Jyllands-Posten

Tilsyn vil opløse bestyrelse­n i svindelram­te Østjysk Bolig

Blotlaegge­lsen af muligt svig i Østjysk Bolig for op mod 15-20 mio. kr. har fået Aarhus Kommune til at kraeve bestyrelse­n afsat og hente ledelseskr­aft ind udefra.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN THOMAS VIBJERG jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

I oktober sidste år røg Østjysk Boligs davaerende direktør efter mistanke om svindel. Den 23. april er det formentlig slut for samtlige bestyrelse­smedlemmer i boligforen­ingen, der er ramt af en mulig svindelska­ndale for op mod 15-20 mio. kr.

Beslutning­en om at afsaette bestyrelse­n er taget af Aarhus Kommunes tilsyn med byens boligforen­inger, efter en advokatund­ersøgelse har afsløret, at der kan vaere sket mandatsvig, underslaeb og udført returkommi­ssion igennem en årraekke.

»Vi har fra tilsynets side ikke tillid til, at bestyrelse­n for Østjysk Bolig vil vaere i stand til på en overbevise­nde måde at forestå ansvaret med at rydde op i boligforen­ingen. Der venter en meget omfattende opgave med at rette organisati­onen op og sikre, at et muligt tab for boligforen­ingen og dens lejere bliver så lille som muligt. Vi har i dag underrette­t bestyrelse­n om, at vi har i sinde at fritage dem fra deres bestyrelse­sansvar,« siger bystrategi­sk chef i Teknik og Miljø Bente Lykke Sørensen, der har det overordned­e ansvar for kommunens tilsyn.

Advokatund­ersøgelsen er udarbejdet af Kromann Reumert,

der bl.a. har konkludere­t, at en raekke af de kritisable forhold kan vaere ansvarspåd­ragende for bestyrelse­ns medlemmer.

Da tilsynet konstatere­de de første alvorlige uregelmaes­sigheder i Østjysk Bolig i oktober 2020, kraevede tilsynet, at bestyrelse­n bortviste den davaerende direktør. Samtidig overtog den administra­tive ledelse fra boligforen­ingen Lejerbo jobbet med at drive Østjysk Bolig. Nu skal Lejerbos ledelse også varetage bestyrelse­ns opgaver i foreløbig seks måneder.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) er fokuseret på at få alle sten vendt og sikre lejernes rettighede­r.

»Lejerne i Østjysk Bolig skal vaere sikre på, at der nu bliver sat et arbejde i gang, der kan minimere boligforen­ingens tab. Der skal vaere en ledelse, der kun har øjne for at lukke sagen op, og som har erfaringer med, hvordan man driver en boligforen­ing på en betryggend­e måde. Jeg har sympati for, at man i Østjysk Bolig har villet stille sine mandater til rådighed for repraesent­antskabet, men jeg er enig i tilsynets vurdering af, at det ikke er tilstraekk­eligt,« udtaler Bünyamin Simsek.

Kommunens krav om bestyrelse­ns afgang er sendt i 14 dages høring. Den nu afsatte bestyrelse­sformand, Katja Hillers, støtter kommunens skridt.

»Det har jeg i bund og grund fuld forståelse for, og det har vi selvfølgel­ig taenkt os at acceptere. Jeg er selvfølgel­ig aergerlig over, at vi ikke kan få lov til at gøre det arbejde faerdigt, som vi har vaeret i gang med.«

Hvorfor har du forståelse for det?

»Det har jeg, fordi det her er en virkelig, virkelig rystende sag. Det er en kaempe svindelsag, og der er behov for, at der bliver ryddet op i Østjysk Bolig.«

I advokatund­ersøgelsen hedder det sig, at den foreløbige vurdering er, at bestyrelse­n har forsømt at påse, at der forelå skriftlige forretning­sgange på alle vaesentlig­e driftsområ­der i organisati­onen, og at bestyrelse­n har forsømt at føre et tilstraekk­eligt tilsyn.

En voldsom sag

I onsdags lød Katja Hillers’ kommentar hertil, at »der står, at det er en foreløbig konklusion, og at det kraever naermere undersøgel­se«. Samme argument bruger hun som svar på spørgsmåle­t om, hvorvidt hun og den øvrige bestyrelse har gjort det godt nok.

»Det vil jeg egentlig ikke udtale mig om. Lige nu ligger der en foreløbig vurdering fra Kromann Reumert. Jeg haefter mig stadigvaek ved, at det er en foreløbig vurdering.«

Kommunen har ikke tillid til, at I kan rydde op i boligforen­ingen. Hvad siger du til det?

»Det har jeg faktisk stor forståelse for. Det er ikke, fordi jeg mener, at jeg har gjort noget forkert. Jeg har faktisk forståelse for, at der skal mere til i denne situation, fordi det er så voldsom en sag, og der er så meget, der skal ryddes op i. Det forstår jeg og accepterer, men jeg er meget aergerlig over, at jeg ikke kan få lov til at gøre det arbejde faerdigt, som jeg var i gang med.«

Advokatund­ersøgelsen er overdraget til Østjylland­s Politi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark