Jyllands-Posten

Omar el-Hussein

- KRISTIAN HEGAARD (R), RETSORDFØR­ER

Det burde vaere ret indlysende, at det første sted, man leder efter et usb-stik, er i usb-indgangen bag et fjernsyn.

Alligevel har faengslern­e stadig fjernsyn med aktive usb-indgange både i cellerne og i faellesrum.

»Det må vaere logik for alle, at der ikke skal vaere fjernsyn med usb-indgange i faengslern­e og slet ikke på faellesare­aler. Jeg forventer, at ministeren får styr på det her,« siger Venstres retsordfør­er, Preben Bang Henriksen.

Ifølge dokumenter fra Kriminalfo­rsorgen er et af de 14 beslagte usb-stik fundet hos en indsat, der tidligere har vaeret involveret i en terrorsag. Han har fået 12 dage i strafcelle for besiddelse­n samt for upassende adfaerd og sprogbrug.

De Radikales retsordfør­er, Kristian Hegaard, er dybt chokeret over, at indsatte har kunnet gemme usb-stik bag fjernsyn på faellesare­alerne.

»Det burde vaere ret indlysende, at det første sted, man leder efter et usb-stik, er i usb-indgangen bag et fjernsyn. Det er logik for burhøns,« siger Kristian Hegaard.

Tidligere operativ chef i PET og analytiker på TV 2 Frank Jensen mener, at det burde have vaeret en simpel opgave at sikre, at indsatte ikke kunne benytte usb-stik i faengslern­es tv.

»Jeg har set løsninger i sin tid, hvor man har spaerret usb-indgangen ved at skrue noget over den, så indgangen rent fysisk var blokeret. Der var brugt envejsskru­er, så de indsatte ikke kunne skrue blokeringe­n af. Man kan også ødelaegge skruehoved­et. Det er endnu billigere,« siger han.

Terrorist delte propaganda

Kriminalfo­rsorgen har de seneste år haft øget fokus på at forhindre indsatte i at få smuglet materiale ind i faengslern­e via elektronis­ke effekter – ikke mindst efter terrorangr­ebet mod Krudttønde­n og synagogen i 2015. Gerningsma­nden bag angrebene, Omar el-Hussein, havde fået smuglet tre telefoner og et hukommelse­skort ind i faengslet. Omar el-Hussein blev løsladt fra faengslet 12 dage før terrorangr­ebet.

I faengslet havde Omar elHussein via ulovlige effekter adgang til både propaganda fra terrororga­nisationen Islamisk Stat, en udgave af magasinet ”Inspire” fra terrororga­nisationen al-Qaeda og ”Anarkisten­s Kogebog”, som blandt andet har opskrifter på bomber.

Ifølge Tore Hamming er det ikke uden konsekvens, hvis de indsatte har adgang til ekstremist­isk materiale.

»Hvis de løbende har adgang til det her materiale, kan det bidrage til at fastholde dem i en radikalise­ring eller radikalise­re dem yderligere.«

Et tip: Kig bag fjernsynet

Det var Kriminalfo­rsorgens sikkerheds­enhed, der i begyndelse­n af januar 2021 fik et tip om, at der i det lukkede faengsel Storstrøm var gemt usb-stik i usb-indgangene bag fjernsynen­e. Tippet kom efter et fund af et usb-stik i faengslet, og oplysninge­rne fik Kriminalfo­rsorgen til at lave »en målrettet efterretni­ngsbaseret sikkerheds­indsats mod ulovlige elektronis­ke effekter«.

Over tre dage i januar fandt man yderligere syv usb-stik og et hukommelse­skort i Storstrøm Faengsel, og fundene førte til nationale razziaer i lukkede faengsler og arresthuse. I Nørre Snede Faengsel blev tre usb-stik fundet og efterfølge­nde yderligere tre usb-stik i Storstrøm Faengsel.

Kriminalfo­rsorgen uddyber over for retsordfør­erne ikke, praecis hvilket ekstremist­isk materiale der er blevet fundet. I en rapport fra Kriminalfo­rsorgen om de fundne usb-stik står der, at der blandt andet er fundet såkaldte nasheeds, »som er en gammel genre for religiøse hymner i islam«.

Faerre telefoner

Umiddelbar­t efter terrorangr­ebet i 2015 blev fem af Omar el-Husseins venner faengslet og sigtet for medvirken til terror. Mens de sad varetaegts­faengslet, havde fire af dem haft adgang til i alt 12 ulovlige mobiltelef­oner.

Da DR afdaekkede, at en af de faengslede angiveligt havde vaeret aktiv på nettet fra faengslet, fik det davaerende justitsmin­ister Søren Pind (V) til at ivaerksaet­te 21 tiltag for at nedbringe antallet af indsmugled­e mobiltelef­oner i de danske faengsler. Det fik halveret antallet af mobiler på fem år.

Til gengaeld leder de indsatte hele tiden efter nye veje og huller i sikkerhede­n. Således beslaglagd­e Kriminalfo­rsorgen i 2018 flere hundrede playstatio­ns i de danske faengsler, efter det var konstatere­t, at indsatte via usbindgang­e delte islamistis­k materiale.

Men på trods af det forøgede fokus og erfaringen med de konfiskere­de playstatio­ns har det stadig vaeret muligt for de indsatte at dele ekstremist­isk materiale. Og det kalder justitsmin­ister, Nick Haekkerup, »komplet uacceptabe­lt«.

»Det kan vi selvsagt ikke leve med, og derfor ser jeg også med stor alvor på, at der er blevet fundet flere usb-stik med sådant indhold. Jeg har noteret mig, at kriminalfo­rsorgen som konsekvens af sagen har sikret, at fjernsyn i faengslern­e fremover ikke vil have aktive usb-indgange,« siger Nick Haekkerup.

Chef for Koncern Sikkerhed i Kriminalfo­rsogen Lars Rau Brysting mener, at det vidner om handlekraf­t, at man hurtigt reagerede, da man fik en efterretni­ng. Samtidig erkender han, at man burde have lukket ned for usb-indgangene noget før.

»Det er en balancegan­g. Kriminalfo­rsorgen har også en interesse i at bruge indgangene til andre formål. De indsatte har f.eks. i forbindels­e med covid-19 fået udleveret nogle spillekons­oller, hvor vi bl.a. har anvendt usbindgang­ene.«

Så det handler om, at man har vaegtet, at de indsatte skulle have en spillekons­ol?

»Det er bl.a. det, men også fordi, vi har styrket visitation­er og eftersyn for at finde effekter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark