Jyllands-Posten

Aarhus som Danmarks mest attraktive by

I Aarhus har vi mange gange før bevist, at vi kan samle kraefterne og løfte i flok. Det skal vi gøre igen og dermed få sat yderligere udvikling, nytaenknin­g og fremsyneth­ed på dagsordene­n.

- MARC PERERA CHRISTENSE­N Direktør, Erhverv Aarhus

Det seneste år har vaeret som et maratonløb uden en klart defineret rute og uden målstreg. Derfor har vi alle løbende tilpasset os situatione­n. En situation, som har understreg­et vigtighede­n af saerligt tre egenskaber, hvormed man som privatpers­on og i erhvervsli­vet har formået at holde skruen i vandet: udvikling, nytaenknin­g og fremsyneth­ed. Men hvad har det med overskrift­en at gøre?

Jo, disse tre ord vil jeg gerne knytte til debatten om den langsigted­e byudviklin­g i Aarhus samt et bud på en vision: Aarhus som Danmarks mest attraktive by. Aarhus by og området omkring byen er der, hvor erhvervsli­vet vaekster, de dygtigste dimittende­r udklaekkes, og hvor et mangefacet­teret kulturliv og naturoplev­elser af forskellig art altid er inden for raekkevidd­e. Det er byen, man bare vil bo i, og hvortil turisterne valfarter for at få et (Aarhus)smil på laeberne.

Aarhus fik for nylig en ny stadsarkit­ekt i Anne Mette Boye. Hun har vaeret og er dygtig til netop at invitere til dialog om byens udvikling. En kvalificer­et dialog og et intensiver­et, helhedsori­enteret syn på byudviklin­gen i Aarhus er netop, hvad vi har brug for, så vi i fremtiden fortsat har en velfungere­nde, attraktiv og indbydende by for borgere, turister og erhvervsli­vet.

Det er i selvsamme ånd, jeg her kommer med et indspil til byens udvikling.

Med et forventet indbyggert­al i Aarhus Kommune på omtrent 450.000 i 2050, er det afgørende at se på, hvordan vi indretter Aarhus, så vi på bedst mulig vis håndterer denne indbyggerv­aekst. Med et øget indbyggert­al følger et øget energiforb­rug, et øget pres på infrastruk­turen, et større behov for boliger samt større efterspørg­sel på grønne områder, erhvervsar­ealer og kontorplad­ser – for blot at naevne nogle af de udfordring­er og aendrede behov, som vi forventeli­gt står overfor. Udfordring­erne skal dog ikke bare løses; de skal løses på baeredygti­g vis og således bidrage til at indfri kommunens klimamålsa­etninger.

Vi skal vaere fremsynede. Vi skal allerede nu begynde at indrette os efter den forventede udvikling i bl.a. indbyggert­al. Måske vi er nødt til at aendre og udvikle på måden, vi bor på. Måske vi mht. udformning­en af byen skal taenke endnu mere vertikalt og i dybden, end tilfaeldet allerede er. Vi er nødt til at gøre noget, så vi både tager højde for den baeredygti­ge udvikling, erhvervsli­vets behov og byens attraktive brand.

Som det ser ud nu, står vi i Aarhus allerede for nuvaerende med en udfordring angående boligsitua­tionen. Rigtig mange pendler til Aarhus for at arbejde for efter fyraften at rejse hjem til en af nabokommun­erne. Dette pendlingsm­ønster betyder, at Aarhus Kommune går glip af skatteindt­aegter, idet man betaler sin kommuneska­t i den kommune, man er bosat i – og altså ikke, hvor man arbejder. Personskat­terne vejer tungere i kommunekas­sen end erhvervssk­atterne, så det er altså den mindre gode ende af handlen, vi i Aarhus står tilbage med, når skatten traekkes.

Vi skal også vaere nytaenkend­e. Vi kommer ikke uden om, at der skal bygges mere i Aarhus. Men vi skal ikke blot bygge; vi skal bygge smartere, mere energieffe­ktivt og i en stil, som harmonerer med og kompliment­erer den arkitekton­iske udformning, byen i forvejen har. Saerligt forholdet omkring mere energieffe­ktiv og klimavenli­g bebyggelse vil efter alt at dømme gøre det en smule dyrere at bygge. Derfor er det glaedeligt, at Aarhus Byråd allerede har meldt ud, at dette er et opmaerksom­hedspunkt, man fremadrett­et vil have in mente.

Der er behov for en mere glidende trafikafvi­kling, en bedre adgang til og fra midtbyen, at parkerings­forholdene indtaenkes som en naturlig del af byudviklin­gen og at der snarest muligt tages affaere mht. udfordring­erne med vareindlev­eringen i midtbyen, som på ny vil blusse op, når coronanedl­ukningen løftes. Disse forhold er ikke nye, men derimod gentagne travere, som også bl.a. Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, har slået på tromme for i et handlingsk­atalog for byens mobilitet frem mod 2050. Det handler derfor i bund og grund om at få effektuere­t store dele af dette handlingsk­atalog, da mobilitete­n og infrastruk­turen er afgørende for Aarhus som brand og traekplast­er for tilflytter­e, gaester, borgere og erhvervsli­vet.

Sidst men ikke mindst skal vi ville udviklinge­n. I Aarhus har vi mange gange før bevist, at vi kan samle kraefterne og løfte i flok. Derfor er jeg overbevist om, at byens beslutning­stagere og mange interessen­ter – herunder Erhverv Aarhus og f.eks. også vores mange gode samarbejds­partnere i Aarhus Erhvervssa­marbejde – er klar på, at vi får sat udvikling, nytaenknin­g og fremsyneth­ed mht. vores by på dagsordene­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark