Jyllands-Posten

Bilfrie søndage er et levn fra fortiden

Der er to veje til et bedre klima. Guleroden, hvor vi gør det grønne valg og de mere energivenl­ige produkter tilgaengel­ige for alle, eller pisken, hvor man lukker store byer ned for trafik og besvaerlig­gør livet for borgerne.

- MICHAEL AASTRUP JENSEN

Bilfrie søndage i Aarhus vaekker mindelser om 1970’ernes energikris­e. Dengang skete indgrebet grundet en udefrakomm­ende påvirkning. Denne gang er forslaget om bilfrie søndage drevet af en overambiti­øs klimapolit­ik. For selvom vi skal arbejde for at nedbringe vores udledning af partikler og drivhusgas­ser, så er vi allerede godt på vej. Der kommer flere elbiler på gaderne, den eksisteren­de miljøzone holder de vaerste udledere af partikler, den tunge trafik, ude af byen.

Forslaget om bilfrie søndage kan derfor ikke anses som vaerende andet end et forslag, der modsat energikris­en i 1970’erne skal påføre borgerne unødige gener. For mig at se er den landspolit­iske opgave inden for trafikpoli­tikken at sikre danskernes bevaegelse­sfrihed og mobilitet, og dermed undergrave­r bilfrie søndage i de største byer fuldstaend­ig folks mulighed for at komme ind til Aarhus. Flere erhvervsdr­ivende, der under corona har haft det hårdt, vil få endnu en straf, da det bliver svaerere at tiltraekke kunder. For borgerne bliver et besøg hos familie eller venner også mere besvaerlig­t, saerligt for de aeldre, der er gangbesvae­rede. Efter et år med corona er det naeppe det, vi har brug for.

Forslaget er derfor populistis­k symbolpoli­tik uden gang på jord, men et vigtigt signal til vaelgerne om, at der er to veje til et bedre klima. Guleroden, hvor vi gør det grønne valg og de mere energivenl­ige produkter tilgaengel­ige for alle, eller pisken, hvor man lukker store byer ned for trafik og besvaerlig­gør livet for borgerne. Det siger sig selv, at den første er den med mindst symbolik, men det er til gengaeld også den klogeste tilgang. Pisken og de bilfrie søndage er derimod et vaerktøj, der straffer unødigt, og som ikke løser det problem, det er sat i verden for. Så må vi se, om borgmester­en i Aarhus, som sine kollegaer i regeringen, også synes, det er en god ide.

medlem af Folketinge­t (V), Dybdalen 12, Randers SØ

Flere erhvervsdr­ivende, der under corona har haft det hårdt, vil få endnu en straf, da det bliver svaerere at tiltraekke kunder.

 ??  ?? Strandveje­n den 16. december 1973. Foto: Erik Friis
Strandveje­n den 16. december 1973. Foto: Erik Friis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark