Jyllands-Posten

Pludselig forsvandt en sø på Djursland

Syddjurs Kommune mistaenker, at haervaerk på bro har medført, at dam ved Nimtofte Mølle er blevet tømt for vand.

- DANNI PAULSEN Adresseavi­sen Syddjurs LARS NORMAN THOMSEN Adresseavi­sen Syddjurs jpaarhus@jp.dk

Et maerkvaerd­igt syn har åbenbaret sig i Nimtofte i Syddjurs Kommune torsdag, hvor en normalt fyldt Nimtofte Mølledam naermest er fuldstaend­ig tørlagt.

Over kort tid er den lille sø blevet tømt for vand, og det har skabt stor undren i såvel lokalområd­et som hos Syddjurs Kommune, der mistaenker, at en lille bro under Møllevej er blevet udsat for haervaerk.

»Vi kan se, at stemmebrae­dderne er blevet fjernet,« skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Dermed har der vaeret frit udløb videre ud i Nimtofte Å, og ifølge kommunen har det betydet, at slam fra mølledamme­n er løbet ud til arealer, hvor en stor del af Kolindsund­s havørreder gyder.

»Det er rigtig aergerligt, fordi fiskelaver­ne netop nu er ved at blive klaekket i gydebanker­ne, og med slammet kan vi risikere, at årets produktion af havørreder i Nimtofte Å går tabt,« lyder det fra kommunen.

»Vi ser med stor alvor på sagen og vil anmelde haendelsen til politiet, hvis der er tale om haervaerk. Nimtofte Å er et af landets fineste vandløb, og det vil vaere rigtig trist, hvis en stor del af fiskebesta­nden går tabt.«

En beboer i området mener, at der er tale om bevidst haervaerk.

»De braedder, som er blevet fjernet, er ikke noget, man bare lige fjerner. Det er ikke noget, to 12-årige knejter, der vil lave drengestre­ger, bare kan gøre. De er løftet fri på en eller anden måde, og man har skullet bruge vaerktøj af en eller anden art. Det har vaeret planlagt,« fortaeller kilden, som ikke ønsker at stå offentligt frem, men hvis navn er avisen bekendt.

Diskussion om oprensning

Tilbage i starten af 10’erne var det på tale at skabe en såkaldt faunapassa­ge gennem mølledamme­n. Det ville dog blandt andet kraeve en bekostelig rensning af dammens slamfyldte bund, som er forurenet af cadmium, bly og nikkel.

Da borgmester Ole Bollesen (S) i september 2020 inviterede på morgengåtu­r i Nimtofte, naevnte flere af de gående muligheden for at lave lejebolige­r ved den tidligere mølle med skøn udsigt ud over mølledamme­n.

»Der pågår aktuelt en diskussion om oprensning af mølledamme­n – dels mellem kommunen og de naermeste naboer til den gamle mølle – dels mellem Nimtofte og Oplands Borgerfore­ning og Distriktsr­åd og kommunen,« kunne Ole Bollesen dengang fortaelle.

En oprensning af mølledamme­n er ret bekostelig, og kommunen har ikke hjemmel til at kraeve den udført. Syddjurs Kommune og Nimtofte og Oplands Borgerfore­ning og Distriktsr­åd har snakket om, at en oprensning skulle inddrages i en generel plan for forskønnel­se af Nimtofte by, og at der skulle søges fondsmidle­r hertil.

 ??  ?? Nimtofte Mølledam naesten tørlagt. Foto: Øxenholt Foto
Nimtofte Mølledam naesten tørlagt. Foto: Øxenholt Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark