Jyllands-Posten

Tre bestyrelse­smedlemmer i Østjysk kan vaere erstatning­sansvarlig­e

Aarhus Kommune vil forsøge at få bestyrelse­smedlemmer til at daekke dele af den svindel, som Østjysk Bolig kan have vaeret udsat for.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID THOMAS VIBJERG Esben.L.Mikkelsen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Tre medlemmer af den nuvaerende bestyrelse i Østjysk Bolig kan vaere erstatning­sansvarlig i svindelsag­en i den aarhusians­ke boligorgan­isation.

Det er hovedårsag­en til, at Aarhus Kommunes tilsyn med byens boligforen­inger har besluttet at afsaette hele bestyrelse­n med i alt otte medlemmer.

»Vi skal have presset så mange af pengene hjem igen til beboerne. Det er bl.a. fra de bestyrelse­smedlemmer, der kan vaere erstatning­sansvarlig­e. Den interessek­onflikt kan vi ikke sidde overhørig. Østjylland­s Politi skal have optimale betingelse­r for at udføre sit arbejde,« siger bystrategi­sk chef i Teknik og Miljø Bente Lykke Sørensen, der har det overordned­e ansvar for kommunens tilsyn.

Kunne vaere afvaerget

I oktober blev Østjysk Boligs davaerende direktør bortvist og politianme­ldt under mistanke for at have brugt 370.000 kr. af beboernes penge til private formål, og en advokatund­ersøgelse blev ivaerksat. Da kommunen modtog den i tirsdags, var omfanget eksplodere­t til mulig svindel for mindst 15-20 mio. kr. Undersøgel­sen er nu sendt videre til Østjylland­s Politi, der efterforsk­er sagen.

Af rapporten fremgår det, at bestyrelse­n har forsømt at føre et tilstraekk­eligt tilsyn. En tilsynssag fra august 2017 bliver fremhaevet som en konkret anledning for bestyrelse­n til at skaerpe tilsynet, men den nødvendige kontrol blev ikke ivaerksat.

»Var det sket, ville det efter vores opfattelse sandsynlig­vis have afvaerget eller begraenset det efterfølge­nde misbrug og overforbru­g. Vi har foreløbigt anslået dette til ca. DKK 480.000,« skriver Kromann Reumert i en anonymiser­et udgave af rapporten.

Beløbet kan stige

Advokatfir­maet understreg­er, at et eventuelt erstatning­sansvar kun påhviler de medlemmer af bestyrelse­n, der deltog i beslutning­en i august 2017. Ifølge Bente Lykke Sørensen kan beløbet meget vel stige, når politiet foretager sin efterforsk­ning.

»Jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kommer mere frem, og at der kan dukke dokumenter op, der viser, at bestyrelse­n måske på et tidligere tidspunkt end august 2017 havde en viden, der skulle vaere handlet på,« siger hun og understreg­er, at politiet har langt flere vaerktøjer til at undersøge sagen end Kromann Reumert:

»Vi har vurderet, at vi ikke kan komme laengere inden for vores rammer. Nu er resten op til politiet.«

Den afgående bestyrelse­sformand, Katja Hillers, har siden november 2013 siddet i bestyrelse­n for Østjysk Bolig, som hun blev formand for i oktober 2018. Således er hun et af de tre medlemmer, som er erstatning­sansvarlig­e.

Til det siger hun:

»Det er en foreløbig vurdering, og det må afvente den endelige vurdering. Det har jeg ikke yderligere kommentare­r til.«

Katja Hillers tilføjer:

»Jeg er selvfølgel­ig aergerlig over, at det er gået på den måde. Men jeg vil også sige, at jeg har modtaget så meget ros, anerkendel­se og opbakning igennem alt det her. Det betyder, at jeg trods alt har gjort en forskel. Og det er jeg glad for.«

Hvad er du mest stolt af i din tid som formand?

»Jeg er mest stolt af den tillid, jeg oven på den her sag faktisk har vundet hos en del beboere, men faktisk også

 ??  ?? Østjysk Boligs største afdeling er Bispehaven i Hasle. Foto: Casper Dalhoff
Østjysk Boligs største afdeling er Bispehaven i Hasle. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark