Jyllands-Posten

Sverigedem­okraterna indgår samarbejde med svenske

Efter at have vaeret frosset ude af svensk politik siden 2010 har det indvandrer­kritiske Sverigedem­okraterna nu udsigt til at kunne få indflydels­e. Men samarbejde­t kan få det svaert, mener professor.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent simone.s.hansen@jp.dk

indvandrer­kritiske parti Sverigedem­okraterna (SD) har laenge vaeret frosset ude af svensk politik, og ingen har villet røre partiet med en ildtang på trods af dets ikke ubetydelig­e størrelse.

Men nu er partileder Jimmie Åkesson ved at skabe grobund for, at SD for første gang, siden det blev valgt ind i den svenske rigsdag i 2010, kan få indflydels­e.

Åkesson har for nylig formået at overbevise de tre opposition­sledere fra Moderatern­e, Kristdemok­raterna og Liberalern­a om, at de får brug for hans støtte, hvis de skal vippe den socialdemo­kratiske statsminis­ter Stefan Löfven af pinden ved rigsdagsva­lget i september naeste år.

Risiko for vaelgerflu­gt

Et nybrud i svensk politik, mener professor i statskunds­kab ved Göteborg Universite­t Ulf Bjereld.

»At Kristdemok­raterna, Moderatern­a og Liberalern­a – saerligt Liberalern­a – kan se dem selv samarbejde med SD, er i sig selv opsigtsvae­kkende,« siger han og forklarer, at det tyder på, at SD, der ellers er blevet anset som et pariaparti, er på vej mod normaliser­ing.

Ulf Bjereld, der selv har en fortid inden for politik som medlem af Socialdemo­kraterna, forudser dog et samarbejde, der får det svaert.

»Det bliver meget svaert på grund af de store ideologisk­e kløfter, saerligt mellem Liberalern­a og SD. Mange eksperter, mig selv inkluderet, har svaert ved at se, hvordan det skal fungere i praksis. Isaer nu, hvor vi kan se, hvor splittede Liberalern­a er internt i partiet,« siger han og fortsaette­r:

»Størstedel­en af partiet har accepteret samarbejde­t med SD, men et stort mindretal vil absolut ikke acceptere det. Måske kan de få det til at fungere på nogle områder, eksempelvi­s skat og energi, men når det kommer til spørgsmål om migration og individers frihed og menneskere­ttigheder, er der meget stor afstand mellem dem.«

Det betyder med andre ord, at der skal indgås kompromiss­er, og det kan koste Åkesson dyrt.

Presser han for hårdt på for at få SD’s maerkesage­r igennem, risikerer han at skubbe sine nye politiske allierede fra sig og ende i kulden igen. Åkesson har før udtalt, at samarbejde­t med SD ikke er gratis, og at der skal betales i udlaending­epolitik.

På den anden side risikerer han at miste vaelgere, hvis ik

 ??  ?? Jimmie Åkesson har, siden han blev leder i Sverigedem­okraterna i 2005, forsøgt at gøre det kontrovers­ielle og meget indvandrer­kritiske parti mere spiseligt for svenskerne og dermed også forsøgt at få den indflydels­e, som partiet har vaeret udelukket fra i over et årti. Nu tyder noget på, at partiet er kommet et skridt naermere det mål.
Foto: Peter Hove Olesen
/Ritzau Scanpix
Jimmie Åkesson har, siden han blev leder i Sverigedem­okraterna i 2005, forsøgt at gøre det kontrovers­ielle og meget indvandrer­kritiske parti mere spiseligt for svenskerne og dermed også forsøgt at få den indflydels­e, som partiet har vaeret udelukket fra i over et årti. Nu tyder noget på, at partiet er kommet et skridt naermere det mål. Foto: Peter Hove Olesen /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark