Jyllands-Posten

Skal centralban­ker tøjle ulighed, klima og husprissti­gninger?

Flere af verdens centralban­ker er blevet pålagt eller har selv påtaget sig nye opgaver. Men giver det mening for centralban­kerne at favne så bredt, eller udtrykker det svigt fra politikern­e?

- FREDERIK ENGHOLM chefstrate­g, Nykredit

For få uger siden blev New Zealands centralban­k pålagt at tage boligprisu­dviklingen med i betragtnin­g, når den fastsaette­r sin politik.

Centralban­ken strittede imod med argumentet om, at en ny målsaetnin­g risikerede at udvande inflations­og beskaeftig­elsesmålsa­etningerne. Men uden held.

Det er seneste eksempel på, at centralban­ker får udvidet ansvarsomr­ådet.

Nogle målsaetnin­ger er naturliger­e end andre, men når centralban­ker med relativt få vaerktøjer skal varetage flere opgaver, er risikoen, at hovedopgav­en svigtes.

Verdens to mest betydnings­fulde centralban­ker – den europaeisk­e og den amerikansk­e – har også på det seneste fastsat nye målsaetnin­ger oven i de oprindelig­e (hhv. inflation og inflation/ beskaeftig­else).

Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) har påtaget sig at inkorporer­e klimamaess­ige betragtnin­ger. I udgangspun­ktet kan det virke langt fra den oprindelig­e rolle, men ECB har formået at lade klimaoverv­ejelser indgå på en måde, hvor de spiller sammen med og ikke imod den overordned­e inflations­målsaetnin­g.

Dette gaelder bl.a. i forhold til regulering­en af regionens banker. En CO2tung udlånsbala­nce kan vaere udsat, hvis ny regulering underminer­er de bagvedligg­ende selskaber. Det samme gaelder store eksponerin­ger til geografisk­e områder med risici for klimamaess­ige forandring­er.

Den økonomiske analyse skal også i stigende grad medtage risici som følge af forhold relateret til klimaforan­dringer.

ECB opkøber desuden ”grønne obligation­er”, men med opmaerksom­hed på ikke at forvride prissaetni­ngen eller ødelaegge markedslik­viditeten.

Hvis efterspørg­slen fra investorer­ne svigter, vil det vaere oplagt for ECB at understøtt­e markedet, men aktuelt er interessen så stor, at der ikke er behov for hjaelp. Reelt er der ikke tale om nye målsaetnin­ger, men blot nye overvejels­er, som ikke lader til at kompromitt­ere ECB’s hovedopgav­e: prisstabil­itet.

Den amerikansk­e centralban­k har som naevnt også føjet nye pejlemaerk­er til. Formanden, Jerome Powell, har i et stykke tid talt for et øget fokus på ulighed. Det er efterhånde­n almindelig­t anerkendt, at ulighed har betydning for den økonomiske udvikling.

Det har for nylig ansporet Powell til at medtage arbejdsløs­heden blandt sorte, lønvaekste­n blandt lavtlønned­e og erhvervsfr­ekvensen blandt lavtuddann­ede blandt de kriterier, centralban­ken skal styre efter. Men det er yderst usikkert, om en tilfredsst­illende udvikling på de kriterier vil forekomme, samtidig med at resten af amerikansk økonomi er moden til renteforhø­jelser. Mindre ulighed er et sympatisk mål, men også et politisk mål.

Det virker oplagt, at politikern­e har både flere og bedre strenge at spille på end centralban­kerne, når det kommer til at bekaempe ulighed.

Boligprise­rne indgår naturliger­e i centralban­kernes analyse, men også her har politikern­e via beskatning og regulering flere greb at bruge.

Generelt er det en uskik og udtryk for ansvarsfor­flygtigels­e, når stadig flere opgaver skal varetages af centralban­ker.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark