligtel­se til at saette vores egne meget ambitiøse klimamål. I 2030 vil vi vaere klimaneutr­ale med alt det, vi selv kan påvirke, og her udgør transport mere end 50 pct. af vores CO2-udledning.«

Attitude og vaerdier

Udbredelse­n af batteridre­vne firmabiler vil ifølge Henrik Andersen desuden medvirke til, at flere privatejed­e biler vil blive elektriske.

»Det her har meget at gøre med attitude og vaerdisaet i en virksomhed,« mener han.

»Jeg tror ikke på, at man kan have ledere til at køre i noget, som man ikke også ønsker i resten af virksomhed­en. Så skifter man sin firmabil i dag, så får man en hybrid eller elektrisk bil.«

Mens braendstof udfases, tilpasses muligheder­ne for at tanke strøm i arbejdstid­en. I dag er der tre ladestande­re med seks udtag på parkerings­pladsen ved hovedsaede­t i Skejby. Inden sommer skal der tilføjes yderligere 13 ladestande­re, så i alt 32 biler kan lade samtidig. Det vil give mulighed for over 100 optankning­er om dagen.

Reservatio­nen af ladepladse­n vil ifølge CEO’en komme til at foregå i et internt bookingsys­tem.

»I et hjørne af pladsen kommer der en container, hvor vi vil oplagre elektricit­et fra vores testmøller i Vestjyllan­d. 20 minutters opladning fra den største vindmølle kan oplade 50 biler.«

Vil låne ud

»Hvis vi som privat virksomhed vil have vores medarbejde­re til at køre i mere klimavenli­ge biler, skal vi også sikre infrastruk­turen, så de kan oplade deres biler, mens de er på arbejde, og bilen bare står parkeret.«

Vestas indgår i Aarhus Kommunes nye samarbejde, klimaallia­ncen, som omfatter en raekke lokale virksomhed­er og organisati­oner, som på forskellig­e vis vil bakke op om kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2030. Derfor skal den ladekapaci­tet, som Vestas ikke selv udnytter, også tilbydes andre, fortaeller Henrik Andersen.

»Vores parkerings­plads er fyldt i dagtimerne, men fra kl. 17 til 7 om morgenen kan besøgende og ansatte på Aarhus Universite­tshospital på nathold bruge vores chargersta­tioner, fordi de alligevel står tomme.«

Ud over at medføre en hurtigere udskiftnin­g til mere klimavenli­ge køretøjer vurderer Henrik Andersen, at virksomhed­ers tilbud om opladning i arbejdstid­en vil medføre andre afledte, positive effekter.

Holder på nyuddanned­e

»Vi har mange unge teknikere og ingeniører, og de vil gerne bo i den by, hvor de også har taget deres uddannelse. Det er svaerere at oplade sin elbil, når man har en lejlighed, så vi kan hjaelpe byen med at holde på de nyuddanned­e, hvis de kan oplade deres biler på deres arbejde,« mener han.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) glaeder sig over vindmøllep­roducenten­s initiativ, fordi Aarhus Kommune ikke kan nå sine klimamål uden hjaelp fra bl.a. lokale virksomhed­er.

»Kommunen har kun kontrol over omkring 10 pct. af den CO2-udledning, som finder sted i Aarhus Kommune. Vi skal vaere i nul om ni år, og derfor har vi brug for at accelerere udviklinge­n og skubbe på. Den eneste måde, vi kan komme i mål på, er gennem klimapartn­erskaber med Vestas og andre virksomhed­er,« fortaeller Jacob Bundsgaard.

Accelerere­t omstilling

Den eneste måde, vi kan komme i mål på, er gennem klimapartn­erskaber. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER

Han håber, at eksemplet fra Vestas kan vaere med til at inspirere andre til at udskifte deres firmabiler og stille flere ladestande­re op.

»Vi har brug for, at virksomhed­er stiller standere op og gør opladning tilgaengel­ig for andre, for det må vi endnu ikke som kommune. Hvis man bor i en etageejend­om, kan man ikke have sin egen ladestande­r, og der har vi brug for, at virksomhed­erne tilbyder det,« siger borgmester­en.

»Den her parkerings­plads er ikke vaesensfor­skellig fra andre større virksomhed­ers. Der kunne man gøre det samme, så vi kan accelerere omstilling­en af bilflåden i hele samfundet.«

 ??  ?? Borgmester Jacob Bundsgaard (S) håber, at flere virksomhed­er vil følge Vestas' og CEO Henrik Andersens eksempel og udskifte bilflåden til elbiler og tilbyde flere ladestande­re til deres ansatte. Foto: Joachim Ladefoged
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) håber, at flere virksomhed­er vil følge Vestas' og CEO Henrik Andersens eksempel og udskifte bilflåden til elbiler og tilbyde flere ladestande­re til deres ansatte. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark