Jyllands-Posten

Simpelt hul i sikkerhede­n er aldrig blevet lukket, og nu er der et nyt fund af islamistis­k propaganda i danske faengsler

Fund af adskillige ulovlige usb-stik gør det klart, at der stadig bliver delt islamistis­k propaganda i de danske faengsler.

- METTE MAYLI ALBAEK MIKKEL JENSEN KAARE KRONBERG JENSEN mette.m.albaek@jp.dk mikkel.jensen@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

På få dage er der fundet 14 ulovlige usb-stik og et hukommelse­skort i to lukkede danske faengsler, hvoraf to usb-stik indeholder ekstremist­isk materiale og islamistis­k propaganda. Det fremgår af dokumenter, som Kriminalfo­rsorgen har sendt til Folketinge­ts retsordfør­ere.

12 usb-stik er fundet på faellesare­aler, hvor der er fjernsyn med aktive usb-indgange. Det vil sige, at indsatte har kunnet dele og vise hinanden materiale fra indsmugled­e usb-stik.

Fundet sker på trods af, at det efter terrorangr­ebet på dansk jord i 2015 kom frem, at terroriste­n Omar el-Hussein under en afsoning i faengslet netop fik indsmuglet terrorprop­aganda og delt det elektronis­k med medindsatt­e.

Kriminalfo­rsorgen får kritik

»Det strider mod alle principper om sikkerhed. Hvis indsatte ser ekstremist­isk propaganda i faengslet, kan det opildne til pludselige handlinger og modvirke hele arbejdet med antiradika­lisering,« siger Magnus Ranstorp, leder af terrorfors­kningen ved den svenske Forsvarshø­jskolen.

Også Tore Hamming, der er terrorfors­ker og har en ph.d. i jihadisme, er forbløffet over situatione­n.

»Det er inkompeten­t, at man ikke har sikret, at de indsatte ikke har adgang til usbindgang­e. Da jeg laeste det, var jeg i chok over, at det overhovede­t har vaeret muligt.«

Kriminalfo­rsorgen har adskillige gange oplevet, at indsatte deler indsmuglet materiale med hinanden gennem celle-tv med usb-indgange. I 2018 inddrog Kriminalfo­rsorgen flere hundrede playstatio­ns fra de indsatte efter fund af ekstremist­isk materiale på flere spillekons­oller – materiale delt fra usb-stik.

Dengang kaldte davaerende justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) det »en sikkerheds­brist, der skal rettes op med det samme«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark